Osijek
SUVAG PRATI TERAPIJSKE TRENDOVE

I u Osijeku terapija mucanja po metodi londonskog “Palina”
Objavljeno 17. kolovoza, 2019.
U SUVAG-u se trenutačno provodi terapija s 15-ak djece koja mucaju te šest odraslih osoba i adolescenata

Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG Osijek može se pohvaliti činjenicom da od listopada prošle godine u Kabinetu za ranu komunikaciju provode terapiju mucanja kod djece u dobi od četiri do 14 godina prema programu londonskog Centra "Michael Palin“.

Naime, edukaciju tog Centra završila je logopedica Ivana Brusač Macanić, koja u SUVAGU radi od 2015. godine, a osim što je diplomirala na problematici mucanja, već ranije je radila po Camperdown Programu, australskom programu koji se primjenjuje u terapiji mucanja kod adolescenata i odraslih osoba. Tako trenutačno provodi terapiju s 15-ak djece koja mucaju te šest odraslih osoba i adolescenata.

- Već dulje vrijeme radim terapiju mucanja s odraslim osobama, pa tako imamo i studente koji su u terapiji mucanja. Kod manje djece nešto je drukčije, jer se kod njih ne primjenjuje izravna terapija, nego su roditelji ti koji se educiraju kako raditi s djetetom u svakodnevnim govornim situacijama u kojima se javlja mucanje.

Djeci koja mucaju ne trebamo osvještavati netečnosti, ako ih već nisu svjesna, nego ćemo preko roditelja utjecati na smanjenje netečnosti u govoru primjenom određenih tehnika i strategija. Roditelji svaki dan s djetetom odvajaju "posebno“ vrijeme kada primjenjuju upute koje su dobili od logopeda, a tiču se rada na tečnosti govora - objašnjava logopedica Brusač Macanić.

U Poliklinici SUVAG naglašavaju kako je nužno procijeniti je li kod djeteta prisutna razvojna netečnost, ili je uistinu riječ o mucanju.

- Provodimo procjenu jakosti mucanja i određujemo o kojoj je vrsti mucanja riječ. U slučaju da je riječ o manjem djetetu moguće je da se radi o razvojnoj netečnosti koju treba pratiti i vidjeti hoće li proći. Kod razvojnih netečnosti dijete pratimo i savjetujemo roditelje, a ako traje dulje od šest mjeseci, uključujemo dijete u terapiju. Ako je dijete svjesno mucanja, a mucanje traje dugo i izrazito je jako, tada se ide u terapiju i tu nema čekanja - naglašava Brusač Macanić.

Istraživanja su pokazala da je sklonost mucanju nasljedna, odnosno pronađeni su "geni kandidati“ na kromosomima koji govore u prilog obiteljskoj anamnezi mucanja. Postoji i neurološka podloga mucanja, gdje dolazi do povećane aktivnosti dopamina.

U SUVAG-u napominju i kako će netečnosti u govoru imati jedno do dvoje djece u vrtićkoj skupini, odnosno oko četiri posto djece i često je riječ o razvojnoj netečnosti. Da bi se došlo na procjenu kod logopeda u Poliklinici SUVAG potrebna je uputnica pedijatra ili obiteljskog liječnika. Logopedi će tada procijeniti jakost mucanja te je li potrebna terapija.

Ponekad je uz mucanje prisutna brzopletost te druge jezične ili psihološke teškoće. U slučaju da se nađete u kontaktu s osobom koja ima problema s mucanjem, prijeko je potrebno sniziti ton glasa i govoriti što sporije.

Inače, Poliklinika SUVAG ima kabinete u šest gradova Osječko-baranjske županije, a svaki logoped educiran je i za terapije mucanja.

Nefreteta Z. Eberhard
Sve zbog oca koji je mucao
Londonski je centar za mucanje “Michael Palin“ osnovan 1993. godine, a dobio je ime po pythonovcu Michaelu Palinu koji je u filmskom hitu “Riba zvana Vanda” glumio mucavca. Palin, čiji je otac imao taj problem, oduvijek je bio spreman pomoći ljudima s govornim manama.

“Moje osobno iskustvo s ocem koji je mucao nagnalo me da ustrajem u svom cilju da svako dijete u zemlji dobije pomoć specijalista”, kaže Palin.
4

posto djece u vrtićkoj skupini muca i često je riječ o razvojnoj netočnosti
Najčitanije iz rubrike