Regija
NOVI PROJEKT BARANJSKE ČISTOĆE

Za 12.500 korisnika svi podatci dostupni na računalu ili mobitelu
Objavljeno 17. kolovoza, 2019.
Do kraja mjeseca svi će korisnici dobiti korisničko ime i šifru te sami vidjeti stanje duga, vrijeme i broj odvoza posuda
BELI MANASTIR - Još jedan zanimljiv i inovativni potez ‘‘povučen‘‘ je u belomanastirskoj Baranjskoj čistoći, tvrtki koja, među ostalim, skrbi o ‘‘sve baranjskom otpadu‘‘.
Do kraja kolovoza ove godine, naime, svih 12.500 korisnika njihovih usluga dobit će, uz račun za odvoz otpada, korisničko ime i šifru pristupa otvorenim (korisničkim) podatcima.

e-Korisnik

- Riječ je o projektu e-Korisnik, koji će korisnicima omogućiti izravan uvid u naše računovodstvene podatke, dakako one koji se tiču pojedinog korisnika - priča Damir Paulić, direktor Baranjske čistoće, objašnjavajući kako će korisnici na računalu ili pametnom mobitelu moći vidjeti mjesečno zaduženje, uplate ili odobrenja, stanje duga, stanje reprograma (derivacija duga) te osobne podatke iz dodijeljene mu posude za otpad, dakle broj preuzimanja otpada, datume izvršenja i slično - kaže, dodajući kako će biti potrebno samo posjetiti web-stranicu Baranjske čistoće i ukucati korisničko ime, odnosno šifru. Na taj će način, nastavlja, Baranjska čistoća biti među rijetkim tvrtkama koje svojim korisnicima na neki način ‘‘otvaraju‘‘ vlastite računovodstvene podatke i pružaju neposredni uvid u korisnički konto.


- Uz korisničko ime i šifru, korisnicima će biti dostavljena pisana obavijest i uputa za korištenje te objašnjenje kakve su sve mogućnosti ovog servisa odnosno informacije o smjerovima u kojem će se razvijati - naglašava Paulić. Osim što će servis e-Korisnik omogućavati izravan pristup službenim podatcima o korištenju usluga gospodarenja otpadom, na njihovim će web-stranicama biti ponuđene informacije o uslugama uprave groblja i pogrebničke djelatnosti (pristup nekim informacijama već je moguć).
I pogrebi

- Paralelno s e-Korisnikom na istoj web-stranici, bez pristupne šifre, omogućeno je i praćenje pogreba. Radi se dnevno ažuriranim podacima koji su javno dostupni, a odnose se na ime pokojnika, datum i vrijeme pokopa te lokaciju groblja. Ovaj je sustav već dostupan, a dodatna će funkcija biti objava osmrtnice, ali samo prema zahtjevu korisnika - ističe. Važno je naglasiti kako je projekt e-Korisnik realiziran u okviru informatiziranja sustava posuda (čipiranje posuda), tako da ne predstavlja dodatne rashode za tvrtku.


- Cjelokupni sustav čipiranja posuda za 12.500 korisnika s infrastrukturom i opremom učitavanja realiziran je za manje od 200.000 kuna, a e-Korisnik je integriran u cijelu priču, pa se može reći da je besplatan. Riječ je o izuzetno povoljnom rješenju jer neki drugi sustavi sličnog opsega iznose 700-tinjak tisuća kuna. Rješenje je proizišlo na temelju naših vlastitih informatičkih znanja i iskustava koje je naš dobavljač prihvatio i realizirao - napominje Paulić. Tvrdi kako je poslovna 2018. godina jedna od najuspješnijih u poslovanju Baranjske čistoće. Ostvarene su, kaže, velike investicije, poput nabave dvaju velikih kamiona ukupne vrijednosti od više od 2,2 milijuna kuna. Hvali se i visokom zaposlenosti (88 djelatnika) te činjenicom kako je prošla godina završena s dobiti od 213.000 kuna.


- Godišnjim planom poslovanja za 2019. godinu, koji je predstavljen Nadzornom odboru društva, postavili smo ljestvicu prilično visoko. No kako se stvari odvijaju, planirano će najvjerojatnije biti i realizirano - podvlači. Od ukupnih investicijskih i poslovnih učinaka posebno se ističu elektronsko poslovanje e-Korisnik, projekt uređenja groblja naziva Uređeno i uredno te projekt Sortirnica, koji bi trebao zaživjeti do kraja godine.
Ne treba zaboraviti ni na usluge plaćanja računa koje uspostavljaju društva u gradskom suvlasništvu, a koji se na blagajnama Baranjske čistoće mogu platiti bez ikakve provizije.


Ivica Getto
S radom će početi sortirnica
Direktor Damir Paulić posebno ističe najnoviji projekt Sortirnice. ‘‘Financijski udari vezani uz zbrinjavanje i sortiranje otpada postali su neizdrživi. Postoje projekti posredstvom resornog Ministarstva, ali mi više ne možemo čekati. Stoga smo sami započeli s postupkom gradnje sortirnice. Na odlagalištu je postavljen novi šator, u tijeku je instaliranje opreme i mogu reći kako ćemo biti jedina javna tvrtka u široj okolici koja će početi raditi na taj način‘‘, istaknuo je direktor belomanastirske tvrtke Baranjska čistoća Damir Paulić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura