Sport
OSJEČKI MOTKAŠ U LOVU NA NORMU ZA SP

Horvat: Ozljeda je stvar prošlosti, ne sumnjam da ću dostići formu
Objavljeno 16. kolovoza, 2019.
Nakon stanke od mjesec i pol dana zbog neugodne ozljede mišića Ivan Horvat vratio se natjecanjima. No nastupi u Varaždinu na Prvenstvu Hrvatske te Europskom ekipnom prvenstvu 2. lige pokazali su kako je hrvatski rekorder u skoku s motkom očito još bio "pod ručnom", jer su visine 4,80 i 5,20 daleko od njegovih stvarnih mogućnosti. Jasno je bilo da će teško biti odmah pronaći pravi ritam, a i sam Horvat potvrdio je razumljivu rezerviranost, ne želeći riskirati novu ozljedu, a time i definitivno ostati bez nastupa na Svjetskom prvenstvu u Dohi.


- Na Prvenstvu Hrvatske gledao sam samo koliko je dovoljno za osvajanje prvog mjesta, da je trebalo skočiti samo tri metra za to, stao bih na toj visini. Tek sam se bio oporavio od ozljede i nisam još ni imao onaj pravi, puni zalet. To je došlo u drugom varaždinskom nastupu, kada sam imao prvi pravi test, iako priznajem da je bio primjetan mali strah, pa nisam pustio sve kočnice i išao punom brzinom. No zadovoljan sam kako je sve prošlo, mogao sam vjerojatno i nešto više skočiti, preko 5,40 m, te donijeti bod više Hrvatskoj, ali najvažnije je da nisam osjetio nikakvo zatezanje ni bolove, što je svakako ohrabrujuće uoči sljedećih nastupa.


A njih najbolji osječki atletičar nema previše do isteka roka za skakanje norme za SP u Dohi, koje se održava od 27. rujna do 6. listopada. Ona iznosi 5,71 m, što je visina koju Horvat ima u nogama, ali kad je zdrav i u formi, a za njezino ostvaranje ostalo mu je još samo nekoliko nastupa, posljednji će biti na Prvenstvu Balkana početkom rujna. No, optimist po prirodi, ne sumnja kako će to uspjeti ostvariti, i to pod vodstvom novog trenera Ferenca Kalmasija, koji ga trenira umjesto Maksima Tarasova.
- Preostala su mi još tri ili četiri nastupa, prvi bi trebao biti već sljedećeg tjedna na natjecanju u Osijeku. Dobro se osjećam, nakon što mjesec i pol dana nisam mogao trenirati, i vjerujem kako ću ostvariti normu. Nemam više nikakvog straha ili rezerve zbog ozljede i mogu ići punom snagom. Prije nikada do sada nisam uspio biti i brz i jak u isto vrijeme, bilo je ili jedno ili drugo, a sada trebam baš to. Kalmasi je stručnjak upravo za tempiranje forme, ima 40 godina iskustva i vjerujem da je pravo rješenje za mene. Ne sumnjam da će me dovesti u pravu formu i očekujem kako ću izboriti mjesto u Dohi - poručio je Horvat. G.R.
Za nastup u Dohi Horvat mora preskočiti normu od 5,71 m, a za to mu je ostalo još petnaestak dana
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike