Mozaik
SARAJEVO FILM FESTIVAL

Sjajni filmovi prikazani u konkurenciji, a Tim Roth dobio Srce Sarajeva
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.

Filmovi "Odvedi me na neko lijepo mjesto" u bosanskohercegovačko-nizozemskoj koprodukciji, i albanski "Otvorena vrata" obilježili su četvrti dan 25. Sarajevo Film Festivala (SFF), gdje su prikazani u najprestižnijoj natjecateljskoj konkurenciji za najbolje igrano ostvarenje.

Redateljica Ena Sendijarević svojim filmom, koji na suptilan način povezuje BiH i Nizozemsku, kao neizravno osobno iskustvo, publici je ponudila originalno i svježe ostvarenje koje je tijekom svih 90 minuta trajanja oslonjeno na troje mladih glumaca koji tek počinju karijeru, i to na obećavajući način. Sara Luna Zorić, Ernad Prnjavorac i Lazar Dragojević mogli bi biti imena za koja će se tek čuti u regionalnoj kinematografiji, a u filmu "Odvedi me na neko lijepo mjesto" imaju uloge djevojke koja živi u Nizozemskoj, a obiteljski je vezana uz BiH te njezina rođaka i njegova prijatelja, koji ju dočekuju u njoj potpuno stranoj sredini kada ona tamo stigne kako bi posjetila oca u bolnici. Uz suočavanje s tim obiteljskim problemom, djevojka Alma otkriva njoj čudnu bosanskohercegovačku svakodnevnicu u kojoj jednostavno ništa ne funkcionira kao u zemlji u kojoj ona živi, a istodobno se s rođakom Emirom i njegovim najboljim prijateljem Denisom probija kroz izazove sazrijevanja i odrastanja. Troje mladih glumaca nakon projekcije kazala su kako im se uloge jednostavno "preklopile" sa stvarnim životima kojima žive i utoliko im omogućile da u njima daju najbolje od sebe. Unatoč scenarističkim nedorečenostima, film plijeni kvalitetnom režijom i izvanrednom fotografijom oslonjenom na hercegovačke pejzaže.

Film "Otvorena vrata" zapravo je nastao u albansko-talijansko-kosovsko-sjevernomakedonskoj korpodukciji, a mladi redatelj Florence Papas pričom o dvije sestre portretira obiteljsku dramu, ali i šire odnose u suvremenom albanskom društvu, gdje glumci metaforično predstavljaju neke od njegovih karakteristika. Mlade glumice Luli Bitri i Jonida Vokshi i u ovom su slučaju "iznijele" film donoseći mu posebnu energiju.

Britanski glumac Tim Roth primio je jučer nagradu Počasno Srce Sarajeva za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti. Roth je prije primanja nagrade sinoć prošetao Crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala, a ranije je istog dana održao Masterclass u kinu Meeting Point. Tim Roth rođen je u Londonu, a trenutačno boravi u Los Angelesu. Izgradio je karijeru igrajući nezaboravne likove u nizu nezavisnih filmova. Kako je od najranijih dana posvećen umjetnosti, Roth je proveo mladost pokušavajući postati kipar i slikar. Međutim, kada se iz šale prijavio na audiciju za jednu srednjoškolsku predstavu i dobio ulogu, otkrio je da istinski voli glumu. Nakon završetka srednje škole upisuje dramske studije u Londonu. Svjetsku slavu stekao je ulogama u filmovima Quentina Tarantina ‘‘Reservoir dogs‘‘ i ‘‘Pulp Fiction‘‘, koji je osvojio nagrade Zlatni globus i Oscar za najbolji originalni scenarij. Zbog njegove uloge u filmu ‘‘Rob Roy‘‘ slavljen je kao jedan od najboljih filmskih negativaca u povijesti, a ona mu je donijela i nominacije za nagrade Zlatni globus i Oscar za najboljeg sporednog glumca.

U skorije vrijeme igrao je u filmu ‘‘Slomljena‘‘ – koji je 2012. osvojio nagradu BIFA za najbolji britanski nezavisni film, a Timu je donio nominaciju za nagradu za najboljeg glumca. Film ‘‘Čovjek kad je najteže‘‘ nominiran je za nagradu Independent Spirit za najbolji film, a Roth je nominiran za istu nagradu u kategoriji najbolji glavni glumac. Igrao je i u filmu ‘‘600 Milja‘‘, koji je predstavljao Meksiko u konkurenciji za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku 2015. Odigrao je jednu od glavnih uloga u osmom filmu Quentina Tarantina ‘‘Nemilosrdni gadovi‘‘. Debitirao je kao redatelj s fascinantnim filmom ‘‘Ratna zona‘‘, zasnovanim na knjizi Alexandera Stuarta, za koji je dobio izvanredne kritike. U filmu je jednu od glavnih uloga odigrao Ray Winstone, a premijerno je prikazan 1999. na Filmskom festivalu Sundance, a potom i na festivalima u Cannesu i Torontu.

Uz Clivea Owena, odigrao je jednu od glavnih uloga u filmu ‘‘Pjesma od imena‘‘, koji će se premijerno prikazati na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u rujnu ove godine. Hina
Rothov film ‘’Pjesma od imena’’ premijeru će imati na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u rujnu
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa