Regija
LJETNA ŠKOLA HRVATSKOG IDENTITETA

Razvijaju svijest o svojim korijenima
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
Djeca hrvatskih korijena iz Austrije, Slovenije, BiH i Srbije u Vukovaru uče o povijesnoj i kulturnoj baštini grada
VUKOVAR

U okviru projekta Korijeni, koji provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u Vukovaru je u tijeku Ljetna škola hrvatskog identiteta.

Projekt se realizira u suradnji s Gradom Vukovarom i OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara, a na Ljetnoj školi sudjeluje 59 djece u dobi od 11 do 14 godina. Katarina Živković, voditeljica projekta Korijeni i viša stručna savjetnica u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, pojasnila je kako je riječ o djeci iz Austrije, Slovenije, Srbije te BiH.

- Polaznici Ljetne škole, djeca hrvatskih korijena, imaju priliku upoznati bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Vukovara, njegove prirodne ljepote, ali i usvojiti neka znanja i vještine na radionicama i sportskim aktivnostima. Djeca će sedam dana biti u Vukovaru, razgledati grad, obilaziti muzeje, posjetiti važne lokacije iz Domovinskoga rata, a obići će i Ilok. Na različitim radionicama imat će priliku za druženje s vršnjacima iz Vukovara - rekla je Živković.

Podsjetila je kako je projekt Korijeni započeo prije dvije godine i do sada je formirano šest mreža koje čine po jedna škola iz iseljeništva, BiH i Vukovara.

- Uključene su ukupno 23 škole s više od 800 učenika. Neki od učenika koji su se prethodno vidjeli samo preko videokonferencija sada se imaju priliku upoznati s vršnjacima iz Vukovara - naglasila je.

Lidija Miletić, ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića, izrazila je zadovoljstvo što imaju priliku biti dio toga projekta ističući kako su 2015. godine postali e-škola, pa koriste tehnologiju za dobrobit svojih učenika i Hrvata izvan domovine.

- Prije dvije godine iz Središnjeg državnog ureda pozvali su nas u projekt Korijeni. Drage volje smo se odazvali i predložili da susreti učenika budu organizirani preko videokonferencija jer smo na temelju projekta "Sat povijesti iz Vukovara" imali višegodišnje iskustvo u provedbi toga oblika nastavnog rada. Iskustvo smo potom prenijeli i na druge vukovarske osnovne škole - navela je Miletić i dodala kako su prve godine bili domaćini svih videokonferencija, a prošle su godine domaćinstvo prepustili školama iz Chicaga koje su organizirane u hrvatskim katoličkim župama i hrvatskoj zajednici u Tivtu. Prije svakoga susreta dogovaraju teme koje su djeci interesantne i na taj način podupiru među djecom hrvatskih korijena u inozemstvu služenje hrvatskim jezikom.

- Tako učvršćujemo naše korijene i povezujemo djecu koja će se jednog dana, vjerujem, susresti. Želja nam je da nas posjete i djeca iz Chicaga i prekomorskih zemalja - izjavila je ravnateljica.

U okviru Ljetne škole organizirano je pet radionica, a završna će svečanost biti u subotu u Hrvatskom domu s početkom u 19 sati, kada će polaznici pokazati što su naučili.

Na toj će im svečanosti biti uručene i zahvalnice, uz poziv za novi posjet Vukovaru.

Dragana Korpoš
i nagodinu videokonferencije
Katarina Živković istaknula je kako je atmosfera na videokonferencijama odlična i djeca su radosna jer se imaju priliku povezati s vršnjacima iz drugih dijelova svijeta. Za te se susrete pripremaju, nešto otpjevaju te ispričaju o sebi, svomu gradu i zemlji i tako se predstave novim prijateljima. Posebno je naglasila značaj Ljetne škole hrvatskog identiteta koja djeci iz četiri države daje priliku da tjedan dana provedu u Vukovaru i druže se s vršnjacima. Najavila je kako će i iduće školske godine organizirati nekoliko videokonferencija.
Lidija Miletić

ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića

Susrete smo dosad organizirali preko videokonferencija, na taj način se povezivali, ali i poticali djecu hrvatskih korijena koja žive u inozemstvu na služenje hrvatskim jezikom
Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike