Novosti
OBITELJSKI LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Dio odgovornosti trebale bi imati bolnice
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
Prijava liječnika MUP-u jedino je rješenje kod promjene stanja pacijenata koji nisu sposobni upravljati motornim vozilom

Iako je policija hitno reagirala, pretražila dom te privela 52-godišnjaka koji je u Domu zdravlja u Orahovici prijetio liječnici obiteljske medicine jer je policiji prijavila promjenu njegova zdravstvenog stanja i time utjecala na to hoće li on i nadalje imati vozačku dozvolu ili ne, liječnici su ogorčeni. Traže promjenu zakona koji liječnike stavlja, kažu, u ulogu policijskog inspektora. No, zasad nema na vidiku drugoga načina da se ukaže na potencijalnu prijetnju koja njihovo zdravstveno stanje može predstavljati za druge osobe u prometu.


"Češljanje" kartona

Podsjetimo, sredinom srpnja na naplatnim kućicama Sveta Helena muškarac je u jurećem BMW-u "pokosio" automobil u kojem su se nalazile četiri osobe. Utvrđeno je da je riječ o ovisniku, a ubrzo nakon nesreće kaznenu prijavu dobila je njegova liječnica obiteljske medicine koja MUP-u nije prijavila promjenu zdravstvenog stanja svoga pacijenta. I dok je ta liječnica kažnjena novčano, druga iz Orahovice primila je prijetnje, zbog čega je na konferenciji za novinare, održane u Virovitici ovoga utorka, zaključeno da pod hitno iz fokusa treba maknuti liječnike obiteljske medicine.


Da to nije izdvojen slučaj potvrđeno je i u osječkom Domu zdravlja, odakle od dr. med. Nataše Stanišić, voditeljice obiteljske medicine i zamjenice ravnatelja, doznajemo da ne bilježe slučajeve izravne prijetnje, no u više navrata prijavljivali su promjenu zdravstvenog stanja pacijenata najbližoj policijskoj postaji, odakle su potom pacijenti upućivani u medicinu rada na liječnički pregled.


- Smatram da bi bolnički liječnici trebali upućivati pacijente, a ne stavljati sve na naša leđa. Primjerice, pacijent se može liječiti na Neurologiji i imati epileptički napad, i ne vidim razloga da tu promjenu MUP-u ne prijavi neurolog. Ako se prijavljuju zarazne bolesti, zašto tako ne bi i zdravstvene promjene koje utječu na sposobnost upravljanja motornim vozilom - zaključuje dr. Stanišić, dodajući da bi vjerojatno pronašli razna zdravstvena stanja kad bi krenuli "češljati" zdravstvene kartone svakog pojedinog pacijenta. Nakon što prijave određenog pacijenta, kaže dr. Stanišić, ima onih koji negoduju, ali i onih koji se jednostavno prebace drugome liječniku.
Izbjegavaju zamjeranje

- To ne bi sve trebalo biti na liječnicima obiteljske medicine. Činjenica jest da mi imamo uvid u zdravstveno stanje pacijenta, no moram pažljivo odvagnuti koga ću prijaviti policiji, a koga ne - dodaje naša sugovornica. Dodajmo tome da nam je nedavno spec. medicine rada i sporta osječkog Doma zdravlja dr. med. Ilija Ćelebić potvrdio da liječnici izbjegavaju prijaviti pacijenta kako mu se ne bi zamjerili, a njemu na pregled zbog promjene zdravstvenog stanja, odnosno posjedovanja oružja u Medicinu rada dođu tek do dva pacijenta.

Nakon slučajeva iz dva doma zdravlja, reagirala je i Hrvatska liječnička komora, ali i Koordinacija liječnika obiteljske medicine Virovitičko-podravske županije. Smatraju kako je zadatak liječnika liječiti ljude, a ne baviti se administracijom i prijavama. Međutim, jedino rješenje za takve slučajeve, bar za sada, jest prijava liječnika koji su samo jedni u "moru" odgovornih osoba kojima se prijeti u njihovu poslu.


Marija Mihelić
Liječnici su dužni prijaviti pacijenta
Iako smo željeli doznati je li bilo prijetnji pacijenata zbog prijave promjene zdravstvenog stanja i u osječkom Kliničkom bolničkom centru Osijek, ondje citiraju Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji na prijavu obvezuje liječnike. "Ako se na liječničkom pregledu ili tijekom liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti, tj. ima invalidnost radi koje više nije sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabrani liječnik, dužan je o tome obavijestiti policiju", stoji u odgovoru KBC-a Osijek.
Možda ste propustili...