Mozaik
POČINJE DORF U VINKOVCIMA

Bit će osam hrvatskih i jedna svjetska premijera
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.
Sutra, 21. kolovoza, DORF otvara premijera filma “Boom! A Film about the Sonics”

Vinkovci postaju filmski centar Slavonije. Regionalna selekcija ovogodišnjeg izdanja DORF-a predstavit će ukupno šest novih glazbenih dokumentarnih filmova iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. U programu Tajna povijest rocka bit će prikazano ukupno šest filmova, iz Hrvatske, Slovenije, SAD, Kanade, Velike Britanije i Kazahstana. U popratnom programu OFF DORF publika će imati priliku vidjeti promociju knjige, nastup DJ-a iz Austrije, nastup pantomimičara i izložbu fotografija. U DORF programu ukupno će biti osam hrvatskih i jedna svjetska premijera.

Bare o sebi
Igor Čoko i Lea Vahrušev predstavit će u Vinkovcima 24. kolovoza ekskluzivnom premijerom kratki film radnog naslova "Rock‘n‘roll u Okružnom zatvoru" (Grain i Okružni zatvor u Beogradu, Služba za tretman 2019) – o nastupu sjajnog sastava Repetitor u beogradskom Okružnom zatvoru, koncertu koji su 2017. odsvirali za osuđenike. Impresivan nastup zabilježen je kamerom, a u popratnom programu Igor Čoko predstavio je i fotografije nastale u istom zatvoru – tijekom cijelog trajanja festivala, u Galeriji Slavka Kopača, koja je otvorena jučer. U petak, 23. kolovoza, film "Bure Bareta" bit će premijerno prikazan u Vinkovcima i u Širokom Brijegu, na odličnom, 20. Mediteran film festivalu. Autori pobjedničkog DORF filma o bubnjaru Bijelog dugmeta - trojac Robert Bubalo, Mario Vukadin i Renato Tonković - snimili su zanimljiv glazbeni dokumentarac: legendarni Bare zavaljen u stolici govori im o djetinjstvu, odrastanju i zrelosti, o ljubavi, Trumpu i alergiji na ambroziju, o tome zašto mu je uvreda kad ga nazovu rockerom i o mnogočemu drugom - o čemu do sada nije govorio. I sve to začinjeno žestokim "teškim bojama‘‘…

Priča o Sonicsima
Kao montažer na dva filma i redatelj jednog filma, slavonskoj publici na Filmskom tjednu predstavit će se sjajni dubrovački filmaš Vladimir Gojun. U odličnom portretu "Times of great depression" (Nukleus film, 2018) predstavlja nam blues glazbenika Adama Semijalca, poznatijeg kao Bebe na vole.

Ovogodišnji DORF 21. kolovoza otvara premijera, projekcija nagrađivanog filma o kultnom sastavu iz Seattlea "Boom! A Film about the Sonics" (2018.), autora Jordana Albertsena (SAD). Dugo očekivana priča o bendu koji je utjecao na cijeli žanr, svirao uzbudljivi rock and roll i postavio temelje punk-rock eksplozije prikazana je u emotivnoj posveti autora, koji ih je pratio deset godina. U filmu su prikazani impresivni materijali, izjave nadahnutih sugovornika (Mudhoney, Pearl Jam, Jack Endino…) uz kronološki prikaz vrlo kratke karijere ovog utjecajnog sastava. Dobili smo dokumentarni film koji odlično pokazuje zašto su Sonics toliko važan bend, film koji završava s (neočekivanom) reunion svjetskom turnejom, novim studijskim albumom i – davno zasluženim jednoglasnim priznanjem za njihovu neobuzdanu i divlju glazbu, koja i danas zvuči svježe i opasno. Autor ovogodišnjeg DORF designa je nagrađivani mladi autor Martin Peranović iz Otoka. Nagrade laureatima izradio je kipar i strip-autor Miro Župa iz Splita. Trinaesti Festival dokumentarnog rock-filma organizira Udruga ljubitelja filma RARE, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovci i Vukovarsko-srijemske županije. Partneri su Gradski muzej Vinkovci i Austrijski kulturni forum. Festival su poduprli sponzori NEXE grupa, Iločki vinogradi i Klasik TV. Program 7. Antičkih filmskih večeri organizirala je Udruga ljubitelja filma RARE, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Vinkovci. Partner je Gradski muzej Vinkovci.
Tanja Kvorka
OFF DORF
KNJIGE, DJ, FOTOGRAFIJE I PANTOMIMA
Festival dokumentarnog rock-filma organizira Udruga ljubitelja filma RARE, uz potporu HAVC-a
OSTALI FILMOVI
l 21. kolovoza

“BOOM! FILM ABOUT THE SONICS”

“PUTNICI”

l 22. kolovoza

“RAGTIME ALMATY.BOOMERANG”

“TIMES OF GREAT DEPRESSION”

“NEBESKA TEMA”

l 23. kolovoza

“ELEKTRIČNI ORGAZAM ZA LJUDE BUDUĆNOSTI”

“CARMINE STREET GUITARS”

“BURE BARETA”

l 24. kolovoza

“BAND VS.BRAND”

“CIRCLES IN SQUARES”

“ROCK’N’ROLL U OKRUŽNOM ZATVORU”

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike