Osijek
LAKŠE DO LIJEČNIKA

Domovima zdravlja u Retfali, na Jugu 2 i u Čepinu - dizala
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
Uz Dom zdravlja Drava u Reisnerovoj ulici uredit će se prilazna rampa za invalide

Jučer smo izvijestili o novom krugu ugovora u realizaciji projekta "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije". U velikom dijelu on sadržava nabavu medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme za svih šest domova zdravlja, koliko ih je na području županije, u vrijednosti od 13 milijuna kuna. Do sada je ugovorena nabava u vrijednosti od 10 milijuna kuna, a isporučena je oprema vrijedna 5,5 milijuna kuna.

U okviru projekta planirani su i određeni infrastrukturni radovi u ukupnoj vrijednosti od još šest milijuna kuna, kojima će se osobama s invaliditetom poboljšati pristup objektima, odnosno zdravstvenim ordinacijama. Tako će se u okviru Doma zdravlja Osijek, i to u ambulantama u Retfali, na Jugu 2 i u Čepinu, ugraditi dizala.

- Vrijednost je te komponente 2,4 milijuna kuna. Prvi će do lifta korisnici u Retfali, ondje je ovih dana ugovorno izabrani izvođač radova postavio metalnu konstrukcija koja će nositi dizalo - izvijestila je Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Osječko-baranjske županije. Kod DZ Drava u Reisnerovoj uredit će se prilazna rampa.

Dakako, ova sredstva nisu rezervirana samo za osječko područje, pristupne će se rampe urediti i u ambulantama Ernestinovo, Antunovac, Erdut i Đurđenovac, a u adaptaciju će dio prostora u Koški i Podgoraču. Ovi su radovi vrijedni još milijun kuna. Naposljetku, od građevinskih radova u tijeku su oni na prenamjeni bivšeg rodilišta u Đakovu u ordinacije opće medicine, koji će biti završeni do kraja kolovoza, vrijedni 3,2 milijuna kuna.

Važno je napomenuti kako se i taj projekt realizira pretežito sredstvima Europske unije, kojima se pokriva 85 posto ukupne vrijednosti (24 milijuna kuna). Osječko-baranjska županija uz obvezno sufinanciranje (1,4 milijuna kuna) osigurala je dodatnih 1,6 milijuna kuna.

Dario Kuštro
NOVA BI OPREMA MOGLA PRIVUĆI I MLADE LIJEČNIKE IZ DRUGIH KRAJEVA HRVATSKE
Domovi zdravlja u Osijeku, Đakovu, Našicama, Belom Manastiru, Valpovu i Đakovu dobit će opremu koja je dobrim dijelom namijenjana djelatnosti dentalne i fizikalne medicine te ginekologije, primjerice, digitalni ortopan, magnetoterapija, stomatološka, ginekološka stolica... ukupno je riječ o 740 dijelova opreme. Kroz projekt novu će opremu dobiti ukupno 104 liječnika, od kojih 84 djeluju pod domovima zdravlja, a 20 su liječnici koncesionari. Tako će se, ukupno gledajući, poboljšati pristup zdravstvenoj zaštiti u svim dijelovima županije, čime će se smanjiti pritisak, odnosno broj upućivanja u dvije bolnice, onima u Osijeku i Našicama. S druge strane, za očekivati je kako će nova, moderna oprema u te slavonske “udaljenije” ambulante privući i novo, mlado medicinsko osoblje iz Slavonije, ali i drugih dijelova Hrvatske.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana