Regija
KAPELICA GOSPE LURDSKE U VALPOVU

“Kod Gospe” u Valpovu za blagdane stiže i više od petsto vjernika!
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.
Kapelica na periferiji Valpova, nasuprot gradskom groblju, ubraja se u spomenike male sakralne arhitekture
VALPOVO

Ljeto je za vjernike vrijeme različitih blagdana i proštenja te crkvenih godova, posebice na području Slavonije. Vrijeme je to kada ožive i tijekom godine ne toliko pohođena svetišta i poklonci, a među njima je i kapelica Gospe Lurdske u Valpovu, gdje se tijekom marijanskih blagdana redovito okuplja i po nekoliko stotina vjernika.

Uz taj malo poznati lokalitet vežu se različite predaje, od kojih ni jedna nema službenu potvrdu ni uporište, a na stranicama Župe Valpovo na tu temu osvrnuo se vlč. Damir Stanić, rodom Valpovčanin, koji je podsjetio da prije marijanskih blagdana, devet večeri uoči blagdana, mnogi vjernici iz Valpova hodočaste “kod Gospe” i uz svjetlo svijeća zajednički mole krunicu, pjevaju litanije i marijanske pjesme, duhovno se pripravljajući za slavlje koje traje cijelog dana.

Zapela kola
Skromna kapelica, koja se nalazi na periferiji Valpova, uz cestu prema Donjem Miholjcu, nasuprot gradskom groblju, posvećena Gospi Lurdskoj, ubraja se u spomenike male sakralne arhitekture, koje čine javni križevi, kapelice poklonci u obliku stupa s nišom, stupovi s kipovima svetaca i niše na pročeljima kuća u koje su smještene slike ili kipovi svetaca. Takvi se objekti zbog čestog smještaja uz putove zovu i krajputaši.

- Glede povijesti kapelice Gospe Lurdske stari Valpovčani čuvaju zanimljivu predaju - zapisao je vlč. Stanić, napomenuvši da prvi dio te predaje govori o događaju iz 18. ili 19.stoljeća. Kako tada u Slavoniji nije bilo pravih cesta, nego samo ugaženih putova, zapala su jednog kišnog dana kola i konji nekog čovjeka na putu za Valpovo, u blizini današnje kapelice, u duboko blato. U strahu da ne izgubi konje, čovjek je zavapio Nebeskoj Majci za pomoć i činio sve što je mogao da pomogne konjima kako bi se što prije izvukli. Konji su nakon nekog vremena krenuli, teškom mukom izišli iz blata, a čovjek je sretno stigao u Valpovo. Poslije je taj čovjek - pričaju stari Valpovčani, iz zahvalnosti Majci Božjoj, nedaleko od tog mjesta dao sagraditi kapelicu poklonac sa slikom Majke Božje.

Drugi dio predaje govori o događajima na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, kada je u Valpovu živjela stara djevojka Kata Seidl, koja je nekoliko puta pješice hodočastila u Svetu zemlju.

Više od stoljeća
"Išla je ta Valpovčanka dva puta na hodočašće, a kada je treći put otišla, više se nije vratila. Nakon povratka s drugog hodočašća, pričala je Kata Seidl Valpovčanima, kako je negdje putem vidjela prekrasnu špilju Gospe Lurdske. Kako se i ona često zaustavljala pokraj male Gospine kapelice poklonca na izlazu iz Valpova, gdje je rado molila, misle stari Valpovčani da je upravo ona dala poticaj za dogradnju poklonca i gradnju špilje Gospe Lurdske," navodi Damir Stanić, podsjećajući da je Kata Seidl posljednji put napustila Valpovo oko 1900. godine.

Prema toj predaji, današnja bi kapelica bila sagrađena krajem 19. ili početkom 20. stoljeća, dakle, prije više od stoljeća. Objekt je to manjih dimenzija, jednostavnog četverokutnog tlocrta, poput kakvog većeg poklonca. Stanić ističe da njegovo skromno i nenametljivo oblikovano pročelje u osnovnim linijama posjeduje elemente klasicizma: rubne pilastre i trokutni zabat, da se u skučenom unutrašnjem prostoru nalazi zidana oltarna menza, a nad njom dvije polukružne niše u stražnjem zidu. U prvoj, maloj, niši smješten je kip Žalosne Gospe s mrtvim Isusovim tijelom na krilu, a u gornjoj, velikoj, niši kipovi su Gospe Lurdske i Bernardice, kojima se hodočasti i prije blagdana Gospe Lurdske, Male Gospe, Blagovijesti te drugih blagdana vezanih uz Djevicu
Mariju.

Lidija Aničić
Dobar susjed David Knežević
Prije marijanskih blagdana Valpovčani na ovoj lokaciji redovito zatječu svog sugrađanina Davida Kneževića - susjeda koji stanuje u neposrednoj blizini kapelice. Premda David ističe zadovoljstvo što o istom objektu brigu vode i Grad Valpovo i Župa Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, koji su zajedničkim snagama posljednjih godina prionuli na obnovu tog objekta i izvana i u njegovoj unutrašnjosti, osobno ga često obilazi i dotjeruje kako bi što uređeniji dočekao vjernike. Brine se da grane drveća uokolo svetišta budu podrezane i ne budu opasnost za one koji dolaze u svetište pomoliti se.
Vole kapelicu
Valpovčani kažu da im je za marijanske blagdane drago otići u razna hrvatska poznata svetišta, ali još im je draže za blagdane se pripremati devetnicama upravo u ovoj kapelici uz cestu. Samo na Veliku Gospu ovdje se na misnom slavlju skupilo više od 500 vjernika.
O valpovačkoj kapelici Gospe Lurdske postoje dvije predaje, od kojih ni jedna još nije službeno potvrđena
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

Najčitanije iz rubrike