Osijek
UZ BOK RIMU I LONDONU

Tematske ture hit u Osijeku: Naš grad kakav još nismo vidjeli
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
Osječki turistički vodiči smišljaju turistički maraton koji bi obuhvatio Donji grad, Tvrđu i Gornji grad, a uskoro i Retfalu

Tematske ture gradom postale su novi hit turističke ponude Osijeka, a pokazale su se kao izvrstan mamac za domaću publiku. To nam potvrđuju i turistički vodiči, ali i TZ grada Osijeka, koji stoje iza sve bogatije kulturno-turističke ponude ponude.

Jedan od pionira u vodstvu besplatnim turističkim šetnjama Osijekom bio je povjesničar umjetnosti Grgur Marko Ivanković, koji je znatiželjnike poveo u secesijsku šetnju Europskom avenijom, a nedavno i u detaljno razgledavanje kuće Gillming-Hengl, danas poznatije kao sjedište Gradske i sveučilišne knjižnice. Secesija je bila motiv i za nekoliko uprizorenih besplatnih ambijentalnih predstava, kao što su "Tri točke", u okviru IPA projekta, ali i ambijentalna procesna drama "Frau Thildy: Matilda Wilhemina Gillming udana Hengl 1880. - 1966.", u izvedbi osječke glumice i sveučilišne profesorice Mire Perić, koja potpisuje tekst i režiju predstave, a u organizaciji Fakulteta za odgojno-obrazovne znanosti i GISKO-a.

Obilasci groblja
Uz tradicionalni Sajam antikviteta, već se nekoliko godina održava i interaktivni turistički obilazak Tvrđe pod nazivom "Potraga za carskim blagom". Riječ je o inicijativi udruga za istraživanje i prezentiranje povijesti Osijeka "HistOS‘‘, u suradnji s TZ-om grada Osijeka. Osječki knedl sat također je ponuđen proteklih godina kao još jedna dobra turistička priča, a poznati osječki turistički vodič Vlado Pest stoji iza organiziranih obilazaka osječkih groblja, točnije grobova znamenitih Osječana. Šetnju Aninim, ali i drugim osječkim grobljima, Pest organizira već 20 godina, i to na blagdan Svih svetih. Inače, Vlado Pest je predsjednik Udruge za poljepšanje grada Osijeka, koja organizira niz zanimljivih događanja, predavanja, pa tako i šetnje osječkim grobljima.

- Uobičajeni su obilasci groblja Mirogoj u Zagrebu, varaždinskog groblja, groblja Pere Lachaise u Parizu i mnogih drugih. Prije 20 godina prvi sam organizirao obilazak grobova znamenitih Osječana na ovom groblju, i to je pobudilo veliko zanimanje naših sugrađana. Groblja su, kao i spomenici te druge znamenitosti, slika jednog grada. Stoga obilaskom grobova odajemo počast našim znamenitim sugrađanima i upoznajemo umjetnička nadgrobna djela koja potpisuju slavni umjetnici - objašnjava Pest.

Vodič Stanislav Subotić ove je godine inicirao šetnju Donjim gradom i upoznavanjem s pričama o starorimskoj Mursi, najpoznatijem hrvatskom banu Josipu pl. Jelačiću, negdašnjoj sinagogi, katoličkoj župnoj crkvi Preslavna Imena Marijina, pravoslavnoj crkvi, omiljenoj dječjoj spisateljici Jagodi Truhelki, staroj tvornici koža, nabujaloj rijeci Dravi i njezinim poplavnim ritovima, bolničkim dobročiniteljima i još mnogo toga. Posljednji hit ovog vodiča, odrađen u suradnji s TZ-om grada Osijeka, šetnja je Tvrđom u potrazi za nekadašnjim bludilištima, a riječ je o temi koja je do sada privukla rekordan broj znatiželjnika. No vodiči kažu kako Osijek može ponuditi još brojne priče.

Dobre priče
- Svi gradovi imaju tematske ture, primjerice Verona Romea i Juliju, London Jacka Trbosjeka. Osijek također ima jako puno dobrih priča, samo ih treba izvući na površinu. Mi sada u suradnji s Turističkom zajednicom osmišljavamo turistički maraton koji bi obuhvatio Donji grad, Tvrđu i Gornji grad. Kolega Vlado Pest uskoro priprema turistički obilazak Retfale, i time bismo objedinili cijeli grad. To je samo početak jer Osijek ima jako puno toga za ponuditi - najavljuje Subotić.

Nefreteta Z. Eberhard
Šetnja s Mačkamamom ili rikšom
Na web-stranici TZ-a grada Osijeka moguće je pronaći popis svih tematskih tura Osijekom. Tako obrt Artina nudi kostimirana turistička vođenja, “living history’’ i “storytelling’’, i to s Mačkamamom i starom mlinaricom. Udruga CroCulTour - Hrvatsko društvo kulturnog turizma također nudi kazališno-turističku predstavu (“living history” tura) iz ciklusa Zaboravljena Tvrđa. Moguć je obilazak grada rikšom, a tu su i tematska šetnja Osijek za sve, Osijek za slijepe i slabovidne, Osječki parkovi, Srednjovjekovni Osijek obitelji Korogy, Život pod Osmanskim carstvom, Tramvajem od Donjeg grada do Retfale, Fijaker stari gradom luta, Osječkim grobljima i Osijek iz zraka.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike