Svijet
PROCURILI VLADINI DOKUMENTI O RIZICIMA BREXITA

Britaniju čeka nestašica goriva, hrane i lijekova
Objavljeno 19. kolovoza, 2019.
Velika Britanija suočit će se s nestašicom goriva, hrane i lijekova, padom i zastojima u svojim lukama, tvrdom granicom s Irskom i rastućim troškovima socijalne skrbi ako napusti EU bez dogovora, navodi u nedjelju Sunday Times pozivajući se na klasificirano vladino izvješće koje je procurilo do tog medija.


Sunday Times navodi da je dobio dokument sastavljen ovog mjeseca u uredu vlade pod šifriranim nazivom "Operacija Yellowhammer", koji nudi rijedak pogled na prikriveno planiranje koje provodi vlada kako bi spriječila katastrofalni kolaps u nacionalnoj infrastrukturi. Dodaje da je tu riječ o rizicima Brexita bez dogovora te da su prognoze koje je izradio vladin ured najvjerojatniji "udari", a ne najgori scenarij za Veliku Britaniju.


U tim se prognozama kaže i da čak 85 posto kamiona koji se koriste prijelazima glavnih kanala "možda nije spremno" za francuske običaje, što znači da će poremećaji u lukama potencijalno potrajati i do tri mjeseca prije nego što se poboljša protok prometa.


Vlada također vjeruje da će tvrda granica između britanske provincije Sjeverne Irske i Republike biti vjerojatna, jer će se trenutni planovi za izbjegavanje široko rasprostranjenih provjera pokazati neodrživima, navodi Times, komentirajući i da taj "osjetljivi" dokument daje najcjelovitiju procjenu spremnosti Velike Britanije za Brexit bez dogovora.


U međuvremenu britanski premijer Boris Johnson reći će francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da britanski parlament ne može zaustaviti Brexit, objavile su novine The Sunday Telegraph.


Te novine navode da će "Johnson ovog tjedna otputovati u Njemačku i Francusku kako bi upozorio Macrona i Merkel da parlament ne može zaustaviti Brexit".


"Očekuje se da će im Johnson reći da imaju dva mjeseca da dogovore sporazum prihvatljiv kabinetu i parlamentu, bez kojeg će Velika Britanija izići bez sporazuma na Noć vještica (Halloween)", piše u tim novinama.


Njemačka kancelarka Angela Merkel želi u bliskoj budućnosti razgovarati "jedan na jedan" s novim britanskim premijerom Borisom Johnsonom o Brexitu i drugim pitanjima od obostranog interesa, rekao je glasnogovornik njemačke vlade u Berlinu. Sastanak će se održati uskoro, kazao je glasnogovornik Steffen Seibert, ne davši datum susreta.
Oboje čelnika nazočit će summitu G7 u Biarritzu u Francuskoj, između 24. i 26. kolovoza. H
Možda ste propustili...

SRBIJA I SUOČAVANJE S ISTINOM

Vučića ljuti rezolucija o Srebrenici

ČAMCIMA EVAKUIRAJU STANOVNIKE

Velike poplave u Guangdongu u Kini

Najčitanije iz rubrike