Sport
STIPE MIOČIĆ VRATIO UFC NASLOV

Za titulu najvećeg borca nekada je dovoljno biti “samo” skroman
Objavljeno 18. kolovoza, 2019.
Jedva čekam doći u novu kuću, pa ćemo vidjeti - rekao je Miočić o sljedećoj borbi

Kakav meč i kakav preokret. Kladioničarskim rječnikom bilo je ovo klasično iz "dva u jedan". Američki borac hrvatskog podrijetla, 36-godišnji Stipe Miočić, pobijedio je 40-godišnjeg Amerikanca Daniela Cormiera nokautom u četvrtoj rundi u glavnoj borbi spektakla UFC 241 koja je održana u kalifornijskom gradu Anaheimu.


Hrvatski "vatrogasac" tako je vratio naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji koji mu je upravo Cormier prije 13 mjeseci preoteo u Las Vegasu.

Ključna četvrta runda

Više od 19 minuta trajao je okršaj Stipe Miočića i Daniela Cormiera u kojem je na kraju branitelj naslova zadao više značajnih udaraca (123-98) i činilo se sve do odlučujućeg trenutka u završnici četvrte runde bio bliži pobjedi. No, Miočić nije pokleknuo. Nije ustuknuo pred aktualnim svjetskim prvakom koji je koristio brzinu svojih ruku i često na kratkoj distanci laktovima zadavao teške udarce bivšem prvaku, a u Anaheimu svom izazivaču. Ipak, u četvrtoj od pet rundi Miočić je počeo više koristiti udarce u tijelo svog suparnika. Na ulazu u posljednju, petu minutu četvrte runde, jedan takav udarac natjerao je Cormiera na spuštanje garda, nakon čega ga je Miočić zasuo preciznim krošeima i direktima te ga srušio, a sudac u ringu prekinuo je borbu kad je vidio da Cormier više nije u mogućnosti braniti se. Zanimljivo, na gotovo identičan način Cormier je prije 13 mjeseci preoteo naslov svjetskog prvaka od Miočića. Bilo je to tada pred kraj prve runde. Cormier je tada postao drugi borac nakon Randyja Couturea koji je uspio ujediniti UFC naslove u poluteškoj i teškoj kategoriji, što ga svrstava među najbolje majstore slobodne borbe u oktogonu svih vremena. No, i Cormiera je sustiglo prokletstvo Anaheima. Naime, u ovome gradu ni jedan teškaš u povijesti UFC borbe za naslov svjetskog prvaka nije uspio obraniti naslov. Cormier je postao četvrti koji je izgubio pojas.


- Cormier je težak protivnik. Samo je dolazio na mene, napadao me, ali ovo je borba i sve je moguće. U četvrtoj rundi vidio sam da mu nanosim štetu, trener mi je rekao da koristim desnu ruku. Vidjeli smo jednu borbu Andersona Silve. Taktika je tada upalila, pa smo se dogovorili da ćemo pokušati s tim - otkrio je Miočić nakon meča nakon kojeg je konačno borilački svijet priznao kako se radi o jednom od najboljih teškaša u slobodnoj borbi svih vremena, što je na press-konferenciji priznao i predsjednik UFC-a Dana White.


- Da, valjda jest najbolji svih vremena - kao da je kroz zube priznao White.
Povratak novoj kući

Stipe Miočić, naime, nikako nije svjetski prvak kojeg bi poželjeli marketinški stručnjaci i čelnici UFC-a kojima je i dalje od svega najvažnija zarada. Stipe nije magnet za medije. Neće poput Nate Diaza zapaliti joint, ili biti "hodajući skandal", poput Conora McGregora. Miočić u pravilu neće upotrebljavati "trash talk". Premda su ga motivirale neke Cormierove izjave kojima je uoči meča podcjenjivao svoga suparnika. Samozatajan i skroman, Zlatko Dalić bi rekao ponizan. Nakon meča vratit će se Stipe u svoju vatrogasnu postrojbu u Clevelandu, gdje će odraditi svoju uobičajenu šihtu. Unatoč tome što je iz ovoga meča izišao bogatiji za najmanje 50 tisuća dolara, koliko je dobio samo na temelju bonusa.


- To je to, umoran sam, idemo doma - poviknuo je u svom stilu Miočić nakon meča, a nešto kasnije na službenoj press-konferenciji u sličnom tonu odgovorio je na pitanje o mogućem sljedećem suparniku. Ne isključuje se čak ni treći meč između Miočića i Cormiera, premda bi sljedeći izazivač u teškoj kategoriji trebao biti Francis Ngannou koji je impresivnim pobjedama u posljednje tri borbe zaslužio novu šansu za pojas.


- Iskreno, kupio sam novu kuću i jedva čekam samo doći doma. Nakon toga ću odlučiti - odgovorio je Miočić o svojim sljedećim planovima u karijeri.
U novom domu uživat će zajedno sa suprugom Ryan Marie i kćerkicom Meelah Grace. Kažu kako prije nešto više od godinu dana, kada je poražen od Cormiera, Miočić nije bio potpuno unutra. Supruga Ryan Marie bila je trudna. Bilo je to vrijeme kada su oči svjetske sportske javnosti bile usmjerene prema Svjetskom nogometnom prvenstvu. Godinu dana kasnije supruga i kćerkica bile su s njim u Anaheimu. Na službenom vaganju obje su bile odjevene u hrvatske dresove. Uostalom, zbog Stipe se u mnogim hrvatskim domovima u nedjelju ujutro ranije budilo.


Krešimir Lacković
Stipe Miočić

UFC prvak u teškoj kategoriji

Ne znam zbog čega sam na onakav način plesom proslavio pobjedu. Idiot sam i glup. Preuzeo me adrenalin, a kada sam uzbuđen radim glupe stvari.

Miočiću 50.000 dolara bonusa

Čelnici UFC-a objavili su bonuse nakonborilačke priredbe u Anaheimu. Razloga za zadovoljstvo imao je i Stipe Miočić koji je, kao i Khamy Worthy, dobio bonuse za najbolje nastupe tijekom večeri za što su nagrađeni s dodatnih 50 tisuća dolara. Najboljom borbom večeri proglašen je meč između Paula Coste i Yoela Romera. Oba borca dobit će također po 50 tisuća dolara bonusa.

Nate Diaz pobijedio Pettisa

U ostalim borbama večeri u Anaheimu svakako je privlačila ona između Natea Diaza i Anthonyja Pettisa. Pobijedio je Diaz jednoglasnom odlukom sudaca. Jednoglasnom je odlukom i Paulo Costa pobijedio Yoela Romera. Sodiq Yusuff svladao je Gabriela Beniteza tehničkim nokautom, dok je također jednoglasnom odlukom sudaca Derek Brunson pobijedio Iana Heinischa.

Najčitanije iz rubrike