Regija
VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Gradnjom novog sustava imat će 2500 hektara navodnjavanih površina
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
Sustav navodnjavanja Kapinci-Vaška II. faza u stopostotnom je iznosu potpore i to u vrijednosti od 36.907.325 kuna
VIROVITICA - Nikad toliko gotovih projekata Virovitičko-podravska županija nije imala kao ovoga ljeta. Kada sve završi, bit će to kraj ljeta i jesen koja će značajno promijeniti sliku ove županije koja početkom, odnosno 3. rujna obilježava svoj dan.Nakon poduzetničkih inkubatora u Orahovici, Pitomači i Slatini koji su pred završetkom gradnje, do rujna će biti gotovi i radovi na aneksu B1 Opće bolnice Virovitica. Uz ova dva, možda jedan od najvećih projekata jest projekt ulaganja u poljoprivredu, točnije projekt navodnjavanja. Nakon prve faze navodnjavanja Kapinci-Vaška, kreće i druga. Naime, Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, odobrila je projekt ‘’Sustav navodnjavanja Kapinci-Vaška II. faza’’ u stopostotnom iznosu potpore od 36.907.325 kuna, Ovom fazom bit će sagrađen sustav kojim će se navodnjavati novih 568 hektara poljoprivredne površine. Područje na kojem će biti proširen postojeći sustav navodnjavanja, sastoji se od dva dijela – sjevernog, uz naselje Novaki, površine 128 ha te južnog, uz naselje Višnjica, površine 440 ha. Navedeno obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja, Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška. Virovitičko-podravska županija ovaj je projekt prijavila na Natječaj za provedbu Podmjere 4.3. “Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva”, tip operacije 4.3.1. “Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020.

– Virovitičko-podravska županija poljoprivredno je orijentirana županija. Velik dio naših projekata ima za cilj bolji život naših poljoprivrednika. U tom cilju i stvaramo projekte kako bi pomogli našim poljoprivrednicima i omogućili im što lakše bavljenje ovom nama iznimno važnom granom gospodarstva. Tako smo sagradili sustav navodnjavanja Kapinci-Vaška, a grade se još nova dva, Novi Gradac-Detkovac i Đolta. Evo, predsretni smo što smo ovih dana dobili pozitivne vijesti za Sustav navodnjavanja Kapinci-Vaška II. faza, i zapravo jedva čekamo da i ova gradnja počne – rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović te dodao:

Ni to nije sve glede gradnje sustava navodnjavanja. Naime, slijedi gradnja i sustava navodnjavanja Lukač, Čađavica i Đolta II. faza. Kada je riječ o sustavima Novi Gradac-Detkovac i Đolta, natapat će se oko 1000 novih hektara površine na našem području, a sve u ukupnoj vrijednosti od 55 milijuna kuna, što se također u stopostotnom iznosu financira europskim sredstvima. Ovi sustavi navodnjavanja na oko novih gotovo 1600 hektara pridonijet će većim prinosima našim poljoprivrednicima, ali i stopiranju katastrofalnih šteta od suša na ovom području, kada se radi o godini s manje padalina.

Kada ih sve sagradimo Virovitičko-podravska županija definitivno će biti hrvatski lider u navodnjavanju.

Treba svakako reći kako je prije dvije godine otvoren sustav navodnjavanja Kapinci-Vaška koji se rasprostire na 1260 hektara, i već tada korisnici su potvrdili iznimnu opravdanost ove gradnje.

-– Zahvaljujući Virovitičko-podravskoj županiji koja je uložila u ovaj sustav navodnjavanja, nama se omogućuju veći prinosi, a oni kroz navodnjavanje, primjerice na duhanu, mogu biti i do 30 posto veći – rekao je u kolovozu prošle godine korisnik navodnjavanja Mihael Begovac. Prema projekciji, ovaj novi sustav putem cjevovoda spojit će se na postojeći te će se također natapati vodom iz rijeke Drave.

Novim projektom Virovitičko-podravska županija imat će gotovo 2500 hektara navodnjavanih površina, a u budućnosti se kroz nove sustave planira natapanje na još 6000 hektara.

Vladimir Grgurić
I predavanja o navodnjavanju
Budući da se ulaže u gradnju mreža navodnjavanja Županija želi upoznati i mještane tih lokacija s načinom navodnjavanja. Tako su tijekom prošle i ove godine predstavnici tvrtki Bioplan i Netafim, u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom, Općinom Sopje i Udrugom poljoprivrednih proizvođača, korisnika sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška, govorili su o načinima i mogućnostima navodnjavanja, ponajprije kroz sustav kap na kap, kao i na temu donacije hranjiva kroz sustav navodnjavanja. Ova predavanja pokazala su se korisnima.
Možda ste propustili...

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike