Novosti
PREDSJEDNICA I PREMIJER NA TRCI ZA PRSTENAC U BARBANU

“Trka je sjajan primjer velike kulturne baštine”
Objavljeno 18. kolovoza, 2019.

U Trci na prstenac ogleda se viteštvo i ponos hrvatskog čovjeka Istre, istaknula je u nedjelju predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Barbanu, gdje je održana tradicionalna, 44. Trka na prstenac, kojoj su nazočili brojni gosti i uzvanici iz hrvatskoga političkog i gospodarskog života.

"U toj manifestaciji ogleda se mirnoća, disciplina, snaga i odlučnost, u nju se ogleda Istra. Upravo Istra po mnogočemu pripada među hrvatske krajeve koji su najbliži Hrvatskoj koju želim - a to je Hrvatska u kojoj se dobro i lijepo živi, Hrvatska po mjeri svakog čovjeka", kazala je predsjednica. Radišnost hrvatskog čovjeka Istre pokazuje, kako je rekla "da se može, da postoji lijek za očajavanje i iseljavanje, da je bolja i bogatija Hrvatska bliže no što se misli, na žalost onih koji nas sustavno uvjeravaju u suprotno".

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je Trka sjajan primjer velike kulturne baštine Istre i Hrvatske, čestitao je svima koji su oživjeli tu lijepu tradiciju i na taj način evociraju viteštvo, junaštvo i veliku spremnost konjanika i sportaša.

O značaju te manifestacije za barbanski kraj, ali i za cijelu Istru, govorili su vršitelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin te načelnik općine Barban Dalibor Paus, pohvalivši se kako Trka na prstenac svake godine privlači sve veći broj domaćih i stranih posjetitelja.

Inače, Viteška igra Trka na prstenac spominje se u najstarijem sačuvanom zapisu iz 1696., a istarski gradić Barban obnovio ju je 1976., i od tada se održava svake godine treće nedjelje u kolovozu.

Inače, premijer je u nedjelju odbacio tvrdnje da postoji ikakva diskriminacija prema Istri, upitavši se kako netko, kada vidi sve realizirane projekte na tom području, može tvrditi da Vlada diskriminira Istru.

"Nema govora o diskriminaciji Istre. Tu se dovršavaju brojni projekti u turizmu, u infratsrukturi, svako ministarstvo angažirano je oko toga, pa govoriti o diskriminaciji Istre bilo bi ne samo faktički netočno, nego i nepristojno", uzvratio je premijer na novinarsko pitanje kako komentira tvrdnju pulskog gradonačelnika da je Vlada diskriminirala Istru i Pulu po pitanju Uljanika.

Na pitanje kako komentira činjenicu što je HNS najavio svog kandidata na predsjedničkim izborima, Plenković je istaknuo kako imaju pravo na to, jer su i oni politička stranka.

"Neovisno o tome što su dio naše koalicije, ne znači da ne trebaju imati svog vlastitog kandidata, odnosno pravo imati svog na predsjedničkog kandidata", poručio je Plenković.

Nije htio komentirati najavu predsjedničkog kandidata Miroslava Škore da namjerava prekinuti praksu ljetovanja u državnim rezidencijama, istaknuvši "kako nema razloga to komentirati te kako je to gubljenje vremena".

Vuk Tešija
Darovano zemljište
Ministar državne imovine Mario Banožić prije 44. Trke na prstenac u Barbanu, u nazočnosti premijera Plenkovića uručio je načelniku Daliboru Pausu Odluku o darovanju zemljišta na kojem se nalazi trkalište i streljana na Gradišću. Premijer je istaknuo kako je Trka na prstenac još jedan dokaz velike i bogate kulturne baštine Istre i Hrvatske. “To je svojevrsna simbolična poruka općini Barban i Društvu Trke na prstenac da Vlada želi da ova utrka bude iz godine u godinu što bolje uređena i organizirana”, poručio je.
Možda ste propustili...