Regija
OSTVARILA IM SE DUGOGODIŠNJA ŽELJA

Kladavcu konačno cesta koja život znači
Objavljeno 17. kolovoza, 2019.
Zbog blata i kaljuže djeca često nisu mogla u školu, kola Hitne nisu mogla doći. Sada asfalt stiže i sve se mijenja
BABINA GREDA - Za stanovnike zapostavljenog i prometno izoliranog naselja Kladavac, smještenog između općinskog središta Babine Grede i Prkovaca u Općini Ivankovo, asfaltiranje duge makadamske ceste uz koju se proteže, život znači jer su svih ovih godina bili odsječeni od ostatka svijeta!
Muku su mučili s udarnim rupama na dotrajaloj cesti koja im je uništavala automobile, traktore i bicikle, ljeti su se gušili u prašini, a za loših vremenskih prilika teško je bila prohodna. Nakon svake kiše i snijega pretvarala se u kaljužu i njome se samo traktorom moglo proći. Autobus tada nije mogao do Kladavca i djeca su izostajala iz škole sve dok se ne blato ne osuši. Za lošeg vremena ondje nisu mogli ni kola Hitne pomoći ni pogrebnici. Prioritet Županijske uprave za ceste (ŽUC) bio je nasipavanje dijela ceste od Prkovaca do Kladavca, pa su kladavački učenici školu pohađali u Prkovcima i Retkovcima, umjesto u matičnoj školi u Babinoj Gredi kojoj i pripadaju. To je ljutilo općinskog načelnika Josipa Krnića koji je upozoravao da je to i demografski problem i da stanovnici Kladavca gube vezu sa svojom općinom, jer su silom prilika bili orijentirani na susjednu općinu.


O problemima Kladavčana Glas Slavonije često je pisao, a obraćali su se za pomoć i Vladi RH, poručujući da su građani trećeg reda za čiju je djeca i asfalt luksuz o kojemu mogu samo sanjati, a kamoli sve ostalo što imaju njihovi vršnjaci u drugim dijelovima Hrvatske. Krnić se maksimalno zalagao za asfaltiranje ceste, glavni kamen spoticanja uvijek je bio novac, a potrebnih 20-ak milijuna kuna Općina nije bila u mogućnosti sama namaknuti. Krnić je često podsjećao da je upravo na temelju sporazuma potpisanog još prije 20-ak godina između općina Babina Greda i Ivankovo, s ciljem osiguranja bolje prometne povezanosti, dobiven izlaz na autocestu A3, nedaleko od Babine Grede. Trebali su ga koristiti mještani Retkovaca, Prkovaca, Ivankova i tog dijela županije. To je trebao biti jedan o važnih smjerova koji će nakon dugo godina konačno zaživjeti i postati svojevrsna žila kucavica.


Naime, početkom srpnja počela je gradnja ceste od Prkovaca prema Babinoj Gredi.


- Projekt je "težak" oko 20 milijuna kuna, jer je gradnja 11,2 kilometra duge ceste vrlo zahtjevna. Financiran je iz kreditnih sredstava - rekao je ravnatelj ŽUC-a Željko Galić, dodavši kako će se konačno nakon višegodišnjeg nadanja stanovnicima naselja Kladavac ostvariti želja da kroz svoje naselje dobiju asfaltiranu cestu.
Radovi bi trebali završiti do kraja godine. Župan Božo Galić obišao je gradilište i istaknuo da je cesta izuzetno važna za brojne općine koje će povezati s autocestom i ljudima omogućiti kvalitetniji i bolji život. Ukazao je i na gospodarski značaj ceste, jer se na tom pravcu radi melioracijski kanal, trasa budućeg kanala Dunav–Sava, a radi se i na proizvodnji tople vode u Babinoj Gredi, električne energije i ljekovitih bazena.


Marija Lešić Omerović
CESTA IM JE POVEZNICA ZA SVE
Kladavčani su presretni što je konačno prepoznata važnost ceste koja prolazi kroz njihovo naselje. "Tisuće hektara šuma, plodnih ravnica oko Kladavca i sve to na udaljenosti od manje od sat vremena vožnje, od šest velikih gradova Đakovo, Slavonski Brod, Županja, Vinkovci, Vukovar, Osijek. Ta cesta je poveznica za sve. Naglašavam da ovdje žive ljudi više od 300 godina, nekoliko generacija, i nisu napustili ovaj kraj. Sada, kada projekt završi i kada u bilo kojem od tih mjesta pronađu posao, mogu egzistirati", ističe mještanin Drago Vištica.
Željko Galić, ravnatelj ŽUC-a

To je naš najveći i financijski najznačajniji projekt u 2019. godini. "Težak" je oko 20 milijuna kuna, jer je gradnja 11,2 kilometra ceste vrlo zahtjevna, a projekt je financiran iz kreditnih sredstava
Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike