Regija
USPJEH ČLANOVA HPD-A “SOKOLOVAC”

Prvi su Požežani na vrhu Europe!
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.
POŽEGA - Prvi Požežani koji su se popeli na Elbrus (5642 metara nadmorske visine), najviši vrh Europe, bračni su par Silvija i Ratimir Čajka, članovi Hrvatskog planinarskog društva "Sokolovac" iz Požege. Najviši vrh Europe Elbrus ustvari je ugasli vulkan na Kavkazu, udaljen samo nekoliko kilometara od Gruzije i jedna je od opasnijih planina za osvajanje.

Na put su krenuli 5. kolovoza ujutro prema Budimpešti, odakle ih je čekao let za Rusiju, a u pohodu im se pridružio i njihov planinarski prijatelj Hrvoje Tržić iz Našica. Preko Moskve stigli su do mjesta Mineralnye Vody, gdje ih je dočekao vodič Andrey Voronin te po dvoje Kanađana i Amerikanaca s kojima su u grupi krenuli u osvajanje Elbrusa.

Kako je vremenska prognoza za njihove dane predviđene za uspon (11. ili 12. kolovoza) bila loša, donijeli su brzu odluku i gotovo bez odmora krenuli na Elbrus već sutradan, 10. kolovoza u ponoć, jer je prognoza za taj dan još bila dobra. Imali su manjih problema s visinskom bolesti. Naime, Ratimir je na oko 5400 metara teško dolazio do zraka, a pred samim vrhom Silviju je uhvatila mučnina. Ipak, nakon deset sati napornog uspona s 3800 na 5642 metara došli su na Elbrus, vrh Europe. Na vrhu su se zadržali oko petnaest minuta.

Zbog velike hladnoće i surovih uvjeta uspjeli zabilježiti samo nekoliko fotografija za uspomenu. B.S.T.
Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike