Osijek
UDRUGA “KANU” I LJUBITELJI PRIRODE OPET U AKCIJI

Ekološka regata: Čiste, sigurne i oku drage dravske plaže
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.
Želimo naše mlade naučiti da prirodu i okoliš treba cijeniti, poštovati i održavati, kaže Tihomir Majer, predsjednik udruge

Okupljanjem u jutarnjim satima u Nardu, tridesetak je članova Udruge hrvatskih branitelja "Kanu", entuzijasta i ljubitelja prirode svih dobi, započelo protekle subote akciju čišćenja dravskih plaža od smeća. Riječ je o hvalevrijednoj akciji "Eko-regata", koju je Udruga uspješno provela treću godinu zaredom.​ Četiri kanua, kajak i gumeni čamac otisnuli su se u novu 5-satnu pustolovinu spustom niz Dravu od Narda do Osijeka. Zastali su na pet mjesta. Očistili plaže, učinili dobro djelo i odlično se zabavili.

- Cilj je naše regate bio očistiti obale i plaže rijeke Drave. Ali ne samo to. Želimo naše mlade naučiti da prirodu i okoliš treba cijeniti, poštovati i održavati - kaže predsjednik udruge "Kanu" Tihomir Majer. A da u tome uspijevaju, primjer je jedanaestogodišnja Nikolina, najmlađa sudionica.

- Osim što smo očistili prirodu, najviše mi se svidjelo spavanje u šatoru u Nardu večer ranije te veslanje i pecanje - kaže Nikolina

Slične akcije Udruga organizira već osam godina, nekoliko puta godišnje.

- Udruga je osnovana 2010. godine s ciljem okupljanja ljubitelja prirode i ribolova, bez ikakvog političkog prizvuka. Danas ova udruga broji petnaestak članova, uglavnom branitelja. Prvih pet godina regate su podrazumijevale spuštanje, druženje, pecanje. No posljednje tri godine boraveći na tim, takoreći divljim plažama gdje se kupa lokalno stanovništvo, shvatili smo da ima mnogo smeća i raznog opasnog otpada. Tada smo odlučili akciji pridati ekološki prizvuk te očistiti plaže. Akcija se od tada zove "Eko-regata" - kaže Majer.

Gdje god postoji bilo kakav pješčani sprud, odnosno mjesto pogodno za kupanje, upozorava, tu ima i opasnosti za kupače, ribiče i druge posjetitelje. Ona najveća su limenke i staklo.

- Najviše ima stakla, limenki i plastičnih boca. Nailazili smo i na krupniji otpad, poput perilica rublja, no to nismo u mogućnosti prevesti. Ali takav smo otpad postavili na vidljivo mjesto kako bi ga gradske službe uklonile - dodaje.

No smeća je, na zadovoljstvo ljubitelja prirode, znatno manje.

- U posljednje vrijeme, a posebno ovom akcijom, primjećujemo da su ljudi savjesniji i da ima manje smeća. Rekordna je bila prošlogodišnja akcija kada je prikupljeno 12 vreća plastičnog otpada te po jedna vreća staklenog i metalnog otpada - limenki. Ove godine sakupljeno je pet vreća smeća. Najviše je prikupio Ivica Ranogajac - ističe Majer. U akciju su se mogli uključiti svi sugrađani. Ljubitelj veslanja i rekreacije Milan Kosanović tako se prije dvije godine učlanio u ovu udrugu.

- Bilo je odlično. Noćili smo, veslali, na svakoj smo plaži stali, očistili je, okupali se, a usput dobili i malo boje - kaže 33-godišnji Milan. A po dolasku u Osijek druženje su nastavili u MNK-u “Neptun”.

Jasenka Pejaković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike