Sport
NAKON HAJDUKA “MR DERBY”?

Dino Skender na klupi Osijeka nije izgubio ni jedan derbi
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
Bijelo-plavi su sa sadašnjim trenerom svladali Dinamo i Rijeku, a s Hajdukom imaju remi

Prvu od četiri ovosezonske derbi trilogije HNL-a nogometaši Osijeka zaključit će nedjeljnim susretom protiv Hajduka. Raspored nije baš bio obziran prema bijelo-plavima jer im je dodijelio tri derbija uzastopce, ali možda to i nije tako loše.

Trener Dino Skender nije previše morao mijenjati način pripreme za te utakmice, a prema dosadašnjim rezultatima on doista uživa u derbijima. Naime, otkako je proljetos sjeo na klupu vodio je Osijek u 18 službenih utakmica, od koji je 15 bilo prvenstvenih, a unutar njih imao je čak pet derbija.

Bez skalpa nad Hajdukom
Nije ga baš mazilo, ali tvrd je Dino orah. Naime, još uvijek nije izgubio nijedan prvenstveni okršaj protiv tri najjača suparnika u domaćoj ligi! Osječani su u "eri Skender" u susretima tog tipa zabilježili dvije pobjede (Dinamo i Rijeka), te tri remija (Hajduk, Dinamo, Rijeka). Već iz toga se da iščitati kako će u nedjelju Skender imati priliku zaokružiti kolekciju najvećih sklapova HNL-a jer mu još nedostaje samo Hajdukov, koji je jedini suparnik s kojim se još nije ogledao dvaput. Ako je suditi prema statistici, onda bi pobjeda trebala pasti u ovoj utakmici jer protiv Dinama i Rijeke, otkako je Skender trener, imaju po pobjedu i remi, a s Hajdukom samo remi. Cijela ta priča dobit će još više na težini ako se u obzir uzmu okolnosti pod kojima su ostvareni ti rezultati. Prošle sezone prvi derbi Skenderu je došao već u drugoj utakmici na klupi kada su bijelo-plavi gostovali na Poljudu. Zatvorio je, tom prilikom Skender, sve puteve prema svojoj mreži, pa je susret završio bez pogodaka 0:0, što je bio dobar rezultat jer je Hajduk u to vrijeme bio u velikom naletu. U sljedeće dva derbija u Gradskom vrtu su padali Dinamo i Rijeka, istim rezultatom (2:1) i na vrlo sličan način jer je Osijek u obje utakmice preokretao vodstvo gostiju od 1:0. Te su dvije pobjede bile itekako važne u nepoštednoj borbi koja se tada vodila za europska mjesta. Bez samo jedne od njih Osijeku bi treći uzastopni izlazak na europsku scenu visio o vrlo tankoj niti. Ove sezone, pak, upisana su dva remija. Kod kuće protiv Dinama nije bilo pogodaka (0:0), a u prošlom kolu kod Rijeke na Rujevici bilo je 1:1. Od samih rezultata daleko je važnija spoznaja kako je Osijek u svim tim utakmicama, osim možda one prve protiv Hajduka na Poljudu, izgledao posve ravnopravno sa svim konkurentima.

Bolje protiv jačih
Dino Skender očito uživa u derbijima jer su to utakmice u kojima se od Osijeka ne očekuje bjesomučna napadačka igra. Možda neki navijači Dinu doživljavaju kao trenera koji više naginje defenzivi, ali u konačnici njegova nogometna vizija nije takva. Međutim, on je tek na početku procesa stvaranja igre i momčadi, a opće je poznato odakle kreće napad. Iz obrane, kao i obratno. I za to je prvo važna kompaktnost i čvrstina momčadi, a za izgrađivanje napadačke igre ipak je potrebno malo više vremena. I baš zbog toga u ovom trenutku stoji dojam, a rezultati to i potvrđuju, kako Osijek bolje izgleda protiv jačih suparnika nego u susretima gdje se od njega očekuje napadački nogomet. No i taj konstatacija vrijedi samo za gostujuće utakmice jer Gradski vrt, otkako je Skender sjeo na klupu, samo je Dinamo uspio neporažen. Skender ima viziju, igra Osijeka dobiva sve jasnije automatizme i zato treneru treba dati još malo vremena kada je u pitanju ofenziva. Kada ona bude usavršena Osijek će svoje "crne mačke" u prvenstvu, poput Gorice, od koje je Skender dvaput gubio.

No pustimo sad te “druge” utakmice jer pred Osijekom je još jedan derbi, a statistika, koju bijelo-plavi u takvim utakmicama imaju od Skenderove inauguracije, daje navijačima pravo na optimizam. Iako, nema dvojbe kako će obje te dobre tradicije, bez poraza u Gradskom vrtu i bez poraza u derbijima, koje drži Dino Skender, u nedjelju biti na vrlo ozbiljnoj kušnji jer Hajduk je u sezonu ušao s punim gasom. No puno toga će se u toj utakmici pitati Dinu Skendera i njegovu momčad koja, dosad, baš nije imala milosti za goste osječkog stadiona.

Dalibor Keler
5

derbija u Skenderovoj eri odigrali su dosad bijelo-plavi
18

službenih utakmica skupio je Dino Skender na klupi Osijeka
2

pobjede ostvario je Osijek u derbijima po jednu protiv Dinama i Rijeke
SKENDEROVI DERBIJI HNL-a
SEZONA 2018./19.

28. kolo: Hajduk - Osijek 0:0

31. kolo: Osijek - Dinamo 2:1

34. kolo: Osijek - Rijeka 2:1



SEZONA 2019./20.

4. kolo: Osijek - Dinamo 0:0

5. kolo: Rijeka - Osijek 1:1

Pretprodaja ulaznica za Hajduk

Počela je pretprodaja ulaznica za nedjeljni derbi protiv Hajduka, a trajat će do subote. Inače, do petka ulaznice se mogu kupiti u vremenu od 14 do 18 sati na blagajni za prodaju godišnjih ulaznica na zapadnoj strani stadiona (ulaz G6), a u subotu na istom tom mjestu od 10 do 14 sati. Online kupnja moguća je, po običaju, na platformi ulaznice.hr. D.Kl.

Škorić zahvalan Daliću

Kapetan NK-a Osijek Mile Škorić našao se na glavnom popisu reprezentativaca Hrvatske za kvalifakacijske utakmice Eura protiv Slovačke i Azerbajdžana koje ju očekuju početkom rujna.
- Što drugo reći nego da sam ponosan i sretan što sam opet među najboljim hrvatskim nogometašima. Zahvaljujem izborniku na povjerenju, igrati za Hrvatsku je nešto posebno, nema se tu što posebno dodati - poručio je Škorić. D.Kl.

Nenad Gračan pozvao Žapera i Šutala

Izbornik Hrvatske U-21 reprezentacije Nenad Gračan objavio je popis kandidata za novi kvalifikacijski ciklus koji starta u rujnu. Na njemu su se našla i dva nogometaša Osijeka stoper Boško Šutalo i veznjak Mihael Žaper. Prva utakmica u novom ciklusu bit će prijateljska protiv Saudijske Arabije (5. rujna), a pet dana kasnije Hrvatska će u kvalifikacijskom susretu biti domaćin Škotskoj. D.Kl.

Možda ste propustili...

U OSJEČKOM PERIVOJU SPREMAJU SE ZA MEĐUNARODNI TURNIR

Osijek Open i ove će godine okupiti brojno i vrlo dobro tenisko društvo

HRGOVIĆ SE PRIPREMA ZA 1. LIPNJA

Meč će trajati nekoliko rundi

Najčitanije iz rubrike