Kultura
NA 70. IGRAMA PRAIZVEDBA U REŽIJI MARINE PEJNOVIĆ

Geranium - Vojnovićeva priča o samoći, koja je danas prisutnija nego ikad prije
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.

Treći premijerni dramski naslov jubilarnih 70. dubrovačkih ljetnih igara, Geranium, nastao prema istoimenoj pripovijetki Iva Vojnovića te pripovijetki Otok Antuna Šoljana, u režiji Marine Pejnović i dramaturgiji Ivana Penovića, praizveden je u parku Umjetničke škole. Još četiri izvedbe na programu su do 24. kolovoza.

Vojnovićeva priča o samoći, koja je danas prisutnija nego ikada prije, te spoj iskustva i mladosti Festivalskog dramskog ansambla, ali i autorskog tima, oduševili su festivalsku publiku pa je ansambl nagrađen dugotrajnim aplaudiranjem. Novelistički prvijenac Iva Vojnovića Geranium, najavljivao je tada, krajem 19. stoljeća, nadolazeći val hrvatske moderne i simbolizma u književnosti. Otkrivajući žensku perspektivu, Geranium je priča o jednoj usiđelici Mari i o samoći. Vojnović u Geraniumu, kao i u drugim svojim velikim djelima poslije, uzima tu samoću kao kontinuirano, progresivno stanje, samoću kao prostor i vrijeme identifikacije stanja lika. Samoća u ovom djelu pitanje je prepuštanja sudbini te je iskaz zarobljenosti podneblja u kojem smo rođeni. Mare se druži sa samoćom, kako je drugi ne bi morali upoznati. U ovoj predstavi tom Vojnovićevom viđenju samoće kao nadopuna, ali i kao kontrast, postavljen je Otok Antuna Šoljana koji se nudi kao mjesto za bijeg i kao mjesto u kojem možemo ostati sami, odmoriti se i ući u samoću, kojoj, za razliku od one u Geraniumu, naziremo kraj, ali ga ne priželjkujemo.

Festivalski dramski ansambl uz maestralnu Doris Šarić Kukuljica, koja je u glavnoj ulozi Mare snažnom izvedbom u pojedinim scenama dovodila publiku do suza, čine Irena Tereza Prpić kao Marica, Nikola Baće u ulozi profesora, Jelena Miholjević koja utjelovljuje Pavlu, Lucu igra Tena Nemet Brankov, Nataša Dangubić tetu, Marin Klišmarić Vlada, Filip Detelić oca i Toma, Iva Šimić majku i Zdenku, a Romano Nikolić Harona.

Uz mladu redateljicu Marinu Pejnović koja se iskazala i lani na 69. igrama horizontalnim čitanjem Držićevog Odbrojavanja, te mladog dramaturga Ivana Penovića, koji zajednički potpisuju i adaptaciju djela, autorsku ekipu predstave čine kostimografkinja Barbara Bourek, scenografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, autor glazbe Josip Maršić te dizajner svjetla Elvis Butković. Jezični savjetnik na predstavi je Maro Martinović, asistentica dramaturga je Antonela Tošić, dekoraterka cvijeća Vesna Sretović-Čeljo, a inspicijentica Virginija Bolfek.

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija te brojni sponzori i donatori. N.Vek.
Maestralna Doris Šarić Kukuljica u glavnoj ulozi Mare snažnom je izvedbom brojnu dovodila publiku do suza
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike