Svijet
FRANCUSKA NE POPUŠTA, NJEMAČKA ZA DOGOVOR

Macron: Za Brexit nema više vremena
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron nepopustljivo je rekao premijeru Borisu Johnsonu u četvrtak da nema dovoljno vremena da se pregovara o cijelome novom dogovoru o Brexitu.

Na svojem prvom inozemnom putovanju otkad je preuzeo premijersku dužnost prije mjesec dana, Johnson je upozorio njemačku kancelarku Angelu Merkel i Macrona da će se suočiti s potencijalno neuređenim Brexitom bez dogovora, 31. listopada, ako Europska unija ne pristane na novi dogovor. Sudbina Velike Britanije leži samo u Johnsonovim rukama, rekao je Macron, dodajući da, iako izlazak bez dogovora nije scenarij poželjan za EU, blok bi bio spreman za takvu mogućnost. "Želim biti vrlo jasan: u mjesecima koji slijede nećemo naći novi dogovor o povlačenju koji jako odstupa od originala", rekao je francuski čelnik u dvorištu Elizejske palače stojeći pokraj Johnsona. I dodao je: "Nitko neće čekati do 31. listopada, a da se ne potrudi pronaći dobro rješenje". Johnson je rekao Macronu da želi dogovor o Brexitu i vjeruje da ga je još uvijek moguće postići u razdoblju do krajnjeg roka. Rekao je da je "jako ohrabren" onime što je čuo od njemačke kancelarke Angele Merkel za vrijeme pregovora susreta u Berlinu u srijedu. ""Pustimo da se obavi Brexit, pustimo da se obavi osjetljivo i praktično i u interesu obje strane, i nemojmo čekati do 31. listopada", rekao je Johnson. "Napredujemo u produbljivanju i jačanju prijateljstva i partnerstva između nas", dodao je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je dala Velikoj Britaniji trideset dana da ponudi alternativu "backstopu" kako bi se osiguralo britansko napuštanje Europske unije, ali je francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio da neće biti novih pregovora o Brexitu.

Više od tri godine nakon što su Britanci glasali za napuštanje Europske unije, nejasno je prema kojim će uvjetima, i hoće li uopće, druga najveća ekonomija u Europi napustiti Uniju nakon 46 godina članstva.

Boris Johnson, pristaša Brexita pod svaku cijenu, koji je postao britanski premijer prije mjesec dana, smatra da će prijetnja Brexita bez sporazuma, odnosno njegovih posljedica, uvjeriti Angelu Merkel i Emmanuela Macrona da bi Unija trebala sklopiti sporazum u zadnji tren, kojim bi se ispunili njegovi zahtjevi.H
Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

Najčitanije iz rubrike