Sport
POČINJE EP ZA ODBOJKAŠICE

Po pobjedu i samopouzdanje u borbi za plasman u drugi krug
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
Hrvatska u Budimpešti danas otvara protiv Azerbajdžanki (15)

Petak je prvi natjecateljski dan na Europskom prvenstvu odbojkašica koje traje do 8. rujna, kada ćemo saznati tko će osvojiti primat na 31. smotri najboljih reprezentacija Starog Kontinenta. Za naslov, medalje i što bolji plasman prvi put borit će se čak 24 selekcije, pa će se natjecanje po skupinama prvi puta odigravati na četiri lokacije, a domaćini su Turska (Ankara), Poljska (Lodz), Mađarska (Budimpešta) i Slovačka (Bratislava).

Naravno, nas za početak najviše zanima razvoj situacije u Budimpešti, gdje će svojih pet utakmica u sklopu C skupine odigrati i Hrvatska. Nadamo se da će utakmica biti i više, što bi značilo da se izborio prolaz u drugu rundu natjecanja, a u nokaut-fazu će po četiri najbolje plasirane “repke” iz svake skupine.

Hrvatska je spremna za svoj 13. nastup na Europskim prvenstvima (ima tri srebra, na posljednjem bila 11.), brojka je to koja se ne veže baš previše uz sreću, ali naša izabrana vrsta svjesna je da će za dobar rezultat biti potrebno i nešto više od fortune. Kvaliteta? Hrvatska je svakako ima, iako treba biti objektivan i reći da ona nije na razini najboljih, jer su igračice Danielea Santarellija pokazale da i protiv vrhunskih reprezentacija mogu igrati ravnopravno. Tjedan dana prije početka prvenstva Hrvatice su u Turskoj nastupile na jakom Gloria kupu, gdje su odigrale tri jake provjere. Protiv aktualnih europskih i svjetskih prvakinja (Srbija) osvojen je set, kao i protiv domaćina, koji je prije dvije godine zaslužio europsku broncu. Pobjeda je ostvarena i nad Talijankama, koje su aktualne svjetske viceprvakinje, no koje su tu provjeru igrale s mladom selekcijom.

Znatno pomlađena je i naša, u odnosu na posljednja velika natjecanja u kadru nije nekolicina starijih, iskusnijih igračica. Talijanski stručnjak na hrvatskoj klupi (imenovan je prije nešto više od godinu dana), promijenio je kurs, a ako je suditi prema dosadašnjem razvoju događaja, Santarelli je na dobrom putu. Širi kadar izbornik je okupio još u svibnju, Hrvatska je uspješno odradila u međuvremenu Europsku zlatnu ligu (finale), potom je nešto slabija izdanja prikazala na Challenger kupu u Peruu, stoga ćemo sa zanimanjem pratiti što se može napraviti prvo kod naših sjevernih susjeda. Inače, glavni dio priprema za EP, Hrvatska je odradila u osječkom Gradskom vrtu, gdje je boravila mjesec dana.

- Zadovoljan sam kako smo odradili dosadašnje akcije, naravno da je u nekim utakmicama moglo i bolje, ali mislim da smo uspjeli krenuti u željenom smjeru. Ne ide sve na brzinu i preko noći, ali trudimo se ispravljati nedostatke kojih je mnogo više bilo na početku priprema. Imali smo kvalitetne pripreme, kao i prijateljske provjere, a ove posljednje tri u Turskoj su bile i najbolja moguća priprema za ono što nas čeka - kaže Santarelli.

A na startu nas čeka Azerbajdžan, u 15 sati, koji je na posljednjem prvenstvu bio četvrti. Svaka utakmica je važna, ali prva možda i najvažnija, jer pobjeda na startu svakako bi bila ohrabrenje za ono što slijedi. A u skupini C još igramo protiv Estonije (subota, 18 sati), aktualnih viceprvakinja Nizozemske (26.8., 18), Rumunjske (27.8., 20.30) i Mađarske (28.8., 18).

Nino Benčina
HRVATSKA 2019.
Izbornik Daniele Santarelli odlučio se za 13 igračica koje će braniti boje Hrvatske na EP-u. To su; Samanta Fabris, Nikolina Božičević, Bernarda Brčić, Božana Butigan, Lea Deak, Beta Dumančić, Sanja Gamma, Matea Ikić, Karla Klarić, Lucija Mlinar, Rene Sain, Nika Stanović i Martina Šamadan.
OSTALE SKUPINE
Ako naše odbojkašice u Budimpešti budu među četiri prvoplasirane reprezentacije, tada će u osmini finala igrati protiv sastava iz A skupine u kojoj su Turska, Francuska, Bugarska, Srbija, Finska i Grčka. U B skupini igraju Poljska, Belgija, Ukrajina, Itaija, Portugal i Slovenija, a najbolja četvorka križa se s D skupinom u kojoj su Slovačka, Švicarska, Njemačka, Bjelorusija, Rusija i Španjolska.

Osmina finala igra se 1. rujna u sva četiri grada domaćina, četvrtfinale je 4. u Ankari i Lodzu, dok će se u Ankari igrati polufinala (7.9.) te finale i susret za treće mjesto (8.9.).
Možda ste propustili...

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

OSJEČKI TENISAČ UPISAO NOVU POBJEDU NA SPLITSKIM FIRULAMA

Matej Dodig nastavio sa sjajnom igrom

Najčitanije iz rubrike