Sport
DERBI 5. KOLA HRVATSKI TELEKOM PRVE LIGE

Mihael Žaper u završnici pogodio za bod na Rujevici
Objavljeno 18. kolovoza, 2019.
Boljom igrom u drugom poluvremenu Osječani zasluženo izborili remi

Nogometaši Osijeka remizirali su 1:1 u derbiju kola protiv Rijeke u utakmici s dva različita izdanja. Prvo poluvrijeme pripalo je Riječanima, koji su poveli golom Čolaka, no puno bolju igru u drugih 45 minuta bijelo-plavi su naplatili u završnici susreta te zasluženo osvojili bod.


Čvršća i poduzetnija bila je Rijeka u uvodnim minutama utakmice, iako bez konkretnog učinka. Pokušavali su domaći nogometaši visokim presingom na posljednju liniju bijelo-plavih uzeti loptu u obećavajućoj situaciji, ili bar natjerati Osječane na neplansko ispucavanje lopte. Pomagali su im u tome dosta i sami bijelo-plavi čestim krivim predajama lopte te nikako nisu uspijevali povezati nekoliko dodavanja i približiti se domaćim vratima.

Čolak glavom

Preveliku želju za dokazivanjem u svom gradu u početku je iskazao Mance, nanizavši u prvih desetak minuta tri prekršaja te je za onaj posljednji, nad Kvržićem, zaradio žuti karton. Upravo je on mogao donijeti vodstvo u 14. minuti kada je Marić uzeo loptu u domaćem šesnaestercu te zdesna ubacio kroz peterac, no osječka "devetka" nije bila dovoljno blizu da loptu pospremi u mrežu. Četiri minute kasnije ozbiljnije su zaprijetili Riječani, Čolak je pobjegao na lijevoj strani i ušao u kazneni prostor te potom izbjegao klizeći start Škorića, no, srećom, bio je iskosa, pa je njegov udarac iz teške pozicije od Ivušića završio u korneru. Uslijedilo je potom razdoblje u kojem se uglavnom sve događalo između dva šesnaesterca, ni jedna momčad nije uspijevala stvoriti pravu priliku, no kako to onda često biva, pogodak je pao iznenada i praktički ni iz čega. Slobodni udarac s preko 30 metara izveo je Kvržić, a Čolak s desetak metara glavom, iako okrenut leđima, uspio loptu poslati pod gredu preko istrčalog Ivušića. Bio je to šok za Osječane koji su se ekspresno mogli vratiti već nepune dvije minute kasnije. Žaper je dugom loptom pronašao Marića koji je izbjegao zaleđe, no potom mu je u udarac ušao Prskalo te odbio u korner. Neprecizan je potom s ruba kaznenog prostora bio Kleinheisler (40.), da bi na suprotnoj strani Ivušić istrčavanjem spašavao situaciju ispred Murića. Najbliže pogotku Osijek je bio u 42. minuti kada je Marić prebacio Prskala, ali je ispred prazne mreže Smolčić izbio u korner. U posljednjoj minuti prvog poluvremena ponovno je zaprijetila Rijeka, Kvržić je lijepo prošao na desnoj strani, nakon čega je Šutalo spašavao izbijanjem u korner, a posljednji udarac u prvom dijelu uputio je Župarić glavom, no bilo je to lako za Ivušića.

Spasila ih greda


Odlučnije je krenuo Osijek u nastavak utakmice te već u prvih pet minuta dva puta bio u obećavajućim situacijama. Najprije je Lopa (48.) slabo pucao volejem nakon što mu je Punčec glavom "servirao", a nedugo potom Bočkaj je pucao prizemno iskosa slijeva, no Prskalo je bio siguran. U 53. s 20 metara pucao je Kleinheisler, no i njegov udarac nije bio dovoljno jak ni precizan da bi stvorio veće probleme domaćem vrataru. Nakon deset minuta drugog poluvremena do gostujućeg šesnaesterca stigli su Riječani, koji su gotovo odmah to i "naplatili". Petljali su Osijekovi nogometaši pred svojim kaznenim prostorom i izgubili loptu, ona je na kraju stigla do Lončara koji je bio u duelu s Lopom i pao. Tražili su Riječani najstrožu kaznu, no Strukan nije reagirao. Uzvratio je Kleinheisler koji se sjurio po lijevoj strani i ubacio pred gostujuća vrata na Mancea, ispred kojeg je Prskalo nekako ipak uspio pokupiti loptu. U 62. minuti na gostujuću polovicu terena došao je i Škorić koji je nakon duplog pasa s Marićem isprobao udarac, no bio je neprecizan. Tri minute kasnije malu pomutnju pred Osijekovim golom donio je ubačaj Kvržića na Čolaka, ali je na kraju spasio Šorša. Bolju igru u drugom poluvremenu bijelo-plavi mogli su konkretizirati u 69. minuti kada je u odličnoj prilici bio Marić, pucao je prvo lijevom nogom, Prskalo mu je obranio, no samo do Osijekovog napadača, koji je sada probao desnom, ali je riječki vratar i drugi puta bio uspješniji. Tri minute kasnije s 20-ak metara pucao je i Mance, ali daleko od vrata. Do zasluženog izjednačenja Osijek je konačno stigao u 86. minuti. Škorićev pokušaj proigravanja netko od Riječana je skrenuo do Silve, koji je lijepo povratnom loptom pronašao Žapera, a on sa 14 metara u raskoraku uhvatio Prskala te tako pogodio za 1:1. Nakon asistencije, Brazilac je debi u bijelo-plavom dresu u drugoj minuti nadoknade umalo proslavio i pogotkom, nakon što se sjurio kroz redove Riječana i pucao ljevicom, ali je domaći vratar spasio potpuni preokret. Gađao je potom i Bočkaj s desne strane suprotni donji kut, a u posljednjim sekundama Osječani su umalo doživjeli hladan tuš. Čolak je izbio sam pred Ivušića, koji je sjajno obranio, lopta je u nastavku akcije stigla do Kvržića koji je "odapeo" i pogodio spoj vratnice i grede. Bio bi to šokantan kraj utakmice, kakav bijelo-plavi igrom u nastavku definitivno ne bi bili zaslužili.
Goran Roguljić
Rezultati by SofaScore
RIJEKA - Stadion Rujevica. Vrijeme toplo. Teren dobar. Gledatelja: 4832.

Sudac: Duje Strukan (Split) 6,5. Strijelci: 1:0 Čolak (34), 1:1 Žaper (86). Žuti kartoni: Čolak, Murić, Capan (Rijeka), Mance, Majstorović, Primorac (Osijek)

IGRAČ UTAKMICE: LASZLO KLEINHEISLER (OSIJEK)

RIJEKA

1 (1)

Prskalo 6,5, Kvržić 7, Župarić 6, Punčec 6, Smolčić 6, Velkovski 6, Murić 6,5 (od 70. Acosty -), Lončar 6, Iglesias 6 (od 74. Capan -), Vuk 6 (od 80. Halilović -), Čolak 7

OSIJEK

1 (0)

Ivušić 6,5, Škorić 6,5, Šutalo 6, Majstorović 6, Šorša 6 (od 67. Silva 7), Lopa 6 (od 77. Talys -), Žaper 7, Kleinheisler 7, Bočkaj 6,5, Marić 6, Mance 6
1:0

Kvržić je ubacio iz slobodnog udarca s 30-ak metara na Čolaka koji je, iako okrenut leđima, s desetak metara glavom prebacio loptu preko malo istrčalog Ivušića
1:1

Silva je s desne strane povratnom loptom pronašao Žapera, koji je sa 14 metara svladao Prskala
Najčitanije iz rubrike