Novosti
NUŽNA PROMJENA STRUKTURE VLASNIŠTVA I PRAVI STRATEŠKI PARTNER

Državno jamstvo za 3. maj koji za to prvo mora ispuniti uvjete Vlade
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.

Vlada je odlučila dati uvjetno državno jamstvo za kreditno zaduženje brodogradilištu 3. maj kod HBOR-a i/ili kod jedne ili više poslovnih banaka radi stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetka početih novogradnji i umanjenja postojećih gubitaka za RH do 150 milijuna kuna.

Ministarstvo financija izdat će to državno jamstvo samo u slučaju da se kumulativno ispune uvjeti za to najkasnije do 5. rujna ove godine. Među uvjetima su, kako stoji u odluci Vlade, da 3. maj regulira odnose s vjerovnicima tako da za bitan dio postojećih tražbina postigne sporazum s pojedinim vjerovnicima o odgodi dospijeća tražbina do 1. rujna 2021., da s HBOR-om i/ili drugom poslovnom bankom postigne sporazum oko kreditnog zaduženja prema tržišnim uvjetima te da s društvom Hrvatska brodogradnja-Jadranbrod iz Zagreba, uz ishođenu suglasnost Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta na sadržaj ugovora, sklopi odgovarajući ugovor o pružanju usluga nadzora dovršetka započetih novogradnji te isplate sredstava. Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je na sjednici Vlade da je cilj da se pronađe pravi strateški partner za 3. maj, poručivši da bi budućnost tog brodogradilišta, bar u određenoj mjeri, značila i daljnje poslovanje Uljanika te da je važno da tu razumiju i njihovi radnici. Smatra da će se tom odlukom, ono što je najvažnije, u financijskom pogledu, na kraju biti u situaciji koja neće značiti dodatne troškove za državu, a omogućit će poslovanje i završetak brodova. Ono što je najvažnije i čemu se teži i u kom smjeru se vode razgovori jest da se promijeni struktura vlasništva, odnosno da se "pronađe pravi strateški partner koji bi dugoročno napravio i restrukturiranje i održivost ovog brodogradilišta", poručio je Plenković, dodajući kako je riječ o izrazito važnoj i odmjerenoj odluci. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat uoči sjednice izjavio je da se davanjem uvjetnog državnog jamstva 3. maju želi omogućiti da se u dvije godine sve što je u škveru završi i isporuči, a potvrdio je i da postoje zainteresirani ulagači.

Vlada je na sjednici prihvatila i Plenkovićev prijedlog da se europska zastupnica HDZ-a Dubravka Šuica nominira za poziciju u budućem sastavu EK-a predsjednice Ursule von der Leyen. Plenković je istaknuo kako će Šuica biti kvalitetna kandidatkinja za mjesto u Europskoj komisiji i da dobro poznaje brojne europske teme.I.Bošnjak./H
Ministar Horvat kaže da operativna priča prelazi u ruke Uprave brodogradilišta, bez koje nema pomaka.
Možda ste propustili...