Mozaik
FESTIVAL DOKUMENTARNOG ROCK-FILMA

DORF Festival počinje u Vinkovcima
Objavljeno 17. kolovoza, 2019.
U programu Tajna povijest rocka nalazi se šest filmova, iz Hrvatske, Slovenije, SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Kazahstana

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca i treću godinu zaredom pripremila je bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Povezivanjem programa 7. Antičkih filmskih večeri i 13. Festivala dokumentarnog rock-filma DORF, slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u tjednu od 19. do 24. kolovoza uživat će u projekcijama recentne filmske produkcije uz popratni program.

Vinkovci uskoro postaju filmski centar Slavonije. Ljubitelji filmova u Vinkovcima će tijekom Filmskog tjedna (17.-24. kolovoza), gledati ukupno 12 dokumentarnih filmova. Regionalna selekcija ovogodišnjeg izdanja predstavit će ukupno šest novih glazbenih dokumentarnih filmova iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. U programu Tajna povijest rocka bit će prikazano šest filmova, iz Hrvatske, Slovenije, SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Kazahstana. U popratnom programu OFF DORF publika će imati priliku vidjeti promociju knjige, nastup DJ iz Austrije, nastup one-man pantomimičara i izložbu fotografija.

Nova nagrada
Zagrijavanje i uvod u ovogodišnji Filmski tjedan u Vinkovcima održat će se u subotu, 17. kolovoza, u Lapidariju GMV. Na programu je projekcija sjajnog filma slovenske redateljice Petre Seliškar "Moj svijet je naopačke" (Petra Pan Film Production, 2016), zanimljive kombinacije živih izvedbi vodećih alternativnih glazbenika svijeta (Hugo Race, Chris Eckman, John Parish, Tomaž Pengov, Josipa Lisac, Bernays Propaganda...), koji sviraju Ježekove pjesme i njegovih nevjerojatnih arhivskih materijala koji su nastajali od 1960-ih do 1980-ih. Poslije projekcije nastupit će Franto Frantic, u Lapidariju gledamo njegov show "Something Completely Frantic!/Napokon nešto normalno!", impresivan nastup u kojem oduševljava u 28 uloga: svira, pleše, plače, nasmijava nas i tjera na razmišljanje. Jednu od najvrućih domaćih one-man atrakcija, izvođača u naponu kreativne snage, premijerno predstavljamo, u introvečeri 17. kolovoza.

U okviru OFF DORF programa u Vinkovcima će kroz cijeli tjedan biti predstavljen nagrađivani fotograf Igor Čoko iz Srbije, a otvorenje njegove izložbe fotografija "Iza rešetaka" bit će u Galeriji Slavka Kopača, 19. kolovoza, u 19 sati. Čoko je rođen 1975. u Kninu, a živi i radi u Beogradu. Po obrazovanju je diplomirani etnolog-antropolog. Iz perspektive vizualnog antropologa, kroz dokumentarnu i uličnu fotografiju istražuje senzibilitet ljudi, uličnog života i života stigmatiziranih grupa.

Novost na ovogodišnjim 7. Antičkim filmskim večerima je nagrada nazvana prema pokojnom vinkovačkom intelektualcu i arheologu prof. dr. Stojanu Dimitrijeviću, inače velikom filmofilu. Prvi dobitnik nagrade za doprinos filmu i arheologiji "Stojan Dimitrijević" hrvatski je autor dokumentarnih filmova Goran Dević iz Siska. Nagradu je izradio Miro Župa, kipar i strip autor iz Splita, a uručit će ju Bojana Dimitrijević, kćerka prof. Dimitrijevića.

Na otvaranju će biti prikazan nagrađivani dokumentarni film Gorana Devića "Buffet Željezara" (Petnaesta umjetnost, 2017.).

Nakon toga, na programu je iznimno važan dokumentarni film, koji je snimio - nažalost - prerano preminuli kanadski glazbenik i filmaš Zev Asher. On je tijekom 1994./95. u nekoliko navrata posjetio Hrvatsku kao glazbenik, putujući diljem zemlje dokumentirao je i intervjuirao domaće umjetnike, dizajnere, glazbene producente i redatelje. Ovi intervjui postali su temelj za njegov prvi dokumentarni film "Rat Art: hrvatski neovisni umjetnici" (Box Trot Films, 1997.) neobično važan dokument neovisne scene, u kontekstu društva u ratu. Digitaliziranu VHS kopiju filma prikazujemo ljubaznošću Instituta za suvremenu umjetnost iz Zagreba.

Filmska radionica
Već tradicionalno, u okviru EDIT programa organizirana je dvodnevna filmska radionica Osnove filma 19. i 20. kolovoza, koju vodi Darko Bušnja, redatelj i montažer iz Vinkovaca. Sudjelovanje je besplatno, a namijenjena je početnicima, broj polaznika je ograničen na deset. Održava se svaki dan od 18 sati, u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci.

Drugi dan počinje uvijek zanimljivim predstavljanjem novosti iz Gradskog muzeja Vinkovci - odlična prigoda za upoznavanje iz prve ruke sa supervažnim otkrićima i projektima koje ekipa iz Muzeja provodi.

U programu će biti prikazan, premijerno u Vinkovcima, novi rad autora Darka Puharića prema scenariju prof. Aleksandra Durmana "Prapovijesna noć Venere i Marsa" (Design Studio D, 2018.). Ne propustite ovaj dokumentarno-igrani film koji prikazuje najstariji točno određen datum iz prapovijesti Vučedolske kulture, iščitan s keramičke posude pronađene na lokalitetu Vučedol. Posuda prikazuje točan datum ulaska planeta Venere i Marsa u zviježđe Plejade 2886. g. pr. Krista te je zbog tog događaja na nebu žrtvovano sedam žena i jedan muškarac (Mars, Venera i šest Plejada). Cijeli obred žrtvovanja, kao i događaji na nebu, zorno su prikazani u filmu kroz animacije i igrane scene. Film je prikazan i nagrađen na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.

13. Festival dokumentarnog rock-filma organizira Udruga ljubitelja filma RARE uz potporu HAVC-a, Grada Vinkovci i Vukovarsko-srijemske županije. Partneri su Gradski muzej Vinkovci, Austrijski kulturni forum i NEXE grupa.

Tanja Kvorka
KOVAČEV KVIZ
Premijerno, kao voditelj i autor glazbeno-filmskog kviza 20. kolovoza, u Vinkovce dolazi kvizaš Mario Kovač, poznati redatelj, performer, DJ, glumac, doktor znanosti, scenarist, šahist, strastveni pub kvizaš. Prijavite se na vrijeme za njegov kviz: ekipi 2 do 4 člana, nema kotizacija.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike