Novosti
VODEĆA STRANKA PODUPRLA I KANDIDATURU PREDSJEDNICE RH

HDZ stao iza Dubravke Šuice za članicu Europske komisije
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a dalo je u srijedu potporu kandidaturi Kolinde Grabar-Kitarović za predsjednicu republike, kao i prijedlogu da Dubravka Šuica bude kandidatkinja za članicu Europske komisije, dok je za novog političkog tajnika HDZ-a izabran Ante Sanader.


Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković izjavio je da su, nakon sjednice, potporu Kolindi Grabar-Kitarović u njezinoj ponovnoj kandidaturi za predsjednicu Republike konsenzualno podržali svi članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te su iskazali želju da joj pomognu u osvajanju još jednog mandata na dužnosti predsjednice Republike.


Plenković je rekao i kako će odluku da oformi svoj stožer donijeti predsjednica Grabar-Kitarović, a da je Ivan Anušić kao predsjednik županijske organizacije Osječko-baranjske županije pripravan uz potporu cijele stranke voditi njezin stožer.


"Druga odluka je da HDZ i sva njena tijela podrže prijedlog da Dubravka Šuica postane članica Europske komisije iz Republike Hrvatske s obzirom na njezino iskustvo. Tri puta je izbrana u Europski parlament, 2013. i 2014. te 2019. godine i s političkim i stručnim iskustvom da bude kvalitetna predstavnica u EK Ursule von der Leyen", naglasio je Plenković.


Za predsjednika splitsko-dalmatinske Županijske organizacije HDZ-a Antu Sanadera koji postaje novim političkim tajnikom stranke, rekao je kako ima dugogodišnje iskustvo. Bio je župan, potpredsjednik Hrvatskog sabora, a sa svojim dosadašnjim postignućima bitno će pridonijeti radu stranke i u kontekstu predstojećih izbornih izazova, ocijenio je Plenković.


Ante Sanader, pak, kazao je kako mu je izuzetna čast što je izabran na funkciju političkog tajnika, zahvalio je Plenkoviću na kandidaturi, a i Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću stranke na jednoglasnoj potpori.


"Sva svoja iskustva dugogodišnja u radu stavit ću u funkciju jačanja HDZ-a i pozicije i snage u hrvatskom društvu", izjavio je.


Upitan je li Kuščević uteg Vladi i budućoj predsjedničkoj kampanji s obzirom na istragu protiv njega, Plenković je odgovorio: "On je dao ostavku i na mjesto političkog tajnika i na mjesto ministra. HDZ kakvog ja vodim ide svojim putem".


Nakon premijera Plenkovića, novinarima se obratila i Dubravka Šuica, koja je rekla da se ne boji dužnosti za koju je nominirana.
"S obzirom na dugo iskustvo, još od devedesetih, ne bojim se te dužnosti, nadam se da ću je dobro obnašati. To je prije svega više politička funkcija, nego stručna", rekla je Šuica, dodavši da je radila u brojnim odborima te da će obavljati dobar posao, u koji god odbor da bude imenovana. Istaknula je i da će je u Europskom parlamentu, bude li izabrana u Europsku komisiju, zamijeniti Sunčana Glavak, koja je bila sljedeća na HDZ-ovoj listi na europskim izborima.


Hina
Bude li izabrana u Europsku komisiju, Dubravku Šuicu zamjenit će Sunčana Glavak