Mozaik
LAND ART FESTIVAL

Morski pas spaljen je zbog Radosti življenja
Objavljeno 19. kolovoza, 2019.
Od ponedjeljka do petka umjetnici su oblikovali skulpture od slame, a dani vikenda bili su otvoreni za posjetitelje

Sinoćnjim spaljivanjem slamnate skulpture morskog psa, kao personifikacije straha i svega negativnog, na Kovačkim livadama između Osijeka i Bilja, vatreno je završen je 14. Slama Land Art Festival.

Ovaj lutajući festival, jer destinacija održavanja ovisi o raspoloživim površinama na kojima nakon žetve ostaje slama, već četrnaestu godinu zaredom predstavlja široj publici umjetnički koncept, koji istovremeno objedinjuje manifestaciju i prostor umjetničkog djelovanja. Lokalni i međunarodni umjetnici, pod vodstvom Nikole Fallera, magistra kiparstva, za vrijeme samog festivala stvaraju originalna umjetnička djela kroz suvremeni kiparski izričaj u prirodnom materijalu, slami, koja potom predstavljaju publici, uz šarolik dodatni program. Neizostavan faktor svakog festivalskog izdanja je i tema vodilja koja, uz to što umjetnicima daje početne motive za stvaranje, podsjeća i upoznaje publiku s raznolikim konceptima. Ovo ljeto festival je bio posvećen ‘”Radosti življenja”.

- Upravo nas “Radost življenja” podsjeća na čistu jednostavnost, lakoću i sreću od koje nas svijet u kojemu živimo tako lako odvraća, nudeći nam na našem putu brojna iskustva i podražaje koji put natrag do njih čine još kompliciranijim. Zato je vrijeme da zastanemo i sjetimo se kako su putevi ucrtani u mape do radosti jedinstveni za svakog od nas, a svi oni do cilja vode putevima naše unutrašnjosti iz koje se radost lako širi i dijeli s drugima - razmišljanje je Fallera.

Iako je do sada nekoliko puta mijenjala svoju lokaciju, Slama Land Art Festival dobro je prihvaćen gdje god se održavao. Tako su umjetnici svoje skulpture do sada izrađivali i izlagali na oranici kod Luga, pa u Perivoju kralja Tomislava u Osijeku, potom kod Šećeranskog jezera kod Belog Manastira i na kraju između Osijeka i Bilja.

Ovaj, sada već jedinstveni, spoj svijeta umjetnosti i darova prirode oživio je u trajanju od 12. do 18. kolovoza na Kovačkim livadama smještenima između Osijeka i Bilja. Prvi dio festivala, od ponedjeljka do petka, bio je rezerviran za stvaranje, za vrijeme kojeg su umjetnici gradili i oblikovali skulpture od slame. Dani vikenda bili su otvoreni za posjetitelje koji su, uz popratni, glazbeni program, pod vedrim nebom proveli dvije ugodne ljetne večeri.

Dario Kuštro
DELFINI DOČEKIVALI POSJETITELJE
Skulpture dvaju delfina, kao životinja čije ponašanje predstavlja radost življenja, dočekivale su posjetitelje na ulazu u ovu galeriju. Umjetnici, pretežito domaći akademskim umjetnici, izrađivali su skulpture koje su njima značile ugodu života, za neke je to glazba otjelovljena kroz note i violinski ključ, drugima su to stolice iz njihova doma, trećima religijski motivi... Nasuprot ovome napravljena je skulptura morskog psa - kao personifikacija straha i svega negativnog, koja je žrtvovana u plamenoj buktinji.
Najčitanije iz rubrike