Crna kronika
U PRVIH ŠEST MJESECI

Broj poginulih na cestama smanjen u usporedbi s lani
Objavljeno 19. kolovoza, 2019.
Iako su brojke puno bolje, policija će i dalje na cestama provoditi česte kontrole vozača
OSIJEK - Statistika Ministarstva unutarnjih poslova kazuje nam kako je prvih šest mjeseci ove godine na hrvatskim prometnicama znatno smanjen broj prometnih nesreća s poginulim osoba, kao i ukupan broj poginulih u prometu. Još bolja situacija je na Osječko-baranjskim prometnicama, gdje je poginulo gotovo dvostruko manje osoba u odnosu prema prvih šest mjeseci prošle godine.U Hrvatskoj je policija do 30. lipnja zabilježila 14.590 prometnih nesreće, što je za 2,9 posto manje u odnosu prema lani (15.027). Iako bilježi osjetno smanjenje najtežih prometnih nesreća, na cestama Osječko-baranjske županije ove je godine do 30. lipnja evidentirano 999 nesreća, što je za sedam više od odnosu prema lani. Dobra je stvar što je znatno smanjen broj poginulih osoba u sudarima ili slijetanjima s ceste, jer je do kraja lipnja u Osječko-baranjskoj županiji poginulo osam osoba u prometu, a prošle godine čak 15. Više poginulih u prometu ima Vukovarsko-srijemska županija, u kojoj je ove godine do kraja lipnja smrtno stradalo 10 osoba (tri manje u odnosu prema lani), Zagreb (18 poginulih) te županije Splitsko-dalmatinska (10), Primorsko-goranska (14) i Istarska (9). Povećanje broja poginulih u odnosu prema lani bilježi Brodsko-posavska županija, u kojoj je u prvih šest mjeseci poginulo šest osoba (četiri prošle godine). Većina smrtnog stradavanja zbila se na autocesti A3. U Požeško-slavonskoj županiji poginula je jedna, a u Virovitičko-podravskoj dvije osobe.

Smanjen je i broj ozlijeđenih osoba. Kako stoji u statističkom biltenu Ministarstva unutarnjih poslova, u prvih šest mjeseci ove godine u prometnim je nesrećama teško ozlijeđeno 1016 osoba (lani 1179), a lakše ozlijeđenih bilo je 4686 (prošle godine 4954). U slavonskim županijama po broju teško ozlijeđenih osoba prednjači Osječka regija sa 72 teško ozlijeđene osobe, a najmanje ih je, 18, bilo u Požeško-slavonskoj županiji.

Iako je vidljivo da se broj prometnih nesreća, kao i broj poginulih osoba smanjuje, policija će i dalje, gotovo svakoga vikenda, a prema potrebi i češće, kontinuirano provoditi ciljane akcije kako bi se smanjio broj četiri glavna uzročnika tragičnih prometnih nesreća. Riječ je o alkoholu, brzini, nekorištenju sigurnosnog pojasa i nepropisnom korištenju mobitela tijekom vožnje. Nesreće kojima je uzrok brzina ili alkohol čine 50 posto ukupnog događanja prometnih nesreća i upravo su ova dva prekršaja.

Milan Bugarić
NA CESTAMA GINULI I STRANI DRŽAVLJANI
Od 124 poginule osobe na hrvatskim cestama, u prvih šest mjeseci ove godine bilo je 18 stranih državljana. Većina tragedija u kojima su stradali zbile su se na autocestama. Prema broju poginulih prednjače državljani Bosne i Hercegovine te Srbije, po četvero mrtvih. Poginulo je i po dvoje državljana Austrije i Makedonije te po jedan državljanin Italije, Njemačke, Rumunjske i Slovenije. U nesrećama je teško ozlijeđeno po 16 državljana BiH, Njemačke i Srbije, a po broju lakše ozlijeđenih stranih državljana na hrvatskim prometnicama prednjače državljani BiH (61). Lakše je ozlijeđen i 31 Slovenac, 23 Nijemca, 19 državljana Srbije, 18 Austrije i 16 Italije. Broj stradavanja stranaca višestruko je povećan u ljetnim mjesecima
Možda ste propustili...

GODINU I POL NAKON PLJAČKE

Uhićen pljačkaš 6 milijuna kuna

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

Najčitanije iz rubrike