Mozaik
U POŽEGI OD 29. KOLOVOZA DO 1. RUJNA

Jubilarni 50. Aurea Fest donosi
bogat glazbeni program
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
Nakon Pop Festa i Zlatnih žica Slavonije slijedi retrospektiva hitova 50 festivala

Požega će od 29. kolovoza do 1. rujna dostojno obilježiti 50. obljetnicu prvog požeškog festivala. S obzirom na to da se radi o velikoj obljetnici, ovogodišnji Aurea Fest Požega održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Kao i svih prethodnih godina tijekom pola stoljeća, publici dobro poznati požeški festival Aurea Fest 2019. započet će 29. kolovoza u 18 sati povorkom mnogobrojnih članova kulturno-umjetničkih društava prema središnjem Trgu Sv. Trojstva, gdje će biti izabrana najgizdavija Šokica. U konkurenciji će biti djevojke iz cijele Slavonije. Sva četiri dana festivala, od četvrtka do nedjelje, program je doslovno bogat i teško da će itko moći zamjeriti. Na konferenciji za novinare u Kutjevu predstavili su ga Ivan Bunjevac, direktor, Damjan Pirović, umjetnički direktor, i Silvija Podoljak, direktorica marketinga festivala.

Prvi u nizu koncerata održat će se 29. kolovoza u 20.30 na bivšem atletskom stadionu gdje će nastupiti Big band Požega s gostima, a u 21 sat u pješačkoj zoni publiku zabavlja TS Satir. U petak, 30. kolovoza, na Trgu Sv. Trojstva je Aurea Pop Fest, na kojemu će nastupiti Gazde, Kim Verson, Igor Delač, klapa Cambi, Bosutski bećari, Kristijan Rahimovski, Vranac itd…, a bit će izvedeno ukupno 20 skladbi. Od 22 sata u pješačkoj zoni svira TS Rubato, a od 23 sata na atletskom stadionu Psihomodo pop i Let3. Toga dana na programu je i tradicionalna fišijada u parku pokraj Orljave od 11 sati.

Subotnji program, 31. kolovoza, dobiva još jači sadržaj. U Glazbenoj školi od 18 sati je koncert glazbene dive Gabi Novak u pratnji sina Matije Dedića, a od 20.10 na Trgu Sv. Trojstva održavaju se Zlatne žice Slavonije, program u kojemu sudjeluju najpopularnija imena: Boris Ćiro Gašparac, Stjepan Jeršek Štef, Slavonske lole, Jovanovac, Viktorija Kulišić Đenka, Vlado Bašić… Po završetku Zlatnih žica Slavonije legende hrvatske tamburaške scene Slavonske lole će na Trgu Sv. Trojstva održati samostalni koncert. Najupornije u ponoć u pješačkoj zoni čekaju Soulfingersi.

Nedjelja, 1. rujna, svima će kojima je požeški festival na srcu biti poseban dan jer će u 20 sati početi retrospektivna večer "Pjevat će Slavonija" s najvećim uspješnicama proteklih festivala. Započet će ga Vera Svoboda skladbom "Dan plavetan kao lan", a dalje će se nizati svi oni koje publika ne zaboravlja svih tih godina. Spomenimo samo "Ej berdo, berdo", "Zbog tebe sam to što jesam", "Laže selo, lažu ljudi", "Stavi svjetiljku na prozor", "Kukuruzi se njišu", "Otvor ženo kapiju", "Snaša", "Đenka"...

Dvadeset izvođača na kraju će zapjevati "Pjevat će Slavonija" uz veliki revijski orkestar i podsjetiti koliko je bezvremenskih pjesama iznjedrio požeški festival. Nakon retrospektive koncert će održati legenda Krunoslav Kićo Slabinac. Nedjeljna retrospektiva bit će u izravnom prijenosu na Hrvatskoj televiziji i Hrvatskom radiju, a Aurea Pop Fest i Zlatne žice Slavonije bit će izravno u programu Hrvatskog radija te emitirani kao snimka na Hrvatskoj televiziji.

Branka Starčević Tesari
FESTIVALSKI GRAD OD 1969. GODINE
Požega je festivalski grad od 1969. godine i sinonim je za autohtonu tamburašku slavonsku glazbu, kao što su neke slavonske sredine centri drugih oblika očuvanja kulturne baštine. S dvije glavne večeri posvećene tamburaškoj glazbi i samostalnim koncertima Slavonskih lola i Krunoslava Kiće Slabinca požeški festival je više nego ikad tradicionalni tamburaški glazbeni festival i to će zauvijek biti srce Aurea Festa Požega. Podsjetimo kako je neslužbenu slavonsku himnu, pjesmu “Pjevat će Slavonija”, koju je na tekst Miroslava Slavka Mađera uglazbio Branko Mihaljević, na prvom požeškom festivalu 1969. godine otpjevao legendarni Vice Vukov, koji više nije s nama, no njemu u čast ova je Retrospektiva dobila upravo to ime.
Možda ste propustili...

SPEKTAKULARAN KONCERT U ARENI

Urban i gudači oduševili Varaždin

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

Najčitanije iz rubrike