Osijek
ŽUPANIJA SE BRINE O SPORTSKOM ŽIVOTU MLADIH

Anušić: Dvoranu za tjelesni imat će svaka osnovna škola!
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
Povećavamo intenzitet gradnje, obnove i opremanja škola, kaže župan Anušić

Rukomet, nogomet ili košarku uskoro će svi osječko-baranjski osnovci moći zaigrati i zimi, jer gradnjom dvorane u osnovnoj školi u Satnici Đakovačkoj, otvorene ovoga proljeća, te skorašnjim dovršetkom one u Selcima Đakovačkim, prije zime iduće godine, kaže nam župan Ivan Anušić, svoju će nastavno-športsku dvoranu imati sve matične osnovne škole na području Osječko-baranjske županije - njih 52 kojima je osnivač.

To znači da će se za tisuće naših školaraca u mjestima diljem županije nastava tjelesnog održavati u prikladnim uvjetima, u moderno opremljenom prostoru namijenjenom toj svrsi.

Za djecu i zajednicu
- Važno je to za kvalitetno izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture, ali i za druge aktivnosti koje se provode u tim mjestima jer se otvara mogućnost rekreacije za djecu, mlade, pa i odrasle - ističe župan Anušić.

Osim redovite nastave, naime, dvorana je od velike važnosti i za lokalnu zajednicu, lokalne sportske klubove i društva, koji time za svoje mještane dobivaju potreban prostor za treniranje i vježbu te za održavanje sportskih, kulturno-zabavnih i drugih manifestacija. Sličnih sadržaja ova mjesta nisu imala, a nastava tjelesnog izvodila se u prenamijenjenim učionicama. Projekte gradnje dvorana u cijelosti je financirala Županija - uloženo je više od 10,5 milijuna kuna. Dvodijelna dvorana OŠ Satnica Đakovačka svečano je otvorena sredinom svibnja, pa je prije završetka protekle školske godine u njezinih 655 četvornih metara već zakoračilo 150 učenika ove škole. Rok za završetak radova na jednodijelnoj dvorani OŠ Đakovački Selci od 717 četvornih metara do studenoga je iduće godine. Vjerujemo, i 160 njezinih učenika nestrpljivo je. Župan obećava, kašnjenja neće biti.

- Radovi idu svojim tijekom i dvorana će se dovršiti na vrijeme. Do sada su izvedeni grubi građevinski radovi na gradnji same konstrukcije zgrade i krovne konstrukcije. Predstoje radovi na unutrašnjosti, instalaterski i završni radovi - napominje.

Inače, gradnja dvorane u Satnici započela je još u listopadu 2012. godine, ali je zbog stečaja izvođača radova prekinuta. Osječko-baranjska županija 2017. ponovo je pokrenula gradnju dvorane u Selcima Đakovačkim – u nju je uložila više od 4,5 milijuna kuna, a paralelno tada pokreće i gradnju dvorane u Selcima, vrijednu više od šest milijuna kuna. Projekt ove dvorane Županija je prijavila prema programu održivog razvoja lokalne zajednice resornog ministarstva i ostvarila sufinanciranje u iznosu od 400 tisuća kuna. Time su, napominje Anušić, "uštedjeli decentralizirana sredstva, koja će se prenamijeniti za druge prioritetne potrebe u školstvu."

- Osječko-baranjska županija i do sada je pridavala veliku važnost školstvu, sustavno ulažući u obnavljanje postojećih i gradnju novih škola te modernizaciju opreme kako bi učenicima osigurala što suvremeniju nastavu. S obzirom na to da na području naše županije imamo 52 osnovne i 28 srednjih škola te dva učenička doma, povećavamo intenzitet gradnje, obnove i opremanja škola koristeći vlastita, ali i sredstva europskih fondova koja su nam na raspolaganju za tu namjenu – kaže Anušić.

Potvrđuje to projekt energetske obnove zgrada javnih županijskih ustanova težak gotovo 179 milijuna kuna - od čega se čak 147 milijuna kuna ulaže u obnovu 40 škola. Županija je tako s pomoću eutropskog novca, Ministarstva regionalnog razvoja i vlastitih sredstava od kraja 2016. do travnja ove godine u cijelosti energetski obnovila 19 osnovnih i srednjih škola, a do 2021. godine obnovit će još 21 školu. Osim što su škole dobile novo ruho, sada postižu uštede režijskih troškova od 50 do 80 posto.

Obnova i gradnja škola
Tu su i projekti gradnje dviju srednjih škola s dvoranama - I. gimnazije u Osijeku te Srednje škole u Donjem Miholjcu. Za osječku opću gimnaziju obavljene su pripremne radnje prije gradnje i sve ide prema planu. Što se tiče dugoočekivane škole u Donjem Miholjcu, Županija ima sve spremno, no čeka se potez Ministarstva obrazovanja koje je obećalo raspisati natječaj.

Ovakvi su projekti, kao i svi drugi u području obrazovanja, ističe župan, od iznimne važnosti.

- Iznimno nam je važno obrazovanje i razvoj djece, kao i prosvjeta u cijelosti, koja je izuzetno dobro organizirana na našem području. Osječko-baranjska županija za obrazovanje iz proračuna izdvaja 25 %, a prosjek drugih županija u RH je 16 % i nastojat ćemo i u budućnosti povećavati sredstva namijenjena razvoju i obrazovanju djece i mladih – zaključuje župan Anušić.

Jasenka Pejaković
52

su matične osnovne škole kojima je osnivač Osječko-baranjska županija
BESPLATNA UŽINA
“Jedina smo županija koja će već treću školsku godinu provoditi projekt besplatne školske prehrane za sve osnovnoškolce, vrijedan 17 milijuna kuna. Osim što je to rasterećenje za kućni budžet roditelja, nastojimo u svim školama osigurati kuhani obrok za sve učenice i učenike. Namirnice od kojih se priprema ručak u školi dolaze s naših OPG-ova, pa djeca jedu zdravu hranu sa slavonskih i baranjskih polja”, ističe osječko-baranjski župan Ivan Anušić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike