Osijek
OSJEČANKE NAKON HRVATSKE POKORILE I SVIJET

Nika i Jona Važić u vrhu svjetske robotičke scene!
Objavljeno 17. kolovoza, 2019.
Nika i Jona svoj su tim nazvale “Sapere aude”, u prijevodu “Usudi se znati”

Nakon srebra sa Superfinala Croatian Makers lige, još jednom Slavoniju su ponosnom učinile mlade robotičarke, sestre Nika i Jona Važić! Sa Svjetskog robotičkog natjecanja - WARC (World Adolescent Robotics Competition), sedmašica i osmašica iz OŠ Franje Krežme, s mentorom Tomislavom Pandurićem, iz Kine se vraćaju kao najbolje plasirani internacionalni tim, i tim s najboljim inženjerskim modifikacijama za poboljšanje mogućnosti robota.

"Sapere aude", u prijevodu s latinskog "Usudi se znati", fraza je koji su odabrale za naziv svog tima i nisu pogriješile. Ponovno su pokazale da se usude i da itekako znaju! Kao tim Centra tehničke kulture - Zajednice tehničke kulture Osijek natjecale su se u kategoriji MakeX Challenge Courageous Travelers (Hrabri putnici), za mlade do 18 godina. Natjecanje je okupilo 400 sudionika iz 20 zemalja. Održano je od 12. do 16. kolovoza u gradu Chongqing. U nekoliko runda.

- Dobili smo 20 kilograma željeza u dijelovima, i od toga smo morali sastaviti robota koji će rješavati zadatke. Dijelove koji su nedostajali printali smo na 3D printeru. U jednoj su minuti cure morale i modifcirati robota da ispuni zadane zadatke. Bodove su zbrajali, bile su najbolje i osvojile jednu od tri posebne nagrade; Best modification award - priča nam mentor Pandurić nekoliko sati nakon završetka natjecanja i prije leta za Zagreb.

- Najteže od svega bilo nam je prevesti našeg robota do Kine tako da "preživi". Kod kuće smo ga sastavili, pa rastavili, pakirali, umotavali, a onda ponovno sastavljali na natjecanju - dodaje Pandurić.

Objašnjava i da ovdje nisu u pitanju bili mbotovi, roboti s kakvima djevojčice inače rade u sklopu IRIM-ove Croatians Makers lige u školi i CTK-u, a koja im je i bila ulaznica za ovo svjetsko natjecanje. Unatoč tomu sestre Važić plasirale su se kao jedini nekineski tim među deset najboljih. Naime, uz WARC natjecanje koje se održava jednom godišnje, postoji i CARC robotička liga na razini države.

- Kineski su klinci cijelu godinu u toj priči. Naše su se djevojčice pripremale dva mjeseca i postigle sjajan rezultat. Jako smo ponosni - kazao je Pandurić. Djevojčice, sretne i uobičajeno skromne.

- Neke zadatke robot nije napravio, ali smo jako zadovoljne i sretne. Najvažnije je u svemu da se zabavljamo - kažu Nika i Jona.

Među tridesetak timova iz 12 zemalja i više od 60 natjecatelja u njihovoj kategoriji, kao i na dosadašnjim natjecanjima, kao "all girls" tim bile su u manjini - ali su i ovaj put rasturile! Štoviše, tu manjinu činile su i druge hrvatske djevojčice.

Jer hrvatske su boje branile i Đakovčanke - sedmašice Iva Mijakić i Ana Švegli iz OŠ Josipa Antuna Ćolnića s mentorom Tomislavom Milanovićem. Tim Supergirls samo je jedno mjesto dijelilo od plasmana u osminu finala. Pozicionirale su se kao 17., no s istim brojem bodova kao i dva mjesta prije njih.

- Imale smo peh. Iako smo vježbale i pripremale se, i u školi smo sve bez greške odrađivale, ovdje smo imale problema - kažu Ana i Iva. Mentor dodaje, "kombinacija loše sreće i umora". No nastavile su navijati za ekipu iz Osijeka.

Zahvaljuju najprije IRIM-u, zatim Gradu Osijeku, Đakovu, Osječko-baranjskoj županiji te tvrtki OG Consultancy koji su im pomogli u financiranju puta u Kinu. U listopadu je na rasporedu europsko MakeX natjecanje - a sestre Važić poručuju protivnicima: Vidimo se!

Jasenka Pejaković
Slavonke
BOJE HRVATSKE BRANILE OSJEČANKE I ĐAKOVČANKE
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana