Regija
OPĆINSKOM SUDU U ĐAKOVU ODASLANO:

U 20 dana još 35 prijedloga
za ‘jednostavni stečaj‘!
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
ĐAKOVO - U samo 20-ak dana, od kraja srpnja do 19. kolovoza ove godine, broj prijedloga za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača koji su poslani Općinskom sudu u Đakovu narastao je za 35 novih predmeta. Jer, prema podacima Financijske agencije, krajem srpnja broj tih prijedloga, odaslanih đakovačkom Općinskom sudu, bio je 2079, a sada ih je 2114. No, podsjetimo da pri Općinskom sudu u Đakovu djeluje i Stalna služba suda u Našicama.


Prijedlozi za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača odnose se na one dužne građane koji su na poziv da se očituju jesu li suglasni da uđu u jednostavni postupak stečaja potrošača odgovorili potvrdno, ili se u roku 15 dana od primitka poziva uopće nisu oglasili, a čime su stekli uvjete za postupak i tako ulaze u masu onih kojima će prvosiječanjskim izmjenama i dopunama Zakona o stečaju potrošača, koji je na snazi od 2016. godine, dug do 20.000 kuna, uz uvjet da im vrijednost pokretne imovine ne prelazi 10.000 kuna, dugovanje biti otpisano. Kako navode u Fini, ako sud utvrdi da je vrijednost imovine potrošača, čiji je dug do 20.000 kuna, koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa jednaka ili manja od 10.000 kuna, donosi se rješenje o otvaranju i zaključenju jednostavnog postupka, čime ga se oslobađa od preostalih obveza u odnosu na osnove za plaćanje i vjerovnike za koje je proveden jednostavni postupak. No, ako mu je vrijednost imovine veća od 10.000 kuna, sud donosi rješenje o otvaranju jednostavnog postupka, imenuje povjerenika koji je dužan u roku od dvanaest mjeseci od otvaranja postupka unovčiti pokretnine, tražbine, dionice, poslovne udjele, vrijednosne papire i druga imovinska i materijalna prava potrošača.


Da "očisti" tu masu, najbrojnijih - malih dužnika i njihovog duga, Fina je od početka 2019. godine do 19. kolovoza uputila gotovo 122.645 poziva na dostavu očitovanja jesu li za to da se jednostavni postupak stečaja potrošača provede u njihovu slučaju. Ono što nije uspjela poštom, objavljeno je na e-oglasnoj ploči sudova – oko 39.500 poziva, a šalju se i pozivi potrošaču na dostavu adrese. Na 30 općinskih sudova u Hrvatskoj s danom 19. kolovoza odaslano je 86.607 prijedloga za provedbu jednostavnog stečaja potrošača, gotovo 1500 više nego krajem srpnja 2019.


Tek manji dio dužnih građana daje suglasnost za provedbu jednostavnog postupka, ne znajući da im se tako, udovoljavaju li uvjetima, otpisuje dug, pa mnogi, zbog nikakve ili slabe informiranosti, uskraćujući suglasnost te tako sami sebi ‘izbijaju iz ruke‘ mogućnost da im se dug briše. S.Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike