Regija
TRI GODINE PODUZETNIČKOG INKUBATORA

Najviše prerađuju jabuku, pa
višnju i šljivu u sok i pekmeze
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
Korisnici imaju pet proizvodnih linija za voće i povrće i za proizvode od brašna
DRENOVCI - Poljoprivredni poduzetnički inkubator Drenovci (PPID) otvoren je u rujnu 2016. s ciljem poticanja razvoja postojećih i pomoći u osnivanju novih malih i srednjih poduzeća (MPS). Riječ je o projektu vrijednom oko 12,5 milijuna kuna, u 99-postotnom iznosu financiranom europskim sredstvima i prvom inkubatoru u ruralnom području koji omogućava proizvodnju prehrambenih proizvoda najmom prostora i strojeva za preradu. Od 1. siječnja 2019. vođenje PPID-a preuzeo je Matej Brnić, dotadašnji djelatnik razvojne agencije "Vjeverica". U ovoj godini Inkubator bilježi rast broja korisnika i prerađenih količina sirovina u odnosu na godinu ranije.Do kraja 2018. u inkubaciji (subvencionirani način korištenja usluga), bilo je prijavljeno 13 MSP-a, korisnika uredskih prostorija i preradbenih kapaciteta. U nepunih osam mjeseci 2019. u inkubaciju su se prijavila dodatno četiri nova MSP-a isključivo za višenamjensku halu, a najavljene su i tri nove prijave za korištenje subvencioniranih usluga. Pristižu i novi upiti.

- Prošle je godine najveći interes bio za preradu jabuke i napravljeno je gotovo 3500 litara 100-postotnog soka od jabuke. Višnja je u preradi bila zastupljena s oko 400 kilograma, a aronija i šljiva s oko 250 kilograma – ističe direktor Brnić.

Povećanje prerade sirovina u 2019. najbolje se vidi prema višnji, prerađeno je oko 1500 kilograma, gotovo tri puta više u odnosu prema lani. Kroz Inkubator je prošlo i oko 500 kilograma marelice.

- Jabuka je prerađeno oko 1000 kilograma, ali prava prerada jabuke tek nam dolazi u 9. i 10. mjesecu. Šljiva koja se trenutačno prerađuje već je sada prešla prošlogodišnje količine i s oko 500 kilograma može se reći da smo na pola puta, jer imamo dogovorene prerade i u idućim danima – kazuje Brnić.

Nova uprava uvela je linije proizvodnje u dva edukacijsko-proizvodna postrojenja za preradu voća i povrća i za preradu proizvoda od brašna. Na taj je način cjenovno smanjen trošak korisnika koji će doći u prostor i raditi isključivo jednu vrstu proizvodnje. Na raspolaganju su im linija za proizvodnju tjestenine, linija za proizvodnju pekarskih proizvoda i kolača, linija za proizvodnju soka, linija za proizvodnju džema/pekmeza te sušenje/destilacija.

Tržišna cijena ovisi o liniji proizvodnje i kreće se od 40 do 45 kuna za sat, odnosno od 720 do 810 kuna za dnevni najam.

Korisnici u inkubaciji koriste usluge prema subvencioniranim cijenama. Mogućnost ostanka svakog poduzetnika početnika u procesu inkubacije je pet godina, a postotak subvencije ovisi o broju godina rada. U prvoj godini rada poduzetnici početnici imaju 100 posto subvenciju na korištenje opreme i usluga, u drugoj godini plaćaju 20 posto tržišne cijene, a svake sljedeće godine subvencija se smanjuje i njihov udjel povećava za 20 posto.

Korisnici u inkubaciji imaju prioritet u odnosu na korisnike koji dolaze prema tržišnoj cijeni i koji plaćaju više. A upravo je to, naglašava Brnić, način na koji Inkubator i dalje nastavlja uspješno ispunjavati i povećavati očekivanja i ciljeve svoga osnutka.

Projektom su bila predviđena četiri novoosnovana MSP-a, a ima ih osam, odnosno dvostruko više. Bilo je predviđeno i 14 novih radnih mjesta (šest za muškarce, osam za žene), a otvoreno ih je 17 (devet za muškarce, osam za žene).

- Gledajući ove brojke moramo reći da smo zadovoljni, ali prostora za napredak ima i na tome ćemo i dalje raditi - zaključuje.

Inkubator redovito provodi i aktivnosti informiranja i edukacije korisnika. Nedavno je u održana radionica na temu Prerada voća i primjena HACCP sustava na kojoj su predstavljeni tehnološki postupci proizvodnje pekmeza i džema, zakonodavni uvjeti u području sigurnosti hrane i obveze subjekata u poslovanju s hranom. Polaznici su upoznati s mogućnostima plasiranja proizvoda na tržište i s nepovratnim potporama od strane Županije. U pripremi je i organizacija Gospodarskog sajma Cvelferije, na kojem će se održati ocjenjivanje pekmeza/džemova od strane struke kao i potrošača.

Direktor PPID-a Matej Brnić poziva zainteresirane proizvođače da se jave.

Marija Lešić Omerović
3500

litara 100-postotnog soka od jabuke proizvedeno je lani
1500

kg višanja prerađeno je u 2019., tri puta više nego lani
100

posto subvencije za poduzetnike početnike u 1. godini rada
Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike