Dome slatki dome
LJETNE KUHINJE

Uživanje u otvorenoj kuhinji
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
Ljetne su kuhinje najčešće smještene u dvorišnom objektu ili na terasi

Ljetne kuhinje ne koriste se učestalo poput kuhinja u stambenom, tj. životnom prostoru. S obzirom na sezonsku uporabu, izuzetno je važno da su praktične za održavanje kako završno čišćenje na kraju sezone, tj. pripreme za uporabu na početku nove, ne bi oduzimalo previše vremena. Praktičnost i funkcionalnost, koje proizlaze iz prostorno skromne kuhinje, najčešće su odlike upravo ovakvog tipa kuhinja.

Odvojeni objekt
Ljetne su kuhinje najčešće smještene u odvojenom dvorišnom objektu ili su povezane s vanjskim terasama, poluotvorenog tipa, tako da predstavljaju prijelaznu zonu interijera i eksterijera. Ljetne su kuhinje često u ambijentalnim izvedbama, tj. prilagođene stilu podneblja u kojemu se nalaze – mediteranskom, gorskom, slavonskom, ličkom itd. Ljepote ambijentalnih izričaja pretočene u dizajn ovakvih prostora za blagovanje i pripremanje hrane imaju izuzetne arhitektonske vrijednosti te su nadasve ugodne za boravak i opuštanje.

Izdvojene ljetne kuhinje stilski trebaju biti sjedinjene sa sadržajima koji ih okružuju. Ako su prostorno velike, poželjno je smjestiti potrebne uređaje, poput štednjaka i hladnjaka, u što većim dimenzijama, a u blizini može biti postavljen roštilj ili krušna peć, koja će imati funkcionalnu, ali i bitnu dekorativnu ulogu.

Dimenzije
Odabir kuhinjskih uređaja manjih dimenzija pomoći će pri stvaranju dodatnog prostora za odlaganje posuđa i namirnica. Obvezni elementi i uređaji opreme kuhinja u apartmanima su: praonik, ploča za kuhanje (plinska ili električna) s napom, hladnjak, elementi za pohranu namirnica i posuđa te dovoljno velika radna ploha. Ako su dimenzije kuhinje doista nedostatne za zadovoljavanje svih zahtjeva, potrebno je odabrati ploču za kuhanje s dva kola te tako dimenziju sa 60 cm smanjiti na 30, ugraditi ili postaviti hladnjak manjih dimenzija tako da se prostor iznad njega može iskoristiti za kuhinjske elemente, izostaviti radnu plohu te koristiti stol za blagovanje u neposrednoj blizini za istu svrhu. Na ovaj se način kuhinje mogu smanjiti na dimenziju manju od 2 m dužine, a da su pri tome ispunjeni svi potrebni zahtjevi.

Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.
Popločani podovi
Podovi ljetnih kuhinja trebaju biti popločani keramičkim pločicama ili kamenom kako bi bili što jednostavniji za čišćenje i održavanje. Podna površina kuhinje treba biti usklađena s ostalom vrstom poda ako je ona povezana s blagovaonicom, tj. dnevnim boravkom. Ljetne kuhinje poluotvorenog tipa mogu imati vrlo naglašene podove od opeke ili prirodnog lomljenog kamena s vrlo nepravilnim fugama.
Najčitanije iz rubrike