Sport
JOŠ JEDAN DERBI PRED VRATIMA

Utakmice Osijeka i Hajduka često
su bile jamac velikog spektakla
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
Bijelo-plavi i splitski “bili” međusobno su odigrali neke od najboljih utakmica u povijesti HNL-a

Vezani članci

MATO NERETLJAK UOČI DERBIJA

Hajduku prednost jer je individualno jači od Osijeka

U nedjelju navečer 86. put će se u prvenstvu susreti Osijek i Hajduk. To je okršaj kojem se publika treba veseliti, jer kada se sastaju bijelo-plavi i "bili", uvijek se širi miris spektakla, a spektakla nerijetko bude i na travnjaku.

Splićani imaju dvostruko više pobjeda, a utakmice u Gradskom vrtu često su bile baš prava poslastica za gledatelje. Istina, većina tih epskih dvoboja dogodila se još u prošlom stoljeću, ali bili su toliko dobri i uzbudljivi da ih se lako pamti do danas. Zapravo, teško se sjetiti koje još dvije momčadi u našem prvenstvu imaju niz tako uzbudljivih okršaja. Mislimo prije svega na fabulu samih utakmica. One nerijetko donose puno pogodaka i rezultatskih preokreta. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak kako su samo dva od 85 odigranih dvoboja završila a da suparnici nisu zatresli mrežu. Prosjek postignutih pogodaka na utakmicama Osijeka i Hajduka iznosi čak 2,8 po susretu.

Čudesne 90-e
Stvarno ne znamo treba li bolje pozivnice za nedjeljni derbi. Stavili bismo ruku u vatru da svi oni koji dođu, stadion neće napustiti razočarani kvalitetom utakmice, nego samo možda rezultatom, ovisno kojem navijačkom taboru pripadaju. Zgodno se prisjetiti nekih strašnih utakmica kada je Osijek bio domaćin. Već u prvoj sezoni HNL-a, u proljeće 1992., dok su bijelo-plavi bili izbjeglice zbog ratne situacije te su svoje utakmice igrali u Donjem Miholjcu, dogodila se prva šlager-utakmica. Završilo je 3:3. Hajduk je triput vodio, a Osijek se svaki put vraćao, pa je remi možda bio i najpravedniji ishod te sjajne utakmice. Mediji su bili oduševljeni, a utakmica je proglašena ljepoticom prvenstva. No što onda tek reći za sudar iz listopada 1995., kada je pred 15.000 gledatelja u Gradskom vrtu Osijek pobijedio sa 5:3 uz hat-trick sjajnog Igora Pamića. Već do poluvremena bijelo-plavi su imali vodstvo od 4:1, ali je Hajduk u nastavku pokazao koliko je žilav. Mnogi su očekivali kako će se Splićani predati, ali umjesto toga oni su došli na 4:3, što je utakmicu pretvorilo u pravu dramu, koju je na kraju umirio Pamić svojim trećim, a Osijekovim petim pogotkom. Još dva susreta iz prve polovine 90-ih godina prošlog stoljeća bila su za pamćenje. U jesen 1992. Osječani su na svom stadionu pobijedili sa 3:2 u susretu u kojem su opet imali početni zaostatak, koji su pretvorili u 2:1, Hajduk je izjednačio, a Osijek je smogao snage i zabio treći pogodak za pobjedu. Zanimljivost tog susreta jest što je dvostruki strijelac za Osječane bio današnji sportski direktor Alen Petrović. Utakmica iz prosinca 1994. donijela je najmanje pogodaka u ovom odabiru, ali je bila epska. Bilo je to posljednje jesensko kolo. Hajduk je tada uspješno igrao u Ligi prvaka, a Osijek se borio za sam vrh. Splićani su u Gradski vrt stigli kao vodeća momčad prvenstva, a Osječani su bili treći s četiri boda manje. Utakmica se igrala u čudnom terminu, s početkom u 11 sati, ali nije smetalo jer je bila sjajna. Hajduk je na odmor otišao s minimalnom prednošću. No u nastavku se dogodio Špehar show. Najbolji Osijekov strijelac u HNL-u dvama je pogodcima okrenuo utakmicu. Prvi je zabio iz kaznenog udarca, a drugi je zato bio prava majstorija. Onako prava špeharovska - neobranjiv volej s ruba kaznenog prostora za konačnih 2:1. Jedini susret koji je ušao u top 5 a da je odigran u aktualnom stoljeću dogodio se prošlog proljeća. Bilo je 3:3, a utakmicu su obilježili brojni rezultatski preoktreti. Hajduk je poveo, pa Osijek pogodcima Marića i Lope preokrenuo na 2:1, Savvas i autogol Šimuneca bili su zaslužni za novi preokret i vodstvo Hajduka od 3:2, a ludu utakmicu zaključio je Hajradinović pogotkom s "bijele točke" za 3:3.

Dominacija Osijeka
Posljednjih godina Osijek je dominirao u okršajima s Hajdukom koji su igrani u Gradskom vrtu. Nanizali su sedam utakmica bez poraza sve do posljednjeg susreta, odigranog na početku proljetnog dijela prošle sezone, u kojem je Hajduk pogotkom Caktaša slavio sa 1:0. I zapravo baš je ta utakmica potvrdila neuobičajno pravilo koje se pojavilo u susretima tih suparnika u Osijeku. Naime, Splićani su do pobjeda dolazili samo u situacijama kada su gotovo dotaknuli dno, točnije u okršajima u kojima je Osijek slovio za favorita. Ako bi situacija bila obrnuta, Osijek je redovito postizao bolje rezultate, čak i u ono vrijeme kada je bio u groznim egzistencijalnim problemima. Potvrda tog “pravila” posljednja su dva trijumfa Hajduka u Gradskom vrtu. Jedan se dogodio u četvrtfinalu Kupa, kada je Hajduk bio u velikoj krizi, a pobjeda (3:1) u toj utakmici itekako ga je podignula. Druga je već spomenuta utakmica iz prošlog proljeća. Hajduk je stigao u Gradski vrt nakon jedne od najgorih jeseni u klupskoj povijesti, ali je opet revitalizaciju doživio na osječkom stadionu. E, u nedjelju će situacija biti nešto drukčija i ako ćemo se držati te tradicije, ići će u prilog Osijeku. Naime, Hajduk je vrlo dobro otvorio sezonu i uopće ne dvojimo kako će u Osijek doći s pobjedničkim ambicijama i praćen velikom vojskom svojih navijača. No kad je god situacija bila takva, Splićani bi redovito polomili zube u Gradskom vrtu. U jedno smo sigurni, čeka nas vrlo zanimljva nedjeljna večer.

Dalibor Keler
Posljednji susret u Gradskom vrtu, odigran na početku proljetnog dijela prošle sezone, završio je pobjedom Hajduka od 1:0
PET NAJBOLJIH UTAKMICA U GRADSKOM VRTU
1. 15. listopada 1995.: Osijek - Hajduk 5:3 (10. kolo)

2. 28. ožujka 1992.: Osijek - Hajduk 3:3 (7. kolo)

3. 11. prosinca 1994.: Osijek - Hajduk 2:1 (15. kolo)

4. 18. ožujka 2018.: Osijek - Hajduk 3:3 (26. kolo)

5. 11. listopada 1992.: Osijek - Hajduk 3:2 (8. kolo)
LUDA UTAKMICA NA POLJUDU
Jednu od najboljih međusobnih utakmica, a možda i u povijesti HNL-a, Osijek i Hajduk odigrali su na Poljudu 3. listopada 1999. Na klupi bijelo-plavh tada je sjedio Stanko Mršić, a s druge strane bio je Ivica Matković. Tada je to bio pravi derbi, jer Hajduk je uoči tog susreta bio drugi, a Osijek odmah iza njega s istim brojem bodova. Međutim, spektakl kakav se dogodio malo je tko očekivao. Utakmica je bila nevjerojatna, a završila je pobjedom Hajduka od 5:4, no fabula je bila čisti triler. Osijek je poveo pogotkom Jurice Vranješa, što je pogotkom poništio Mujdža. U 50. minuti Osječani su imali vodstvo od 3:1, a onda je krenuo show. U samo šest minuta, od 58. do 64., Hajduk je preokrenuo rezultat i poveo sa 4:3, a četiri minute poslije Osijek se vratio na 4:4. No na kraju su bijelo-plavi ostali praznh šaka jer je Mate Baturina u 81. minuti postigao peti i pobjedonosni pogodak za Splićane.
15. svibnja 1995. 10. kolo
OSIJEK       5 (4)

HAJDUK       3 (1)

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Gledatelja: 15.000. Sudac: Atif Lipovac (Zagreb). Strijelci: 1:0 Pamić (2), 2:0 Pamić (19), 3:0 Vukoja (34), 3:1 Pralija (44), 4:1 Vranješ (45), 4:2 Jurčec (48), 4:3 Pralija (71), 5:3 Pamić (82). Žuti kartoni: Pamić (Osijek), Lalić (Hajduk)

OSIJEK: Perić, Vranješ, Lulić, Ergović, Beljan, Rupnik, Bičanić, Osmanagić (od 72. Šimunec), Beširević, Vukoja, Pamić. Trener: Ante Čačić

HAJDUK: Gabrić (od 19. Stojkić), Lalić, Vuica, Bilić (od 46. Božiković), Horvat, Meštrović, Pralija, Leko, Rapaić (od 69. Sarr), Jurčec, Vučko. Trener: Ivan Katalinić
Možda ste propustili...

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

HRVATSKA FUTSAL REPREZENTACIJA IGRA ZA ODLAZAK NA SP

Idemo se plasirati u Uzbekistan!

Najčitanije iz rubrike