Novosti
UPOZORENJE KUJUNDŽIĆU I DIVJAK

Premijer: Članovi ste Vlade, a ne sindikata
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
Plenković je naglasio kako je bitna financijska održivost cijelog proračuna i da moramo voditi računa o onome što je realno

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade poručio je ministrici obrazovanja Blaženki Divjak i ministru zdravstva Milanu Kujundžiću da su oni, unatoč tome što ima razumijevanje za njihovo zalaganje da se riješe određeni zahtjevi sindikata iz njihovih resora, članovi Vlade, a ne sindikata.

Naime, ministrica obrazovanja iz redova HNS-a Blaženka Divjak poručila je uoči sjednice Vlade da obrazovanje mora biti prioritet u koji se ulaže na državnoj razini, pa se na to ne smije gledati kao na trošak.

Nema ultimatuma
- Moje zalaganje za veće ulaganje u obrazovanje i znanost nešto je oko čega sam ja vrlo jasna od samog početka, ne samo ovog mandata, nego cijelim svojim profesionalnim djelovanjem. Naravno da o konkretnim rješenjima treba razgovarati - komentirala je poslije premijerove riječi ministrica Divjak. Na pitanje ima li nekih prepreka između nje i premijera, odgovorila je da nema. - Svjesna sam toga da sam članica Vlade i da o tome treba razgovarati. Tko će to raditi ako ne ministar zadužen za taj resor - zapitala je Divjak.

Prije sjednice i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (HNS) poručio je da prosvjetni radnici "zaslužuju veće plaće", jer se dugo ništa nije mijenjalo u prosvjeti, a taj je zahtjev prethodno najavio i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, pa je očito HNS organizirano radio pritisak u resoru koji vodi njihov ministar. Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić to je za N1 komentirao riječima kako se ne može funkcionirati na ultimatumima, nego mora postojati razgovor i dogovor da bi stvari riješile. Naglasio je i kako bivši ministar uprave Lovro Kuščević nije otišao iz Vlade zbog HNS-a, nego kao rezultat razgovora premijera Plenkovića i Kuščevića. "Ako bi do ultimatuma došlo, ja bih isti čas bio sklon prekidu koalicije", rekao je Bačić.

Plenković je pak u sklopu točke o pokretanju pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja istaknuo da će se svi pregovori voditi na konzistentan, učinkovit i horizontalan način, dodavši kako od svih u Vladi očekuje da do kraja respektiraju načelo djelovanja kojeg se Vlada drži protekle tri godine, jer to je jedino učinkovito. Podsjetio je kako će Vlada i ove godine od 1. listopada povećati osnovicu plaća u javnim i državnim službama za dva posto, nakon što je početkom godine povećana za tri posto.

- Meni kao predsjedniku Vlade i cijeloj Vladi bitna je fiskalna i financijska održivost cijelog proračuna gdje smo ostvarili suficite. I da bismo to uspjeli nastaviti i dalje konsolidirati moramo voditi računa o onome što je realno - kaže Plenković. Vlada je potom donijela odluku o pokretanju pregovora o izmjenama KU-a za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te imenovala svoj pregovarački odbor. "Nitko mene nije lupio po prstima, nigdje se ja ne svrstavam. Ja sam Hrvat koji je za hrvatski narod, liječnike, sestre i pacijente", rekao je poslije sjednice Kujundžić, dodajući kako razumije premijera i ministra financija da je teško pronaći novac, ali je uvjeren da će se on pronaći.

Zakon o plaćama?
Tijekom dana oglasio se i Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a priopćivši kako državnim službenicima i namještenicima treba znatno povećati plaće, a rješenje vide u donošenju Zakona o plaćama državnih službenika i promjeni koeficijenata složenosti poslova. U objavi na svojoj internetskoj stranici taj je sindikat istaknuo kako već godinama traže da osnovna plaća policijskog službenika treba i mora biti na razini prosječne plaće u Hrvatskoj.

Igor Bošnjak
MARIĆ: NISAM PROTIV POVEĆANJA PLAĆA
Ministar financija Zdravko Marić nije želio komentirati istupe ministra Kujundžića i ministrice Divjak, ali je poručio da iz njihove korespondencije i izričaja ispada kako je on, ili Ministarstvo financija, protiv povećanja plaća “a to nije točno”. Istaknuo je da nikome ne šalje poruke putem javnih sredstava, ne govori tko bi što u svom resoru trebao raditi, a ono što ima za reći kaže na sastancima i brani argumentima. “Dapače, jako sam za povećanje plaća, ne samo liječnika i učitelja, nego svih zaposlenika u Hrvatskoj, no u skladu s mogućnostima”, ističe Marić.
Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament