Kultura
JUBILARNI DESETI MAGFESTIVAL DONOSI PRAIZVEDBE

Sedam djela hrvatskih skladatelja
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
Jubilarni, deseti MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe i ove će se godine od 28. kolovoza do 7. rujna održati u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Umjetnički voditelji su Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy.


Tijekom prvih devet godina na MAGfestivalu nastupilo je više od 280 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli više od 8000 posjetitelja. MAGfestival je i ove godine, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, prepoznat kao dio branda EFFE Festival Labela. Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno-umjetničkog događaja, koji se već tradicionalno održava u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita, jesu predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture, Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i Hrvatsko društvo skladatelja.


Ovogodišnji glazbeni program donosi umjetnički najvrjedniji i najbogatiji program do sada. Osim pet vrhunskih koncerata komorne glazbe, u sklopu kojih će biti praizvedeno sedam djela hrvatskih skladatelja naručenih za deseti MAGfestival, održat će se i brojna popratna događanja – koncerti na otvorenom, izložba Deset godina MAGfestivala te okrugli stol o temi Splitska glazbena scena prije deset godina i danas.


U glazbenom programu nastupit će na otvorenju festivalski MAGansambl i Thorwald Jørgensen na thereminu, u subotu, 31. kolovoza, puhački kvintet Kalamos, u utorak, 3. rujna, gudački kvartet Porin, u četvrtak, 5. rujna, Splitski gitaristički kvartet i Mandolinski kvartet Da Capo te na zatvaranju 7. rujna kvartet saksofona Papandopulo. Organizatori su osobito ponosni što festival od početaka prinosi poticanju hrvatskog glazbenog stvaralaštva, a ove godine prigodom okrugle obljetnice više nego ikada do sada.
Naime, čak šest priznatih hrvatskih skladatelja je posebno za ovu prigodu skladalo djela koja će praizvedbe imati na MAGfestivalu: Ivan Končić, Bruno Vlahek, Dubravko Palanović, Ivan Božičević, Gordan Tudor i Margareta Ferek Petrić. Time se MAGfestival pozicionira u sam vrh glazbenih festivala u Hrvatskoj po načinu promocije hrvatskog glazbenog stvaralaštva. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente