Ekonomija
RAST POTRAŽNJE U LUKSUZNIM RESTORANIMA

Prodaja tartufa sve je unosniji posao
Objavljeno 24. kolovoza, 2019.
Kad biste upitali ljude kako zamišljaju potragu za tartufima, skupim gljivama koje rastu u zemlji, mnogi bi bez sumnje odgovorili da zamišljaju ljude sa psima koji prolaze kroz francuske ili talijanske šume, a tek rijetki bi pomislili na Australiju, koja je po prikupljenim količinima francuskog perigorda četvrta u svijetu. Ta je zemlja počela uzgajati najcjenjeniju vrstu crnog tartufa, francuski crni tartuf, ili perigord, 1999. i zasjela na četvrto mjesto u svijetu po količinama, piše Australia BBC.
Vlasnik australske farme tartufa Truffle Paddock Nigel Wood vjeruje da bi mogli zauzeti i prvo mjesto. Iako je teško utvrditi točne podatke po zemljama, očekuje se da će Australija ove godine skupiti između 14 i 18 tona perigorda. Procjenjuje se da je prošle zime u Španjolskoj skupljeno 60 tona, u Italiji 30 tona, a u Francuskoj nešto više nego u Australiji. Prodaja tartufa unosan je posao zbog potražnje u luksuznim restoranima, a mogu dosegnuti iznose od 1300 dolara za kilogram. Tartuf perigord skuplja se u jesen i zimu, a budući da u Australiji to razdoblje traje od svibnja do sredine kolovoza, to daje prednost na tržištu, jer europsko nije na raspolaganju, ističe suosnivač i generalni direktor tvrtke Oak Valley Truffles Geoff Barrett. "Izvozimo u 31 zemlju i nemamo ni pola zaliha koje bi zadovoljile potražnju u inozemstvu. Izvozimo oko 85 posto naših tartufa i unaprijed prodajemo cijelu berbu", rekao je direktor prodaje kompanije The Truffle&Wine Alex Wilson. H
Proizvodnja će se učetverostručiti
"Da ste nekom u Australiji prije 20 godina spomenuli tartufe, većina bi pretpostavila da govorite o čokoladnoj slastici truffles. Sada bih rekao da 95 posto ljudi zna što je tartuf, a mnoge zanima kako se oni uzgajaju i koriste", rekao je Barrett. "Neke procjene u Zapadnoj Australiji sugeriraju da će se za deset godina njihova proizvodnja učetverostručiti, jer mnogo novih vrlo velikih ili srednjih farmi ulazi u njihovu proizvodnju. Istočnu obalu karakteriziraju mala i srednja gospodarstva, a osnivaju se i velike farme", objasnio je.
Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike