Novosti
NAJNIŽE RASTU ZA 40

Povećavaju se mirovine za 60 kuna
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
Ovo je prvo uslađenje prema modelu kretanja plaća i cijena, takozvanog modela 70:30

Za domaće umirovljenike jučer je zapravo bio dan s dvije dobre vijesti. Prva je da će se prvim danom rujna drugi put ove godine uskladiti visina mirovina, a druga je da će rast biti i veći nego što su prvotno izvijestili u dijelu domaćih medija.


Tijekom jučerašnjeg dana, a prije odlaska na sastanak užeg kabineta Vlade RH, Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, najavio je da će usklađivanje mirovina, koje bi se trebalo provesti u rujnu, iznositi 2,44 posto, što je povećanje od 60 kuna na prosječnu mirovinu i 40 kuna na najnižu mirovinu.


- Usklađenje koje će se dogoditi iznosit će 2,44 posto, otprilike 60 kuna na prosječnu mirovinu i 40 kuna na najnižu mirovinu. Time nastavljamo trend relativno visokih usklađenja mirovina i, među ostalim, ostvarujemo jedan od ciljeva mirovinske reforme promjenom načina usklađenja - rekao je Aladrović. U istom mjesecu, rujnu, bit će isplaćeni i zaostatci za prošla dva mjeseca, a to sve skupa iznosi 130 kuna više mirovine od onih koje su isplaćene u kolovozu.


No važno je zabilježiti da je ovo prvi put kako se usklađivanje radi prema modelu 70:30, dakle prema kriteriju kretanja plaća i troškova života. Riječ je o modelu u kojemu se stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine utvrđuje kao zbroj stope promjene indeksa potrošačkih cijena i indeksa rasta brutoplaća u prethodnom polugodištu u odnosu prema polugodištu koje mu prethodi u omjeru 70:30 ili 30:70 prema propisanom promjenjivom modelu, ovisno o tome je li bio veći postotak rasta potrošačkih cijena u odnosu na rast brutoplaća u prethodnom polugodištu. Ovaj puta bilježi se veći rast plaća (70), a pad potrošačkih cijena (30).


- Iako je riječ o rastu, to je malo i nedovoljno. Ne treba ponovo podsjećati kako je 98 posto mirovina niže od prosječne netoplaće u Hrvatskoj. U prosjeku mirovina iznos 37,6 posto prosječne plaće, najniže je to među zemljama Europske unije, pa manje i od zemalja u našem neposrednom susjedstvu (Srbija i BiH, nap.a.), i to dovoljno govori o tome koliko naše društvo ima osjećaja prema svojim umirovljenicima - komentirat će Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske i članica Upravnog Vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.


Najavit će i kako je s resornim ministrom Aladrovićem za sredinu rujna dogovoren nastavak razgovora te se nada da će s novim ministrom biti otvorena i ona poglavlja u kojima s bivšim ministrom nije bilo suglasja.


Jedini predstavnik umirovljenika u Hrvatskom saboru, Silvano Hrelja, (Hrvatska stranka umirovljenika) govori o povećanju kao mjeri kojoj je cilj održati vrijednost mirovina.
- No prvi put usklađenje prema novom modelu, i to odmah u korist rasta plaća (70), koji je povoljniji kriterij za umirovljenike - rekao je Hrelja. Upozorit će da, iako je riječ o pojedinačno malim iznosima, to povećanje na godišnjoj bazi za državni proračun znači novih milijardu kuna. Prosječna hrvatska mirovina, prema podatcima za kraj lipnja, iznosi 2445 kuna.


Dario Kuštro
Prosječna hrvatska mirovina, prema podatcima za kraj lipnja, iznosi 2445 kuna - slijedi povećanje za 60 kuna
POVOLJNIJI KRITERIJ
Mirovine se usklađuju prema dvama kriterijima: rastu plaća i rastu troškova života. U usklađivanju se onaj povoljniji za umirovljenike koristi kao pretežiti (70), a onaj manje povoljan kao drugi kriterij usklađivanja (30). Rast plaća ovaj put bio je povoljniji kriterij.



Možda ste propustili...