Regija
PALA ODLUKA

Krajem godine bit će maknutto staro sklonište
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.
Zbog velikih oštećenja zaključeno je kako bi rekonstrukcija skloništa stvorila velik trošak
VUKOVAR

U vrijeme Domovinskoga rata i opsade Vukovara, kada su na grad svakodnevno padale na tisuće granata, boravak u skloništima građanima je spašavao život.

Nakon rata u većinu se skloništa nije gotovo ništa ulagalo, pa stoga više i nisu funkcionalna. Jedno od takvih je i atomsko sklonište u stambenom naselju Olajnica, koje je godinama izvor problema stanovništva. S vremenom je postalo leglo lisica te, kao i neke druge lokacije, mjesto gdje neodgovorni građani bacaju otpad.

Sanja Tokić, pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i ured gradonačelnika, navela je kako je prvobitna zamisao bila obnoviti objekt, međutim od toga se odustalo.

- Svjesni smo da je atomsko sklonište na Olajnici već dugo problem te kako se u njega nije ulagalo od ratnih razaranja. Nekoliko smo puta pokušali očistiti taj prostor i dovesti ga u funkciju preko javnih radova, a prošle smo godine napravili projekt izvedenog stanja. Utvrđeno je kako su oštećenja toliko velika da se ne isplati ići u rekonstrukciju - rekla je Tokić.

Dodala je kako su potom proslijedili upit Ravnateljstvu civilne zaštite što učiniti s takvim objektom, s obzirom na to da više nema propisa ni zakona koji uređuju skloništa kao takva, odnosno koji propisuju obvezu gradnje i opremanja skloništa.

- Rekonstrukcija bi izazvala velike troškove i ne znamo uopće odakle voda prodire. Od Ravnateljstva smo dobili naputak da zbog sigurnosti građana taj objekt možemo ukloniti, odnosno srušiti - objasnila je.

Tako će, zbog sigurnosti ljudi i zaštite zdravlja, jer su u neposrednoj blizini stambene zgrade, dječje igralište i drugi sadržaji, najvjerojatnije već krajem ove godine započeti uklanjanje skloništa.

Naime, Dražen Čulig, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša, rekao nam je kako su rušenje kandidirali prema inženjerijskim snagama Hrvatske vojske, koje su povremeno angažirane u gradu na Dunavu na poslovima rušenja objekata i uklanjanja ruševina.

- Nastojat ćemo taj problem riješiti u idućoj fazi njihova angažmana. Imali smo sporazum za 47 lokacija, što je Hrvatska vojska dovršila i otišla iz grada, no trebala bi se vratiti za iduću fazu radova krajem listopada.

Vidjet ćemo koliko je sklonište armirano i jako, odnosno može li to vojska svojom mehanizacijom porušiti ili ćemo morati uključiti i neku od privatnih profesionalnih tvrtki u taj proces - objasnio je Čulig.

Dragana Korpoš
SVI PLANOVI ZA OBNOVU SKLONIŠTA SU PROPALI
Proteklih je godina Grad Vukovar u više navrata angažmanom zaposlenih u javnim radovima nastojao očistiti sklonište, no ulaganja u njegovu obnovu nije bilo. Svojedobno je bilo planova da se ono uredi te da u početku ima bar električnu energiju, a potom bi se postupno radilo na njegovu opremanju, međutim, kao i u nekim drugim gradovima diljem Hrvatske, kamen spoticanja bio je nedostatak novca. Prije nekoliko godina, kada je okvirno pravljen troškovnik, zaključeno je kako bi rješavanje pitanja ventilacijskog sustava bilo prilično skup zahvat. Bilo je i ideja da sklonište posluži za treninge nekih sportskih klubova, ali ništa nije realizirano, pa će u konačnici, već za nekoliko mjeseci, doći do rušenja i uklanjanja toga objekta.
Možda ste propustili...

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike