Regija
KATASTARSKA IZMJERA U FORKUŠEVCIMA

U neskladu gotovo sve katastarske čestice
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
Nesklad na terenu i u knjigama otežava promet nekretninama, apliciranje na fondove, raspolaganje državnom zemljom i drugo
FORKUŠEVCI

Sva problematika neusklađenosti stanja na terenu i u zemljišnim knjigama, u čemu brdsko-planinski krajevi Republike Hrvatske prednjače u odnosu prema Slavoniji jer je ona bogata zemljom pa je interes za njegovo sređivanje tu bio ipak daleko veći, ogleda se i u slučaju Forkuševaca, jednog od triju sela općine Viškovci, a gdje je proteklih dana krenula prijeko potrebna katastarska izmjera.

Prema sadašnjem stanju, kaže v.d. pročelnika općinskog Jedinstvenog upravnog odjela Tihana Duvnjak, jedan je broj katastarske čestice (k.č.), a sasvim drugi u gruntovnici i taj nesklad obuhvaća gotovo sve katastarske čestice, što donosi brojne probleme i usporenost u prometovanju nekretninama, utvrđivanju vlasništva, apliciranju na EU fondove, stvara probleme poljoprivrednicima da apliciraju, sudjeluju na natječajima, otežava i raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem koje je novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu ponovo vraćeno u ingerenciju jedinica lokalne samouprave. Jednom riječju, nesklad na terenu i ‘u knjigama’ u ovoj katastarskoj općini doslovno vapi za izmjerom.

Izmjera je, važno je reći, potpuno besplatna za stanovnike Forkuševaca, pa tim više tu priliku treba iskoristiti i time ‘zaobići’ situacije kada se mora angažirati odvjetnik, mjernik...

Izmjera besplatna
– Potpisan je sporazum prema kojemu Državna geodetska uprava sufinancira izmjeru s 40, a Osječko-baranjska županija i Općina Viškovci s po 30 posto - pojašnjava Duvnjak, dodajući da je lokalna samouprava financirala i nabavu drvenih kolića za omeđivanje prilikom dogovora susjeda o međama, a po koje mještani dolaze od početka tjedna u prostor mjesnog NK-a Jedinstvo. Ukupno, projekt je to od 1,124.000 kuna, a predviđeni rok izvedbe je tri godine.

- Svi mještani dužni su obilježiti svoje parcele, čestice, u čemu se, u utvrđivanju međa, dogovaraju sa susjedima. Firma koja je dobila posao izlazi na teren i prati što je omeđeno i, ako se susjedi slažu s takvom međom, to je to. Stvara se novo stanje, dosadašnji podatci više ne vrijede. Dakako, nema mjesta nikakvoj bojazni da će itko biti uskraćen za nešto - kaže Duvnjak. Voditelj izmjere uime tvrtke-izvođača “Geoprem” Osijek, Ivan Sambunjak, kaže da se Općina odlučila da će riješiti katastarsko i zemljišno-knjižno stanje kojemu prethodi mjerenje.

Benefiti za dvije godine
- Geoprem je tvrtka-izvođač i partnerski nastupamo s dvjema tvrtkama, iz Zagreba i Opatije. Izmjera je složen i dugotrajan proces koji će trajati 18 mjeseci, gdje će se sve nekretnine, sve katastarske čestice izmjeriti te će se ažurirati stanje u katastru i zemljišnoj knjizi. Pozitivan je to proces u kojemu se pospješuje brzina upravljanja prostorom i nekretninama, brzina u papirologiji, aplikaciji za EU fondove itd. Građani zovu, zainteresirani su, a benefite će vidjeti tek poslije, za dvije godine, kada im se riješi stanje - kaže Sambunjak. Dodaje, stanje na terenu još je iz vremena Marije Terezije, Franje Josipa, nešto i s početka 20. stoljeća, pa su gotovo sve čestice različite.

- Najveći problem administraciji u Općini je što se ne slaže broj katastarske čestice, površina se ne slaže sa stvarnom površinom, čak se ne slažu ni ostali podatci, tipa nositelja prava ni u katastru ni u Zemljišnoj knjizi - dodaje Sambunjak.

U k.o. Forkuševci prema starom su stanju 1192 čestice i 631 ha.

- Nakon izmjere idu potpuno novi podatci, a stanje će ponegdje i koincidirati. Izmjerom ide ažurno, stvarno stanje jer dosadašnji podatci više nisu potpuno točni. Međa se uspostavlja dogovorom susjeda; susjedi ju zajednički obilježavaju drvenim kolcima koje im je osigurala Općina - dodaje Sambunjak. Rad sa strankama kreće od ponedjeljka, 26. kolovoza.

Suzana Župan
Izmjera prilika i za Općinu
V.d. pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Viškovci Tihana Duvnjak kaže da je katastarska izmjera prilika i za mještane i za Općinu. “Dosta puteva i lenija na terenu nije uvedeno, ni u katastru, ni u gruntovnici. Nadalje, nije riješeno ni dosta onoga što je radio PIK, nisu provedene zamjene. Ovom izmjerom moramo riješiti i nogostupe jer postoji problem i njihova ucrtavanja”, kaže Duvnjak. Ostala dva naselja, Viškovci i Vučevci, na red za izmjeru dolaze prema odluci Geodetske uprave, a Općina je voljna sufinancirati i te radove.
podatci
još od Marije Terezije i Franje Josipa
Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike