Ekonomija
PRIJETNJA RECESIJE

Bijela kuća razmotrit će mogućnost smanjenja poreza i ukidanje carina
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.
Bijela kuća razmatra mogućnost smanjenja poreza ili ukidanja carina kako bi otklonila prijetnju recesije unatoč tvrdnjama američkog predsjednika Donalda Trumpa da je gospodarstvo zdravo, pišu mediji. Viši dužnosnici Bijele kuće razmatraju nekoliko poteza kojima bi potaknuli gospodarstvo, uključujući privremeno smanjenje poreza na plaće kako bi se povećala mjesečna primanja radnika, piše Washington Post. New York Times pak piše da u Bijeloj kući razmišljaju i o mogućnosti ukidanja novih carina na kineski uvoz. Rasprava je tek u početnoj fazi i dužnosnici još nisu iznijeli svoje ideje predsjedniku koji bi - ako ih prihvati - trebao zatražiti odobrenje Kongresa, podsjećaju NYT i WP. Bijela kuća demantirala je izvješće Washington Posta, poručivši da "se trenutno ne razmatra mogućnost smanjenja poreza na plaće." Porez na plaće privremeno je smanjen za mandata predsjednika Baracka Obame u 2011. i 2012. godini kako bi se ubrzao spori oporavak od recesije iz 2008. godine.
Trump je u nedjelju otklonio rasprave o prijetnji recesije, potaknute prošlotjednim mješovitim podatcima o stanju u američkom gospodarstvu. "Spreman sam na sve. Mislim da nismo u recesiji. Ide nam jako dobro. Naši su potrošači bogati", kazao je američki predsjednik novinarima u nedjelju. "Većina ekonomista zapravo kaže da nećemo imati recesiju", dodao je.
Objavljeno istraživanje Nacionalnog udruženja poslovnih ekonomista (NABE) pokazalo je da većina ekonomista očekuje recesiju u SAD-u u iduće dvije godine, baš u vrijeme predsjedničkih izbora 2020. godine u kojima će se Trump boriti za drugi mandat. Samo dva posto od 226 anketiranih ispitanika prognoziralo je recesiju već ove godine dok 38 posto njih očekuje pad gospodarskih aktivnosti u 2020. godini, a 34 posto u 2021., pokazalo je istraživanje NABE-a. H
Istraživanje Nacionalnog udruženja poslovnih ekonomista pokazalo je da ekonomisti očekuju recesiju
Najčitanije iz rubrike