Sport
UZVRATNE UTAKMICE 3. PRETKOLA EL

Bobanov pogodak nedovoljan Šerifu za prolazak Šveđana
Objavljeno 16. kolovoza, 2019.
Jučer su odigrane preostale uzvratne utakmice 3. pretkola Europske lige, a u onima koje su počele u ranijim terminima uspjeha su imali i hrvatski igrači. Tomislav Šarić s Rigom je u Finsku kod HJK Helsinkija stigao sa 1:1, no uspio je proći u doigravanje zahvaljujući većem broju pogodaka u gostima, nakon što je remizirao 2:2. Forsell (5) i Varynen (69) dva su puta dovodili Fince u vodstvo, no goste je vraćao Debelko (62, 80) te ih na kraju i odveo u posljednje pretkolo. Bivši nogometaš Osijeka za latvijski je klub igrao do 56. minute. Uspješna je bila i hrvatska “kolonija” u litvanskoj Suduvi, koja je nakon 2:1 slavlja u Izraelu i u uzvratu s istim rezultatom pobijedila Maccabi Tel-Aviv te prošla dalje. Josip Tadić asistirao je za prvi pogodak Topčagiću (12), a Andro Švrljuga (45) postigao drugi. Svih 90 minuta branio je nekadašnji vratar bijelo-plavih Ivan Kardum, Švrljuga je igrao cijeli susret, a Tadić do 73. minute. Od Europe se oprostio moldavski Šerif, s jakom osječkom “kolonijom”, a na čijoj klupi jučer nije bilo Zorana Zekića. AIK Stockholm je u gostima slavio 2:1 pa mu je i 1:1 na domaćem terenu bilo dovoljno za prolaz. Šveđani su poveli golom Bahouija (61), a izjednačio je donedavni napadač Osijeka Gabrijel Boban (86). On je odigrao cijeli susret, kao i Zvonimir Mikulić na vratima te Andrej Lukić, a Mateo Mužek igrao je do 90. minute. U doigravanje je prošao nesuđeni suparnik Osijeka Zorja, kojoj je jedan pogodak bio dovoljan za izbacivanje CSKA Sofije. Nakon što su penalima izbacili Osječane u prošlom pretkolu, Bugari su u goste stigli sa samo 0:0, no ponovo su umalo izborili produžetke, iako su od 22. minute igrali bez isključenog Turitsova.

Brojčanu je premoć ukrajinski klub kapitalizirao tek u 89. minuti, kada je zabio Rusyn, koji je nedugo potom i sam zaradio drugi žuti karton, no Zorja je sačuvala pobjedu.

Rezultati 3. uzvratnih utakmica pretkola Europske lige: HJK Helsinki - Riga 2:2 (ukupno 3:3, dalje ide Riga), Dinamo Tbilisi - Feyenoord 1:1 (1:5), Spartak Moskva - Thun 2:1 (5:3), AIK Stockholm - Šerif 1:1 (3:2), BATE Borisov - Sarajevo 0:0 (2:1), Suduva - Maccabi Tel-Aviv 2:1 (4:2), Bnei Yehuda - Neftči 2:1 (4:3), Zorja - CSKA Sofija 1:0 (1:0), Zrinjski - Malmö 1:0 (1:3), Yeni Malatyaspor - Partizan 1:0 (2:3), Mlada Boleslav - FCSB 0:1 (0:1), Apollon - Austria Beč 3:1 (5:2), Šahtjor - Torino 1:1 (1:6). G.R.

Goran Roguljić
Najčitanije iz rubrike