Autoglas
HRVATI SE POKAZALI KAO DOBRI DOMAĆINI

U Samoboru oboren rekord u okupljanju popularnih spačeka
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.

Da je 23. Svjetski susret spačeka u Samoboru, prvi put održan u Hrvatskoj, bio pun pogodak, potvrđuje podatak da je oboren rekord u broju okupljenih vozila izvan Francuske. Uz 8000 u Francuskoj, do sada je rekord držao Vinadio u Italiji, gdje je 2003. godine bilo 3765 vozila, a u Samobor je došlo 3858 vozila iz čak 40 država. U njima je stiglo i više od 8000 spačekista, a došlo ih je pogledati još i 4000 posjetitelja. Oboreni su još neki rekordi jer je najmlađi sudionik imao samo tri mjeseca, a najstariji je imao 86 godina.


U vrijeme Susreta organizirana su dva defilea. Po 100 spačeka prošlo je Samoborom i Zagrebom, uz velik interes publike za ta neobično maštovito uređena i preuređena vozila. Za one koji su poželjeli dodatni adrenalin, bio je organiziran Off Road Žumberak, na koji je pošlo (i vratilo se) 30 vozila. U Samoboru je tijekom Susreta snimljena i povijesna fotografija u povodu 100. obljetnice Citroena. Stotinu spačeka iscrtalo je zaštitni znak Citroena, a njihovi vlasnici svojim su tijelima ispisali brojku 100. Hrvatski 2CV Citroen klub je po završetku Susreta za sudionike organizirao i dvije atraktivne hrvatske rute, jadransku, koja je nakon pet dana završila u Splitu, i kontinentalnu, koja je završila nakon pet dana u Boroviku, a sudionici su još i šestoga dana pohodili Osijek.

- Imali smo i jednu nesreću, ali sa sretnim završetkom. Tijekom kratkotrajnog nevremena s jakom kišom, vjetrom i munjama, od udara groma u mobitel na otvorenom stradalo je troje Nijemaca u kampu spačeka, dvoje s lakšim, a jedan s težim opeklinama. Pružena im je prva pomoć i samoborska hitna pomoć prevezla ih je u Zagreb u bolnicu, gdje su zbrinuti i odmah su bili izvan životne opasnosti. Dvoje lakše ozlijeđenih ubrzo je pušteno. Otputovali su kući u Njemačku, kamo je u bolnicu prevezen nakon nekoliko dana i treći ozlijeđeni, koji se do sada također oporavio - poručuju organizatori iz Hrvatskog 2cv Citroen kluba. Osim reklamnog materijala i poklona sponzora (kojima su organizatori zahvalni za svesrdnu pomoć), na Susretu su organizatori sudionicima podijelili i 50.000 litara vode. Za održavanja 23. Svjetskog susreta spačeka u Samoboru su, kao i u okolici, bili popunjeni smještajni kapaciteti. "U Samoboru i Zagrebu još i sada su se zadržali neki spačeci i njihovi vlasnici (uglavnom iz inozemstva), a javljaju nam iz cijele Hrvatske da spačekisti i dalje, u vlastitom aranžmanu, putuju Hrvatskom", kažu organizatori.


Milan Bugarić