Osijek
UŽIVANCIJA NA PIJESKU, ILITI KOLOVOZ U PODRAVLJU

Dugo čuvana tajna: “Otok” je dragulj u kruni dravskih plaža
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
Ja ti najviše volim doći ujutro, popodne bude više ljudi. Vidiš kakva je ovo ljepota! - hvali “svoju” plažu Tanja Grganović

Plaža na Dravi kod naselja Podravlje, "Otok", kako ju zovu tamošnji stanovnici i svi oni koji preferiraju tu izoliranu oazu mira, zen zonu, dajući prednost tišini i chillanju nad vrevom i ponekad nepodnošljivom gužvom koja je svojstvena najmasovnijoj osječkoj plaži Kopiki. Čak ni obližnja plaža kod Želje, koja desetljećima ima vjerne obožavatelje koji se kunu da je upravo ta plaža najljepša plaža, nema "ono nešto" što ima "Otok".

To je plaža na kojoj su razigrani psi svakodnevica, a nerijetko po osvježenje dođu i konji. Nikome ne smetaju, ravnopravni su članovi otočke zajednice koju čine mladi, obitelji s djecom, bake, djedovi... Prilikom jučerašnjeg posjeta tamo smo zatekli obitelj koja je od drvlja iz obližnje šumice sklepala malu tendu koja će ih zaštititi od sunca. Na plažu, poput mnogih, dolaze čamcem, što je još jedna posebnost ove plaže, jer njezino pješčano prostranstvo nudi i taj komoditet.

Zatekli smo tamo u društvu pasa Balkija i Bibe i Tatjanu Grganović, voditeljicu propagande u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića i voditeljicu na Radiju Osijek, kako uživa uz knjigu u neprocjenjivim trenucima samoće kakve ćete pronaći na malo kojoj plaži.

- Ja ti najviše volim doći ujutro, popodne bude više ljudi. Vidiš kakva je ovo ljepota - govori nam, pokazujući veliko stablo topole idealno za odmor i zamišljene poglede u daljinu koje se s obale stropoštalo u rijeku, a koje do izražaja dolazi za niskih vodostaja kakav trenutačno ima Drava. Zapravo ta priča s vodostajem i definira "Otok". Kad je vodostaj visok "Otok" je mnogo manji, kada padne, kao što je danas slučaj, pretvara se u gorostasa veličine nekoliko nogometnih terena. Idealan je za picigin, nogomet, frizbi... Tamo smo zamijetili i improviziranu skakaonicu na kojoj je jedna mala Osječanka vješto izvodila skokove, želeći impresionirati ponosnoga djeda.

Nekoć, prije nego što su prostor između obale i "Otoka" nasuli kamenjem, do njega se, kaže Tatjana, moralo plivati.

- Ovdje dolazim od djetinjstva, jer su mi djed i baka, kao i roditelji, iz Podravlja. Volim i Želju, ali tamo je već više ljudi, a o Kopiki da ne govorim. Netko više voli glazbu, kafiće, vrevu generalno, a ja preferiram sunčanje uz dobru knjigu i tišinu prijepodnevnih sati - govori nam Tatjana, dodajući pomalo nevjerojatnu činjenicu da je "Otok", iako smješten nekoliko stotina metara od najpopularnijih plaža, još uvijek nepoznanica velikom broju Osječana.

- Dovela sam ovdje jako mnogo prijatelja, neki od njih rođeni su Osječani, a nisu znali da ova plaža postoji. Neki su iz drugih krajeva, poput jedne kolegice iz Malih Zdenaca koja je, otkako se doselila u Osijek, zaljubljena u ovo mjesto - zaključuje Tatjana.

Ivan Alilović
Najčitanije iz rubrike