Regija
KOROĐANIMA NA UPORABU PREDAN OBNOVLJENI DOM KULTURE

Jankovics: Ovo je predobar
dan kako za Korođane tako
i za cjelokupunu mađarsku
zajednicu u Hrvatskoj
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
KOROĐ


Na dan najvećeg mađarskog nacionalnog praznika – Dana svetog Stjepana (20. kolovoza), u sklopu središnje proslave za Mađare u RH, Korođanima je na uporabu predan obnovljeni Dom kulture, koji je, na inzistiranje i lobiranje Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH), u protekle dvije godine u cijelosti obnovljen sredstvima Vlade RH (na temelju Operativnog programa Vlade RH za mađarsku manjinu u Hrvatskoj) i Vukovarsko-srijemske županije. Obnova Doma kulture počela je 2017., kada je zbog potpuno neadekvatnih uvjeta Dom kulture, građen pedesetih godina prošlog stoljeća, postao nesiguran za korištenje, a zimi ga je, zbog nepostojanja sustava grijanja, ionako bilo nemoguće koristiti.


U ime domaćina goste je pozdravio predsjednik DZMH-a i saborski zastupnik Robert Jankovics.


- Ovo je predobar dan kako za Korođane tako i za cjelokupunu mađarsku zajednicu u Hrvatskoj. Uspjeli smo u samo dvije godine dovršiti kompletnu obnovu Doma kulture u Korođu, izgraditi suvremene sustave grijanja i hlađenja svih prostorija te izgraditi suvremeno i lijepo dvorište. Vrijednost investicije je oko dva milijuna kuna, rezultat čega će biti mogućnost da lokalna mađarska kulturna društva konačno dobiju prikladne uvjete za svoj plemeniti rad. Ovo je nova poruka, da se Vlada RH itekako skrbi o istoku Hrvatske - rekao je Jankovics.


Središnjoj manifestaciji Dana svetog Stjepana, koja je u organizaciji DZMH-a bila i prva manifestacija održana u obnovljenom Domu kulture, nazočili su brojni visoki uzvanici, među kojima i Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH, Péter Sztáray, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Mađarske, József Magyar, veleposlanik Mađarske u Zagrebu, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, Alen Tahiri, ravnatelj Vladina ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Béla Gárdos, obnašatelj dužnosti generalnog konzula Mađarske u Osijeku, te Željko Matanović, načelnik općine Tordinci.


Kao jedan od pokrovitelja navedenog projekta obnove Doma, župan Galić čestitao je svim pripadnicima mađarske nacionalne manjine Dan svetog Stjepana te je istaknuo da je Dom kulture u Korođu zasigurno jedan od najsređenijih i najsuvremenijih takvih objekata u Vukovarsko-srijemskoj županiji, na što možemo biti iznimno ponosni. Sa sredstvima koja su bila na raspolaganju obavljen je jako kvalitetan posao te su Korođ i mađarska nacionalna manjina u Vukovarsko-srijemskoj županiji dobili izniman objekt u funkciji održavanja identiteta mađarske nacionalne manjine, s kojom smo stvarali temelje Hrvatske, zajedno smo branili Hrvatsku te su se naši međusobni odnosi u Hrvatskoj prenijeli i na dobre odnose dviju država, Hrvatske i Mađarske.


Ministar Grlić Radman je izjavio kako je današnji dan otvorenja Doma kulture u Korođu, Dan svetog Stjepana, jedan lijep dan posvećen suživotu Hrvata i Mađara i jako mu je drago da je ovdje.
"Svim Mađarima u Hrvatskoj i izvan Hrvatske čestitam ovaj središnji praznik te mi je drago da mađarska manjinska zajednica u Hrvatskoj ima kvalitetan suživot s hrvatskim stanovništvom. Hrvatska se Vlada brine za gradnju Doma kulture u Korođu te za organizaciju i pohađanje škole na mađarskom jeziku djece mađarske nacionalnosti", naglasio je. J.N.
O kralju svetom Stjepanu
Rođen je u Estergomu 969. godine. Stjepan je okrunjen na Božić 1000. u Estergomu. Krunu je zatražio od pape Silvestra II, što je značilo da je zemlju povjerio rimskoj Crkvi. Stjepan je položio temelje mađarskih institucija, vjerskih i svjetovnih, odredio je sjedišta kraljevskih posjeda, ustrojio je sustav županija, izdao je prvi mađarski srebrni novac i donio prve zakonike. Njegov je lik više od tisuću godina simbol mađarske državnosti. Tijekom svog vladanja kralj Stjepan praznikom je proglasio blagdan Velika Gospa, 15. kolovoza. Za taj je dan sazvao kraljevski savjet u Fehervaru i održao zakonodavni dan. Godine 1038., na svojoj je samrtnoj postelji, upravo na Veliku Gospu Mađarsku predao u ruke Blaženoj Djevici Mariji.
Posveta novog kruha
Za 20. kolovoza već je bio spreman kruh od novog brašna. Na taj, nekada ključno važan, događaj iz života mađarskog naroda organizatori su podsjetili posvećenjem novoga kruha, koji su posvetili vikar za vjernike katolike Mađare Gergelj Beer i biskup Reformatske kršćanske Crkve – Peter Sen.
Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana