Regija
SENZACIONALNO OTKRIĆE IZ POVIJESTI GRADA

Prva kinopredstava u Valpovu bila prikazana 1897. godine!
Objavljeno 19. kolovoza, 2019.
Ovim otkrićem Valpovo je uvršteno u europski vrh gradova na kulturnom planu
VALPOVO - Novim velikim otkrićima iz valpovačke povijesti kao da se ne nazire kraj, a svako novo koje se pojavi potvrđuje da je Valpovo u svojoj prošlosti bio iznimno važan i napredan gradić koji može stati rame uz rame ne samo hrvatskim, nego i europskim gradićima toga vremena.


Najnovije u nizu takvih otkrića nedavno je obznanjeno u Valpovačkom godišnjaku u kojem poznati Valpovčanin Zdravko Birovljević donosi rezultate svojih istraživanja prema kojima prva kinopredstava u Valpovu nije izvedena 1904. godine, kako se sve donedavno držalo, nego još ranije – 1897. godine, čime se ovaj zeleni grad svrstava u sam europski vrh naprednih gradova svog vremena na kulturnom planu!
Gajili društvenost

- Prelistavajući arhivski fond Čitaonice u Valpovu u Državnom arhivu u Osijeku, posebice onaj s kraja 19. stoljeća, za oko mi je posebno zapela 1897. godina čiji su zapisnici donijeli vrlo zanimljivo otkriće - navodi u svom istraživanju Birovljević.


Znano je da je tada Čitaonica u Valpovu bila stjecište društvenog života Valpova u kojoj su gajili društvenost, podupirali narodnu književnost i promicali društvu korisne ciljeve kroz čitanje brojnih novina, časopisa, knjiga, organizirali zabave s "pjesnim vjenčićima i ugošćavali razne putujuće družine".


Kako je tih godina prostor Čitaonice u Valpovu, na katu hotela, praktično bio jedini kvalitetni prostor za održavanje kulturnih i inih priredbi, logično je što su ga koristila i druga valpovačka društva, kao i razne putujuće družine među kojima su bili i prikazivači tih "živih", odnosno pokretnih slika.


Poznato je kako je u čitaoničkom prostoru održana i prva kinopredstava. Prema pisanju Gorana Varge zbilo se to 1904. godine. No, daljnja istraživanja pokazala su da se to zbilo pet godina ranije, još u 19. stoljeću!, ushićeno je ustvrdio Birovljević.


Analizirajući podatke iz povjesnice ‘‘90 godina Hrvatske čitaonice u Valpovu 1882. – 1972.‘‘, i časopisa Hrvatski filmski ljetopis, Birovljević je došao do zaključka da je taj značajan kulturni događaj bio 1900. godine. Ovaj podatak, iako nije bio precizan (jer 12 mjeseci je dugo razdoblje!) za sve ljubitelje filmske umjetnosti bio je izvanredan podatak. Kako i ne bi kada se Valpovo ovim podatkom svrstalo u sam europski vrh na kulturnom planu!
"Žive slike"

Naime, Birovljević je kao veliki zaljubljenik u lokalnu povijest, pronašao Zapisnik III odborske sjednice Čitaonice u Valpovu održane 12.veljače 1897. godine, u kojem se podružnici Crvenog križa u Valpovu odobrava da 16. veljače 1897. godine koristi čitaoničke prostorije za prikazivanje "živih slika". Da je isto zainteresiralo brojne Valpovčanke i Valpovčane, potvrđuje i podatak da je podružnica Crvenog križa već 18. veljače 1897. godine ponovno zatražila čitaoničke prostorije za 21. veljače 1897. godine kako bi opetovano prikazivala "žive slike". I na ovaj njihov zahtjev također je pozitivno odgovoreno.


Zna li se da su braća Lumiere prvu svjetsku predstavu prikazivanja "živih slika" održali u Parizu 28. prosinca 1895. godine, a da je prva kinopredstava u Hrvatskoj održana u Zagrebu 8. listopada 1896. godine, tada valpovačko prikazivanje 16. veljače 1897. godine i ponovljeno nekoliko dana kasnije, 21. veljače, što je nepunih 14 mjeseci nakon pariške premijere, izuzetno je saznanje o pripadnosti Valpova i europskoj kulturi!


"Za ovaj vrhunski kulturološki događaj treba zahvaliti tadašnjim dužnosnicima Čitaonice u Valpovu: predsjedniku dr. Dragutinu Neumannu, potpredsjedniku Ferdi Mergenthaleru, tajniku Ladislavu Aueru, blagajniku dr. Aurelu Deszathyju, odbornicima Juliju Brandtu, Emanuelu Jahlu, Josipu Mesiću, dr. Filipu Lazarusu i Ladislavu Michlu. Čitaonica je tada imala 97 članova, a pokrovitelj joj je bio grof Rudolf Normann Ehrenfelški", podsjeća Zdravko Birovljević.
Zanimljivo je napomenuti kako je, prema riječima dugogodišnjeg urednika Valpovačkog godišnjaka Stjepana Najmana, ovo otkriće o prvoj kinopredstavi u Valpovu i priča o njemu na stranice Valpovačkog godišnjaka ovog ljeta stigla iznenada pred samo zaključivanje broja, no isto je za Valpovo i njegov kulturni život nazvao - "fenomenalnim povijesnim podatkom europskog značaja."


Lidija Aničić
Nova otkrića tek na pomolu
Ne poričući kako ovo istinski veliko otkriće otvara i mnoštvo novih pitanja, kao što su tko je bio prikazivač prvih "živih slika" u Valpovu, pojedinac ili društvo, koji su filmovi prikazivani, kao i jesu li to bili oni isti koji su vidjeli Parižani četrnaest mjeseci ranije, koliko je bilo gledatelja i kakve su bile njihove reakcije? Birovljević je stajališta da se mnogi od odgovora mogu dobiti daljnjim istraživanjima u arhivama kako valpovačke Čitaonice, tako i Crvenog križa te dnevnih, tjednih i mjesečnih tiskovina iz toga vremena. Zahvaljujući nekolicini ustrajnih i entuzijastičnih istraživača lokalne povijesti, kao što su Zdravko Birovljević ili Stjepan Najman, koji svoja otkrića revno i redovito svake godine objavljuju u Valpovačkom godišnjaku već 23 godine, još novih otkrića tek valja očekivati.
Prva kinopredstava u Valpovu je održana samo 14 mjeseci nakon što su je Lumieri svijetu prikazali u Parizu!
Možda ste propustili...

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike