Osijek
GRAĐANI PORUČUJU UNIKOM-U:

Fontane bi trebale biti ukras, a ne ruglo, kao ove u centru!
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.
Zbog izgleda vode u gradskim fontanama, o čijem je održavanju Glas Slavonije pisao i u subotu, javio nam se čitatelj iz Osijeka naglašavajući kako bi ih Unikom trebao redovito održavati na svim lokacijama, što, prema njegovu mišljenju, ne radi. "Kao dokaz svoje tvrdnje šaljem fotografije dviju fontana u središtu Osijeka koje pokazuju nemar gradske tvrtke koja se bavi, bolje reći ne bavi, njihovim održavanjem", piše ljutiti čitatelj.

Riječ je o preljevnoj fontani na Trgu slobode ispred Supera i fontani ispred Policijske uprave osječko-baranjske na Trgu Lavoslava Ružičke 1. Čitatelj navodi kako je takvo stanje neprimjereno jer to su arhitektonski elementi koji uljepšavaju gradske prostore i postižu dodatnu ugodu boravka na otvorenome, no kada su neodržavane, samo šalju lošu sliku o gradu.

Odgovor na pitanje što je prouzročilo zamućenje vode potražili smo u komunalnoj tvrtki Unikom koja je, među ostalim, zadužena za održavanje i gradskih fontana.

Prema riječima Vjerana Marijaševića, voditelja komunikacija u Unikomu Osijek, provjerili su stanje i potvrdili da je voda zamućena.

- Odmah ćemo to riješiti. Jedna će fontana biti riješena danas, a druga već sutra. Već smo i javno nekoliko puta naveli kako je riječ o vodi koja cirkulira u zatvorenom sustavu. Unatoč tome što tretiramo vodu, može se dogoditi da voda ne bude bistra nego zeleno-smeđa, i to u već dan-dva nakon tretmana. Naime, takva promjena boje ukazuje na mogućnost da su se pojavile alge, a one se u specifičnim meteouvjetima, kada su visoke temperature zraka, uz vjetar koji nosi prašinu i ostale nečistoće zrakom transportirajući ih i do fontana, mogu pojaviti vrlo brzo. Hvala građanima koji primjećuju i upozoravaju na ovakve situacije preko naših kontakata, koji upravo služe za komunikaciju, tako da možemo reagirati kad god je to potrebno - kaže Marijašević.

Dodaje kako se zna dogoditi da i građani unesu nečistoće u fontane ili sipaju deterdžente u njih, pa se bazen s vodom zapjeni. "Događali su nam se i takvi vandalski napadi na fontane, pa smo ih rješavali. Za ovakve situacije potrebno je sve očistiti, zamijeniti vodu i tretirati ju kako bi ona mogla biti bistra i ispunjavati svoju svrhu. U takvim situacijama apeliramo na ljude da to ne čine i da čuvaju gradsku imovinu‘‘, kaže Marijašević.

Podsjetimo, u tijeku je sanacija parterne fontane na Trgu slobode i baroknih česmi na Trgu Presvetog Trojstva.

D. Pejić
Unikom je potvrdio da je voda u fontanama zamućena. Obećali su problem riješiti u dva dana
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike