Dome slatki dome
PRANJE POSUĐA

Perilica štedi energiju
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
Potpuno napunjena perilica za suđe štedi više vode i energije nego ručno pranje suđa, dokazala je njemačka inicijativa.

Perilica u prosjeku troši 50 posto manje vode i 30 posto manje energije, pokazala je inicijativa njemačkog ministarstva gospodarstva i tehnologije. Time se godišnje uštedi oko 45 dolara.

Korištenjem ekoloških postavki perilice može se i dodatno uštedjeti – na tim postavkama je voda hladnije temperature, oko 40 stupnjeva Celzija, objavila je inicijativa Forum Waschen. Jedina negativna strana je što tako jedno pranje može trajati i do četiri sata.

Održavajte odvod sudopera čistim, budući da se na njega spaja i odvod perilice suđa. Kada pripremate suđe za perilicu, u sudoperu pustite vruću vodu jer ćete tako na kraju dobiti čišće suđe. Perilicu uključujte kada je potpuno puna kako bi uštedjeli vodu i energiju, no suđe nemojte složiti pretijesno. Perilica radi tako da suđe prska vodom, stoga između suđa treba ostaviti dovoljno prostora kako bi voda mogla prodrijeti i oprati suđe. Ne pretjerujte s ispiranjem suđa koje stavljate u perilicu. Sredstvu za pranje potrebna je određena količina masnoće i prljavštine kako bi bilo učinkovito. U suprotnom će se tijekom pranja previše zapjeniti, što nije dobro za vašu perilicu.J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike