Regija
PORAST BROJA TURISTA U VUKOVARU

Sve traženija vožnja brodom i bicikliranje
Objavljeno 17. kolovoza, 2019.
VUKOVAR - U prvih sedam mjeseci ove godine Turistička zajednica grada Vukova zabilježila je povećanje broja i dolazaka turista i noćenja u gradu na Dunavu. Marina Sekulić, direktorica TZ-a grada Vukovara, istaknula je kako ih taj trend veseli, ali i obvezuje na proširenje i podizanje kvaliteta ponude.


- Broj dolazaka povećan je za 10, a noćenja za 16 posto, što govori kako Vukovar zauzima značajno mjesto kao destinacija kontinentalnog turizma i privlači sve veći broj posjetitelja. Posebno treba istaknuti kako je u srpnju broj noćenja veći za čak 36 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine - rekla je Sekulić, pojašnjavajući kako je sve više turista koji ciljano dolaze u grad s namjerom da ga bolje upoznaju, ili kako bi posjetili neke manifestacije.


Povećanje broja turista prati i povećanje smještajnih kapaciteta, pa su u 2019. godini otvorena četiri nova objekta.


- U ovom trenutku Vukovar ima 35 smještajnih objekata s 945 kreveta. Uz nove objekte, dio postojećih odlučio se na povećanje broja ležajeva i aktivno rade na proširenju ponude dodatnim sadržajima - izjavila je Sekulić.


Analize govore kako je i dalje primarni motiv dolaska posjetitelja memorijalni turizam, no i ostali turistički proizvodi, prije svega u segmentu kulture (Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar), privlače sve više ljudi. Sekulić kaže kako turisti iz inozemstva žele obići lokacije vezane uz Domovinski rat, međutim, također pokazuju interes za dobivanje što više informacija o povijesti i kulturi.


- Mnogi od njih još uvijek ne znaju da je Hrvatska podunavska zemlja i u tom smislu pred nama je mnogo posla, jer kada doznaju da je Vukovar grad na Dunavu žele osiguranu vožnju rijekom, pri čemu je panoramski brod koji imamo velika prednost. Također tijekom ljetnih mjeseci brojne posjetitelje privuče i odlazak na Vukovarsku adu koja im je veliko otkriće - navela je.


U okviru Regionalnog centra mobilnosti TZ grada Vukovara u travnju je nabavila četiri bicikla; tri klasična i jedan električni, a Sekulić naglašava kako ih turisti često unaprijed rezerviraju, posebice obitelji koji na taj način žele upoznati grad.


Na upit koji su idući koraci u proširenju ponude, odgovorila je kako će razvijati mobilnost bez automobila, pa bi iduće godine trebali raditi na nabavljanju električnih romobila.


- Stranci koji nam dođu javnim prijevozom žele obići grad na isti način. Nedavno smo imali gosta iz Španjolske koji je želio otići na Ovčaru, no kako do te lokacije nema javnoga prijevoza, a zbog velike vrućine koja je tada vladala, nije uzeo bicikl, čovjek je na Ovčaru otišao taksijem - rekla je, i dodala kako javnoga prijevoza nema ni do Muzeja vučedolske kulture.
To su uočeni nedostaci na čijem će uklanjanju raditi, jer je mobilnost među destinacijama iznimno važan dio turističke ponude. D. Korpoš
U prvih sedam mjeseci broj dolazaka povećan za deset, a noćenja za 16 posto, u srpnju povećanje čak 36 posto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike