Novosti
INSPEKCIJA MINISTARSTVA PREDLOŽILA NAJTEŽU DISCIPLINSKU MJERU

Diplomatkinja Mađarević nije bila hakirana, Ministarstvo traži otkaz
Objavljeno 19. kolovoza, 2019.
Diplomatkinja Elizabeta Mađarević, koja je u fokus javnosti došla svojim Faceobok objavama o "bijeloj Europi", LGBT zajednici i izbjeglicama, suspendirana je i povučena iz veleposlanstva u Berlinu.


Elizabeta Mađarević suspendirana je i povučena s mjesta prve tajnice veleposlanstva u Berlinu, a Inspekcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova predložila je da joj se izrekne najteža disciplinska mjera, a to je otkaz.


Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u ponedjeljak da će MVEP uputiti zahtjev Službeničkom sudu za suspenzijom diplomatkinje Elizabete Mađarević zbog širenja rasističkih i ksenofobnih stajališta. "Utvrđene činjenice nepobitno ukazuju na tešku povredu službeničke dužnosti", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova, i dodao da se slučaj šalje na Službenički sud. "Ne prejudiciramo, ali očekujemo primjerene sankcije za tako tešku povredu službeničke dužnosti", istaknuo je.


Mađarević, koja je od siječnja 2019. na diplomatskom mandatu u Berlinu, na svojem Facebook profilu širila je rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o “bijeloj Europi”, i o tome kako je samo takva Europa “čista”, širila antimigrantske teze i napadala prava LGBT zajednice, objavili su mediji. No, prema pisanju medija, Mađarević je komentirala čak i poteze njemačke kancelarke Angele Merkel, što svakako nije uputno za nekog tko radi u diplomaciji.


Mađarević je ranije u izjavi za Fenix Magazin rekla da joj je profil hakiran, ali je ministar Radman u ponedjeljak poručio da "nema govora o hakiranju".


​Neprimjereni tekstovi na društvenim mrežama prve tajnice hrvatskog veleposlanstva u Berlinu postali su pod naslovom “Samo bijeli Europljani” vijest i na internetskim stranicama njemačke javne televizije ZDF, koja prenosi objavu njemačke agencije DPA.


"Slučaj ima dodatnu razornu snagu s obzirom na to da Hrvatska početkom iduće godine preuzima predsjedanje Europskim vijećem", prenosi agencija, dodajući kako se ispostavilo da se na tom profilu već dulje vrijeme izražavaju slični stavovi.
Njezine tvrdnje kako joj je profil na Facebooku hakiran, za tportal je komunikacijski i IT stručnjak Marko Rakar komentirao riječima kako joj je, prema toj logici profil hakiran već - pet godina, jer na njemu cijelo to vrijeme objavljuje mišljenja koja dokazuju kontinuitet takvih stavova. "Taj je profil u međuvremenu sasavim izbrisan. Ako je hakiran, on ne nestaje. Ako ja želim hakirati nečiji profil i želim objavljivati tekstove o "čistoj Europi", onda bih htio da profil ostane i bude što vidljiviji. Sigurno ne bih htio da ne bude više vidljiv. Priča je u svakom slučaju apsolutno neuvjerljiva", kaže Rakar.I.B./H
Prekršen kodeks
Etički kodeks državnih službenika propisuje da službenik u javnim nastupima, pa i kada ne predstavlja državno tijelo, ne smije iznositi podatke koji bi mogli naštetiti ugledu državne službe. Dužan je paziti na ugled državne službe i osobni ugled. Etička načela iz kodeksa mora usvojiti kao vlastita načela i osobni kriterij ponašanja.

Objave diplomatkinje Mađarević u kojima zaziva i priželjkuje rasno čisto "bijelu Europu" na Facebooku profilu neugodno su iznenadili premijera Andreja Plenkovića koji i sam ima diplomatskog iskustva te je izjavu osudio još u nedjelju. Isto je učinila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Hrvatska je zasad bez veleposlanika u Njemačkoj, jer je on postao sadašnji ministar vanjskih poslova. "Prije odluke o imenovanju idućega veleposlanika kadrovska će služba sada zasigurno kandidatima dobro pročešljati profile na društvenim mrežama", prenosi dnevnik.hr.
Možda ste propustili...

PETA IZBORNA JEDINICA OSTALA UTVRDA HDZ-A

VSŽ će u novom sazivu Sabora imati 7 zastupnika

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati

Najčitanije iz rubrike